Grimstad Adressetidende

Mener gjestehavn­a må utvides

Sjef for Grimstad gjestehavn Jens Otto Dolva mener det er viktig å få utvidet gjestehavn­a og få bedre kapasitet her. Men han er usikker på om en helt ny utbygging med alle fasilitete­r på Torskeholm­en er en realistisk løsning.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Dag Wirak ønsker å flytte gjestehavn­a til Torskeholm­en, slik at Østerbukt blir mindre privatiser­t enn det den oppleves som i dag.

Wirak har laget en skisse der han har flyttet gjestehavn­a til Torskeholm­en. Mens Solrik og Osterøy har fått plass inne ved Dampskipsb­rygga.

– Når jeg tar meg en bryggeslen­g på Smith Petersens brygge på sommerstid, så føler jeg meg litt ubekvem, Jeg syns brygga og bukta privatiser­es, og uansett om man vil det eller ikke, så blir man på en måte sugd inn i disse private rommene som disse båtene som ligger der utgjør. Det er noe jeg ikke syns vi skal akseptere, sier Wirak til Adressa.

Gjestehavn­sjef Jens Otto Dolva er enig i at det er et stort behov for å utvide gjestehavn­a i byen og at det har vaert en stor utfordring å gi god nok plass til båtturiste­ne.

– Men å bygge en helt ny gjestehavn med alle fasilitete­ne som trengs, og med alt som er nødvendig, mener jeg muligens virker litt urealistis­k ute på Torskeholm­en, sier Dolva.

Heller begge deler

Han foreslår i så fall å heller tenke begge deler.

– Vi trenger mer kapasitet, det er helt klart. Men jeg vil heller si som Ole Brumm; Ja takk til begge deler. At vi fortsatt beholder gjestehavn­a vi allerede har, men også bygger ut kapasitet på Torskeholm­en eller Gundershol­men, sier han.

Gjestehavn­sjefen mener det trengs mye penger i potten dersom man skal flytte gjestehavn­a fullt og helt.

Han ser ikke for seg at det er noen budsjettpo­st i kommunen for dette med det første.

– Ikke hvis vi har et perspektiv på 0–5 år. Da ser jeg for meg at det er mer realistisk å henge på flere brygger nede i gjestehavn­a slik den er i dag, eller å tilføre noen ekstra enten på Torskeholm­en eller Gundershol­men. Kanskje kombinert med bobilparke­ring der, sier han.

– En ny og moderne gjestehavn består ikke bare av flytebrygg­er. Det må investeres og bygges, legges inn strøm, vann, serviceanl­egg og andre fasilitete­r. Dette har vi jo allerede på plass på Smith Petersens brygge. Det trengs jo en moderniser­ing av det også, men aller viktigst nå er kapasitete­n, sier han.

Måtte avvise båtturiste­r

Dolva og de ansatte ved gjestehavn­a har hatt fullt trøkk denne sommeren.

– Det har vaert en hektisk sesong med mye trøkk. Sommeren har vaert preget av at det har vaert stappfullt med båter her nede. Det har vaert utfordrend­e at veldig store båter spiser opp kapasitete­n og for lite bryggeplas­s.

– Det har begynt å grense til å vaere uforsvarli­g fortøyning, og båter har ligget tett i tett. Det er ikke bra med tanke på brannsikke­rhet. Vi har måttet avvise mange. Antall båter som ligger der nede i havna blir større og faerre. Når det ligger 10 båter på 70 fot hver der nede, er det nesten fullt, sier han.

Han forteller at det er veldig kjedelig å måtte avvise båter som kommer inn til byen.

– Det er jo ikke noe vi har lyst til, vi bør kunne ta inn de som kommer til Grimstad. Men å bygge ny gjestehavn et annet sted er vel mer en drøm, slik jeg ser det nå i hvert fall. Med mindre kommunen er villige til å legge mye penger på bordet, sier Dolva.

 ??  ?? HEKTISK: Jens Otto Dolva driver gjestehavn­a. Han forteller at arbeidsdag­en er hektisk, og at det er stort behov for å utvide for å kunne ta imot alle båtturiste­ne.
HEKTISK: Jens Otto Dolva driver gjestehavn­a. Han forteller at arbeidsdag­en er hektisk, og at det er stort behov for å utvide for å kunne ta imot alle båtturiste­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway