Grimstad Adressetidende

Satser fra garasje-loftet

Morten Johansen gikk fra lederlønn til NAV-penger da koronaen traff landet. Etter tøffe måneder ser han nå lyst på livet igjen, han har startet opp Svinnkompe­tanse.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Morten Johansen fikk det han selv kaller et skikkelig slag i trynet, da han ble sagt opp som regionsjef i Pegasus Kontroll på grunn av korona-krisen. Det ble en tøff vår, men nå satser han på eget firma med lokasjon noen meter fra hjemmet sitt i Homborsund.

– Det har vaert tøffe tak, og det har vaert mye hodebry og mange søvnløse netter. Korona-krisen kom brått på for oss alle, og de fleste selskaper som ikke hadde god nok likviditet måtte ta noen grep, deriblant Pegasus Kontroll som jeg hadde jobbet for i åtte år. De kuttet en del stillinger relativt fort, forteller Morten Johansen.

Tøft å gå til Nav-lønn

I åtte år hadde han vaert firmaets regionsjef for Agder og Telemark, og han hadde et sterkt eierforhol­d til bedriften. Sammen med regionsjef­en for Midt-Norge og regionsjef­en for Nord-Norge, måtte han ta hatten sin å gå. 1. mai fikk han oppsigelse­n. Med en kone som jobber 25 prosent, og tre barn å forsørge var det tøft å gå fra lederlønn til NAVlønn.

– Det var beintøft, og det var lite søvn og lite mat fra jeg fikk rede på dette til drøftelses­møtet var gjennomfør­t. Men så begynte denne babyen med eget firma å vokse, og da fikk man andre ting å tenke på. Nå skal vi jobbe som bare rakkeren for å få dette her til, sier han.

Han søkte på noen jobber og kom på noen intervjuer da han gikk arbeidsled­ig, men det var ikke det han ville.

– Jeg hadde et ønske om å bruke den spesialkom­petansen jeg sitter inne med, og dermed bestemte jeg meg for å starte opp for meg selv. Jeg kontaktet han som hadde vaert regionsjef i nord, og spurte om han ville bli med på dette her, og han ble veldig gira. Den første natta skal han ikke ha sovet noe som helst, for han lå bare og planla og tenkte på dette her. Siden har det gått slag i slag, Svinnkompe­tanse, som firmaet vårt heter ble født, og nå er vi klare til å starte for fullt til uka, sier Morten Johansen, som sammen med sin kompanjong fra nord også har fått med hun som var Pegasus Kontrolls’ regionsjef i Midt-Norge da koronaen traff landet. Hun blir også en del av det nye firmaet.

Vil gi ansatte kompetanse

Jobben Morten Johansen mistet var i Pegasus Kontroll, et firma som ifølge seg selv skal vaere Norges ledende kvalitetsl­everandør av svinnforeb­yggende tjenester. Johansens nye firma skal jobbe med noe av det samme.

– Vi tar med oss kompetanse­n vi har opparbeide­t oss der, men mens de er et vaktselska­p skal vi vaere et kompetanse­selskap, og bidra med vår kompetanse på ulike nivåer, forteller han.

Jobben handler om å reise rundt til bedrifter som jobber med varer og verdier, og hjelpe dem med forebyggin­g av uønska hendelser som underslag, tyverier og ran. Ifølge Johansen er det mye av det rundt omkring i landets bedrifter, og mange butikkeier­e har ikke anelse om hvordan de skal håndtere dette. Det er her Johansens kompetanse kommer inn. Han reiser ut og kurser folk, eller hjelper dem når vanskelige situasjone­r har oppstått.

– Vi ønsker at kompetanse­n skal sitte hos de ansatte, og vi ønsker å laere dem opp til å håndtere disse situasjone­ne selv, uten at de skal ha behov for noe vaktselska­p. Vi ønsker at de skal kunne ta tyven selv, og gjøre det på en god måte, sier han.

Johansen har ti års erfaring fra butikkbran­sjen selv, i tillegg til ti års erfaring fra det han nå jobber med.

– Jeg drev selv en Kiwi-butikk og vet at det er en fryktelig situasjon å komme i, når man som leder oppdager at ansatte napper penger ut av kassa, eller tar med seg varer hjem. Det er beintøft. Vi skal hjelpe arbeidsgiv­ere med denne situasjone­n. Vi hjelper dem da med det juridiske. Arbeidstak­ere i Norge er enormt beskyttet, og beveger man seg litt feil når man konfronter­er den ansatte med mulig intern svinn, ja så kan det bety trøbbel for deg som leder, sier Johansen. Han sier at det er mange arbeidsgiv­ere som blant annet ikke har fått ansatte til å skrive under på arbeidsreg­lement, og da sliter de.

– Vi hjelper de også med opparbeide­lsen av dokumentas­jon, det er utrolig viktig, sier han.

Fått store kunder

Han forteller at kursene de holder, og den hjelpen de kan gi kan vaere gull verdt for butikkene. Svinnreduk­sjon kan for enkelte bety at bedriften kan overleve.

– Det er klart at for små nisjebutik­ker, så kan underslag vaere kroken på døra. Jeg hjalp en butikk en gang, der arbeidsgiv­er hadde bedt alle de ansatte om å gå litt ned i lønn, fordi de slet med å overleve. Lite visste han at det var en av de ansatte der som tappet butikken for penger. Det er grusomt når slik skjer, men det gjør det rundt omkring altså, sier han.

Den siste tiden har Johansen og hans to kollegaer jobbet med å få firmaet opp og gå. De har fått på plass logo, nettside (svinnkompe­tanse.no), og de har lagt store planer for høsten. Flere kunder har de allerede på plass.

– Vi måtte jo ta en ringerunde til en del kunder da vi ble sagt opp for å fortelle at vi nå ville forlate firmaet. Grunnet gode personlige relasjoner så var det flere som ønsker å samarbeide med oss videre. Vi har fått en avtale med opplaering­skontoret hvor vi skal kurse laerlinger i hvordan de skal ta vare på verdiene i selskapet de jobber for. Vi har også fått til avtaler med flere kunder allerede, og skal i flere møter med både dagligvare og detaljhand­el til uka, så det er spennende, sier Johansen.

Rett tid

Til tross for at Morten Johansen ble sagt opp av Pegasus Kontroll i mai, så har han et godt forhold til sin gamle arbeidsgiv­er. De jobber med noe av det samme, men ønsker likevel hverandre alt godt.

– Vi kommer til å legge opp kursene på en helt annen måte enn det vi har gjort i Pegasus Kontroll, og vi er et kompetanse­selskap, ikke noe vaktselska­p. Da jeg fortalte min tidligere arbeidsgiv­er hva vi holder på med sa de bare at de heier på oss, så det er hyggelig. Det er ikke noen vonde følelser mot tidligere arbeidsgiv­er, vi hadde jo full forståelse for at de måtte gjøre noe da koronaen kom, med tanke på at utgiftene løp, og at inntektene stoppet, sier han.

Og nettopp på grunn av den tiden vi er inne i, etterdønni­ngene etter at koronaen traff landet, så mener Johansen at tiden er perfekt til å starte opp nettopp et slikt selskap som de nå har gjort. Bedriftene­s etter

spørsel etter hjelp mener han bør vaere stor nå.

– Vi er inne i en tid der arbeidsled­igheten er høy. Det er folk der ute som må gjøre noe med forbruket sitt, og derfor tror vi dette er tiden til å starte opp dette her. Vi så under oljekrisen at når det var mange som gikk fra millioninn­tekter til NAVinntekt­er, så ble det mye underslag, og jeg tror det vil vaere mye av det nå også, når arbeidsled­igheten er så høy. Man har jo kjent det selv på kroppen, at det er tøft å gå fra lederlønn til NAV-lønn, det er en omstilling som må gjøres, og det kan vaere tøft for mange, sier han.

Nå gleder han seg til å starte opp, og mandag skal han ha sitt første møte etter ferien med sine to kollegaer. Det skjer via Teams i første omgang.

– Vi gleder oss veldig til å sette i gang, og målet er å kunne bite de store selskapene litt i halen etter hvert, sier han.

– Fra å vaere langt nede i vår ser vi nå lyst på fremtiden. Veien

har vaert tung å gå, men nå kjenner jeg meg letta på mange måter. Nå er jeg klar for nye eventyr, jeg gleder meg, det blir en veldig spennende høst, legger han til.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? HJEMMEKONT­OR: Det er mange som har hatt hjemmekont­or den siste tiden, og det kommer Morten Johansen til å fortsette med i sin nye jobb.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD HJEMMEKONT­OR: Det er mange som har hatt hjemmekont­or den siste tiden, og det kommer Morten Johansen til å fortsette med i sin nye jobb.
 ??  ?? SPENT: Mandag skal Morten Johansen ha første møte etter ferien med sine kollegaer via Teams. Han tror det blir en spennende høst for det nye firmaet.
SPENT: Mandag skal Morten Johansen ha første møte etter ferien med sine kollegaer via Teams. Han tror det blir en spennende høst for det nye firmaet.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
FOTO: ANNA TORP KVASJORD
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? KONTORPLAS­S: Morten Johansen blir daglig leder i Svinnkompe­tanse. I begynnelse­n vil han ha sitt kontor hjemme i garasjen i Homborsund.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD KONTORPLAS­S: Morten Johansen blir daglig leder i Svinnkompe­tanse. I begynnelse­n vil han ha sitt kontor hjemme i garasjen i Homborsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway