Grimstad Adressetidende

Besøket er halvert

Besøkstall­ene til kinoen er halvert siden i fjor, og i juli er nedgangen over 60 prosent. Stian Bringsverd Olsen gavikar2@gat.no

-

– Juli er vanligvis høysesonge­n vår, men det kommer ikke nye amerikansk­e storfilmer på markedet så lenge USA er stengt, forteller daglig leder ved Grimstad kulturhus Rolf Meyer Tallaksen.

Hollywood styrer

På samme tid i fjor hadde Kulturhuse­t solgt over 22.000 kinobillet­ter. I år ligger tallet på drøyt 11.000. Altså er det snakk om en nedgang på omtrent 50 prosent.

– Flaskehals­en er ikke smittevern­et, men at det er filmtørke. Det er Hollywood som styrer kinobransj­en i Norge. Det slippes ikke nye filmer så lenge USA er stengt, så slippdatoe­ne skyves fram i tid. Det gjelder for eksempel storfilmer som James Bond og Mission Impossible. Andre produksjon­er går rett til streaming, og det er jo også synd for kinoene.

– Hva med andre markeder? – Det norske filmmarked­et har jo litt å by. «Knerten» har reddet inn en del av sesongen. Det er noen små norske filmbyråer som har gjort det godt, men det tar ikke inn for de amerikansk­e storfilmen­e.

Mer norsk i høst

Tallaksen tør ikke å si noe om når storfilmen­e kommer tilbake på lerretet.

– Det er det koronasitu­asjonen i USA som styrer. Når Amerika våker igjen vil det ta seg opp. Vi håper imidlertid at «Børning 3» vil komme i september og trekke mye folk til kinosetene.

Tallaksen tror ikke kinoen i Grimstad har gjort det svakere enn kinoer andre steder.

– Det at vi hadde drive inkino en periode gjør nok at vi forholdsme­ssig ligger litt foran besøkstall­ene for en del andre kinoer.

 ?? FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ?? TOMT: Kinosjef Rolf Meyer Tallaksen forteller at det er det Hollywood som styrer norsk kinobransj­e.
FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN TOMT: Kinosjef Rolf Meyer Tallaksen forteller at det er det Hollywood som styrer norsk kinobransj­e.
 ??  ?? billettsal­get i mars.
Grafen viser
billettsal­get i mars. Grafen viser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway