Grimstad Adressetidende

Vil ha bål på Kuskjaer i 2021

-

Oddvar Berge håper noen vil ta ansvar for at det blir sankthansb­ål på Kuskjaer neste sommer.

Lesernes mening: Det var mye tåketale omkring bål på Kuskjaer før sankthans i år. Skulle det bli bål eller ikke? Man manglet noen til å ta ansvar. Når brannvesen­et nå etterlyser økte ressurser, samsvarer det med det svaret jeg fikk da jeg kontaktet dem.

Jeg kom nemlig til å tenke som så: Hvem ville vaere naermere til å ta et ansvar for at bålbrennin­gen på Kuskjaer foregikk i formelle og korrekte former enn Grimstad brannvesen? Men nei, det hadde de absolutt ikke ressurser til. Tenk om de skulle få behov for røkdykkere til Frivolltun eller Berge Gård i samme stund som bålbrennin­gen pågikk. Jeg ble henvist til ordføreren. Det ble ikke noe av.

Så spenningen steg utover kvelden. Båtene ventet i ring som vanlig, runde på runde rundt Kuskjaer. Man var jo blitt lovet via avisa at en person hadde sagt seg villig til å ta ansvar.

Ifølge brannvesen­et var det aldri søkt om bålbrennin­g på Kuskjaer, så det foregikk «ulovlig» hvert år. Velger å sette ulovlig i parentes her, for naermere en offentlig bålbrennin­g kommer man ikke. Adressa hadde nok avskrevet bålet dette året, for dekningen av denne kveldens happening uteble fullstendi­g.

Noen tok seg inn på holmen for å lese en liten plakat som var satt opp. Visstnok sto det å lese med liten skrift at bålet inneholdt ikke brennbart materiale. Det måtte i så fall vaere at materialet ikke var tørt nok, for et lite trenet øye så ikke annet enn skogsavfal­l kanskje brakt ut fra rydding på Ulehaue?

Det så lenge trøstesløs­t ut, men ikke helt. På «brygga til Thor Hushovd» kunne man se et bål flamme opp, likeså på Solnes, og mon ikke også på Maløya? Til slutt hadde en person tatt mot til seg og tent fyr på Kuskjaerbå­let, visstnok på motsatt side av plakaten, så enden på visa ble god.

Det skulle også bare mangle. Heksa manglet og var neppe savnet. Men forresten. Er hun ikke en nyttig påminnelse? Har vi ikke alle en liten eller større heks i oss som trenger å bli renset ut og satt fyr på? Er det ikke det St. Johannes egentlig handler om?

Så med eller uten brannvesen neste år, et skikkelig bål på Kuskjaer må ikke savnes.

Oddvar Berge

KF NORIEL Vardevakt

 ??  ?? SANKTHANS: Oddvar Berge skriver om brannvesen­ets ressurser og sankthansb­ålet. Bildet er fra årets Sankthans, da det lenge var tvil om det ble bål på Kuskjaer.
SANKTHANS: Oddvar Berge skriver om brannvesen­ets ressurser og sankthansb­ålet. Bildet er fra årets Sankthans, da det lenge var tvil om det ble bål på Kuskjaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway