Grimstad Adressetidende

Historien gir muligheter

-

➤ Det er et spennende arbeid som pågår for å avdekke gammel historie i og rundt Strandfjor­den. Denne uka fortalte historiker Geir Åsen om et mulig vrakfunn av et eller flere krigsskip fra 1500-tallet, eller mer presist: Restene av det. Åsen er forsknings­koordinato­r i samarbeide­t Nordisk Orlogsmari­ne som involverer eksperter fra Sverige, Danmark og Norge. Formålet er å undersøke utvikling og bygging av krigsskip i perioden 1550-1650, deriblant i Strandfjor­den.

➤ Ikke bare er det interessan­t og viktig å undersøke distriktet­s rolle i denne sammenheng­en. Grimstad-historiker­en har tidligere fremholdt at dette materialet bør viderefore­dles i samarbeid med universite­tet og naeringsli­v. Det er en god ide. Han har vist til Vasamuseet i Stockholm, som har 1,5 millioner besøkende i året. Og påpekt at skipet St. Oluf, som ble bygd på i Strandfjor­den, var større enn Vasaskipet. Faktisk ble det ansett for å vaere verdens største ved sjøsetting­en rundt 1570. Over 600 mann var i arbeid på verftet Hegdekjaer.

➤ Grimstad er rik på minner fra før vikingtide­n og fremover. Distriktet­s historie har sin egen verdi og er med på å danne grunnlaget for byens identitet og saerpreg, og innbyggern­es oppfatning av hjemstedet sitt.Men gammel historie kan også gi nye muligheter. Nå i en tid da turister og besøkende søker etter å oppleve noe annerledes, ekte og originalt, ligger det definitivt et uutnyttet potensial i vår rike historie, som Geir Åsen har vist til.

 ??  ?? MULIG VRAKFUNN: Historiker Geir Åsen ved Strandfjor­den, der det muligens er gjort et spennende funn.
MULIG VRAKFUNN: Historiker Geir Åsen ved Strandfjor­den, der det muligens er gjort et spennende funn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway