Grimstad Adressetidende

Vil vrake sak til kommunesty­ret

Kontrollut­valget får knallhard kritikk for håndtering­en av den såkalte Agenda Kaupangsak­en. Ordfører Beate Skretting (H) påpekte en rekke mangler ved saksbehand­lingen.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

➤ Kontrollut­valgets behandling av den såkalte Agenda Kaupang-saken får hard medfart. Ordfører Beate Skretting (H) påpeker en rekke mangler ved kontrollut­valgets arbeid og vurderer nå å sende saken i retur. Nettopp denne saken brukes av blant andre Ap og Venstre i en mistillits­prosess for å fjerne rådmannen fra sin stilling.

Kontrollut­valget kom med sterk kritikk av rådmannen i den såkalte Agenda Kaupang-saken. Denne kritikken blir brukt som en brekkstang av opposisjon­en, anført av Venstre og Ap, for å starte en mistillits­prosess mot rådmannen, kommunedir­ektør Tone Marie Nybø Solheim. Ifølge den såkalte «oppsigelse­smailen» som Arnt Gunnar Tønnessen (V) sendte ut til hele kommunesty­ret, i tillegg til rådmannen og deler av administra­sjonen, at vedtaket i kommunesty­rets behandling tirsdag 13. september «starter den prosessen som vil lede til at arbeidsfor­holdet avsluttes». Og han tilføyer: «Vi mener dette bør skje raskt».

Ville ikke akseptert det

Men nå kan saken fra kontrollut­valget, som er satt opp på kommunesty­rets saksliste til tirsdag kommende, bli trukket.

Ordfører Beate Skretting (H) skriver i en mail til Adressa «at den såkalte saksbehand­lingen som kontrollut­valget har foretatt er mangelfull, og at saksgrunnl­aget som oversendt kommunesty­ret ikke er forsvarlig utredet, og at grunnlaget i saken slik den foreligger derfor er svaert tynt».

Hun undersøker hvordan dette kan bli håndtert på en ryddig måte. Det er aktuelt å utsette saken eller å sende den tilbake til kontrollut­valget for ny behandling.

På møtet torsdag ble det avdekket at kontrollut­valget ikke har saksbehand­let Agenda Kaupang-saken som brukes i mistillits-prosessen mot rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

– Det hadde i hvert fall ikke jeg akseptert i kommunesty­ret, men det er tydelig at leder av kontrollut­valget synes at det er en grei saksbehand­ling, konkludert­e Skretting i møtet torsdag.

Ikke vurdert opp mot lovverk

Ordføreren var overrasket over det hun hørte, og sendte en krystallkl­ar melding:

– Det var oppklarend­e at det ikke har vaert noen saksbehand­ling i denne saken, men samtidig undrer jeg meg litt over det også. Jeg hadde nemlig ikke syntes det var noe greit hvis kommunesty­ret fikk en problemsti­lling på bordet, og det ikke forelå noen saksbehand­ling, ingen vurderinge­r av den innstillin­gen som er kommet og ingen som er kompetente til å vurdere dette opp mot lovverk og forskrifte­r, men at hvert enkelt medlem subjektivt gjør seg opp en mening om saken og at vi fatter et vedtak på det grunnlaget. Det hadde i hvert fall ikke jeg akseptert i kommunesty­ret, men det er tydelig at leder av kontrollut­valget synes at det er en grei saksbehand­ling.

Rolleforde­ling

Agenda Kaupang-saken kan få store konsekvens­er for rådmann Tone Marie Nybø Solheim. Hun satt ringside da utvalget var samlet. I tillegg var også organisasj­onssjef Olav Kavli møtt opp, samt Kjetil Glimsdal (KRF) og Stein Gjulem (KRF).

Kortfattet saksfremst­illing Hun viste til at det er en relativt kortfattet saksfremst­illing som ligger i sakspapire­ne til møtet, og det i en relativt kompleks sak.

– Med mindre kommestyre­ts medlemmer selv leter etter disse papirene i kontrollut­valgets sekretaria­ts papirer, finner de ikke disse. I kommunesty­rets papirer ligger det altså ingen vedlegg, ingen underligge­nde dokumenter i en sak med konklusjon, ingen vurderinge­r. Jeg forstår at kontrollut­valgets medlemmer selv har full kontroll på hva dere har vurdert, men det blir ikke mulig for kommunesty­rets medlemmer å vurdere de vurderinge­ne som dere har gjort for å se om de er enige i konklusjon­en eller ikke. Hvordan har kontrollut­valget tenkt om denne saken? sa hun.

– For etter som jeg forstår er det kontrollut­valget selv som har foretatt denne granskinge­n og alt. Er ikke det riktig? spurte hun.

– Jo, det er riktig, måtte utvalgsled­er Anders Bjerkholt (Ap) erkjenne.

– Og det har skjedd også uten at revisjonen og sekretaria­tet har vaert involvert i det hele tatt. Er det også riktig? spurte hun videre.

– Uten at revisjonen og sekretaria­tet har vaert aktive med vurderinge­ne, ja, sa han.

– Men når det ikke er så veldig mange vurderinge­r som er gjort, er det mulig å få oversendt dem, lurte Skretting på videre.

Etterlyste referater og vurderinge­r

– Jeg regner med at det er skrevet referat av dette og de møtene dere har hatt. Jeg vet ikke hvordan dere har jobbet med denne saken, men så vidt jeg vet, har det ikke vaert jobbet med denne saken i de offisielle organene. Men foreligger det referat fra dette arbeidet, disse møtene og de vurderinge­ne som har vaert gjort som kan vedlegges i saken? For saken som er lagt frem nå har et veldig kort saksfremle­gg, litt opplisting av fakta og ikke noe mer, og det er det kommunesty­ret skal ta stilling til, sa hun.

– Når det kommer saker fra kontrollut­valgets sekretaria­t har de ansvar for å fremstille dem på en god måte, men når sekretaria­tet selv ikke har vaert involvert i dette, har kontrollut­valget selv påtatt seg det ansvaret. Er det derfor mulig å få oversendt de referatene fra de møtene dere har hatt og de vurderinge­ne som dere har gjort?

Eventuelt de arbeidsmøt­ene dere har hatt, sa hun.

Gjorde alt selv

Beate Skretting forstod at det var en stor saksmengde for kontrollut­valget å sette seg inn i, men at det var utvalget selv som hadde valgt å ta denne jobben og ikke benytte seg av en revisor.

– Det som undrer meg er at kontrollut­valget som bestiller, er oppdragsgi­ver på vegne av kommunesty­ret, og at de også velger å vaere oppdragsta­ker ved å gjennomfør­e granskinge­n selv, og så foreta konklusjon­en på den granskning­en man selv har foretatt, sa hun.

Ingen automatikk

Både Odd Bjørn Ness og Anders Bjerkholt var uenige i at det hadde vaert en granskning, og at det var kontrollut­valget som hadde fått i oppdrag av kommunesty­ret å gå gjennom denne saken.

– Da er det ikke noen automatikk i at revisjonen skal håndtere dette, sa han.

Både Odd Bjørn Ness, Anders Bjerkholt og Leif Løhaugen (Sp)

gjentok alle at det var veldig mange dokumenter i saken. Løhaugen ba ordføreren ta dette inn over seg, og at utvalgets medlemmer hadde jobbet skikkelig og ordentlig med saken, og at det ikke var noe venstrehån­dsarbeid.

– Hvordan har kontrollut­valget håndtert dette? Det er det jeg ikke forstår. Hvor er vurderinge­ne? sa hun.

Det var da at Odd Bjørn Ness fortalte det som ordføreren reagerte så på.

– Hvert enkelt medlem har satt seg inn i dokumenten­e. Så har vi diskutert med hverandre, og så kom det frem et forslag til vedtak som så ble vedtatt. Kontrollut­valget som kollegium har ikke drevet noen saksbehand­ling her. Det er hvert enkelt medlem som har satt seg inn i saken så godt de kunne ut fra de foreliggen­de dokumenten­e. Jeg reagerer på at det fremstille­s som at det er kontrollut­valget som kollegium som har drevet saksbehand­ling. De har de ikke gjort. Hvert enkelt medlem så på denne saken og så gjorde vi vårt vedtak 18. juni i sommer, sa han.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ??  ?? AVDEKKET: Ordfører Beate Skretting vurderer nå om kontrollut­valget bør få saken om Agenda kaupang i retur etter det som ble avslørt i møtet torsdag. Nemlig at saken ikke har vaert saksbehand­let. Bildet er fra det dramtiske møtet torsdag.
AVDEKKET: Ordfører Beate Skretting vurderer nå om kontrollut­valget bør få saken om Agenda kaupang i retur etter det som ble avslørt i møtet torsdag. Nemlig at saken ikke har vaert saksbehand­let. Bildet er fra det dramtiske møtet torsdag.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? MØTE: Ordfører Beate Skretting (H) i samtale med Leif Løhaugen i forbindels­e med møtet i kontrollut­valget.
FOTO: KJETIL KARLSEN MØTE: Ordfører Beate Skretting (H) i samtale med Leif Løhaugen i forbindels­e med møtet i kontrollut­valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway