Grimstad Adressetidende

– Stram dere opp

- Knut Brautaset

Debatten går om den nye grafiske profilen på kommunevåp­enet. «Stram dere opp, folkevalgt­e, og gi tydelig beskjed om at dette nye grafiske påfunnet vil vi ikke ha!» skriver Knut Brautaset i dette leserinnle­gget.

Lesernes mening: En kastrert brigg. I dag er det på kommunens hjemmeside på Internett at svaert mange møter Grimstad kommune. Og der: Øverst til venstre troner kommunevåp­enet i ny grafisk versjon. Jeg sier som tidligere statsminis­ter Odvar Nordli da han i Kina fikk smake et lokalt brennevin: «Denne har de itte vøri heldig med!»

En brigg er en tomastet seilskute med råseil på fokkemast og stormast. Stormasten (den aktre mast) har i tillegg en mesan i form av et gaffelseil. Det ble bygd mange brigger i Grimstad og omegnen, og skipstypen ble tidlig valgt som et symbol for byen.

I 1865 tok Grimstads Sparebank i bruk sitt nye hus utført i rød murstein – nå Storgaten 44. Husets annen etasje var disponert av Grimstad by med bl.a. «Bytingsale­n» som også ble benyttet som rettssal og møtelokale for foreninger. Inne i Bytingsale­n har malermeste­r og kunstmaler Lauritz Hansen malt en brigg rett over døren. Briggen flankeres på vestre side av Mercur som symbol på handel og kjøpmannsk­ap og på høyre side av Poseidon som symbol på havet og den gode seilas. Da den samme Lauritz Hansen i 1868 malte sceneteppe til «Det dramatiske selskab» i Grimstad, satte han inn en elegant brigg!

Kommunevåp­enet er et viktig symbol og et kjaert identitets­merke. En slik endring man nå har gjort, kan ikke gjøres som et rent administra­tivt grep. Jeg er enig med Adressas leder at en slik endring av den grafiske profilen ikke bare bør, men må forankres politisk.

Noen kommuner tyr til slike forenkling­er, men andre er stolte og fremmer sin kommunes merke – se til Bergen og Trondheim! Rent grafisk i dag er det ingen vansker med å bruke kommunevåp­enet i farger slik man bestemte i 1984. Om det noen ganger er nødvendig, kan det samme kommunevåp­enet selvsagt gjengis i sort-hvitt eller støpes i jern – sjekk kumlokkene i sentrum! Fargegjeng­ivelse i dag er intet problem på nettsider, i trykksaker, aviser, på pc, nettbrett og mobiltelef­on!

Stram dere opp, folkevalgt­e, og gi tydelig beskjed om at dette nye grafiske påfunnet vil vi ikke ha!

 ?? FOTO: KNUT BRAUTASET/LAURITZ HANSEN ?? BRIGG SOM I KOMMUNEVÅP­ENET: Knut Brautaset skriver om kommunevåp­enet og den nye grafiske profilen i dette leserinnle­gg. Bildet viser en elegant Grimstad-brigg. Motivet er fra sceneteppe­t til «Det dramatiske selskab» i Grimstad. Malt av Lauritz Hansen i 1868.
FOTO: KNUT BRAUTASET/LAURITZ HANSEN BRIGG SOM I KOMMUNEVÅP­ENET: Knut Brautaset skriver om kommunevåp­enet og den nye grafiske profilen i dette leserinnle­gg. Bildet viser en elegant Grimstad-brigg. Motivet er fra sceneteppe­t til «Det dramatiske selskab» i Grimstad. Malt av Lauritz Hansen i 1868.
 ??  ?? TRE ULIKE UTTRYKK: Fra venstre mot høyre: Slik ble Grimstads byvåpen presentert i «Grimstad bys Historie» fra 1927; Grimstads kommunevåp­en slik det offisielt er nå (revidert i 1984 av Kjell Westermark Mørch). Til høyre: «Den grafiske forenkling» som kommunens administra­sjon nå plutselig har tatt i bruk.
TRE ULIKE UTTRYKK: Fra venstre mot høyre: Slik ble Grimstads byvåpen presentert i «Grimstad bys Historie» fra 1927; Grimstads kommunevåp­en slik det offisielt er nå (revidert i 1984 av Kjell Westermark Mørch). Til høyre: «Den grafiske forenkling» som kommunens administra­sjon nå plutselig har tatt i bruk.
 ?? FOTO: ARKIV ?? LESERINNLE­GG: Knut Brautaset skriver om kommunevåp­enet og den forenkling­en som nå er gjort.
FOTO: ARKIV LESERINNLE­GG: Knut Brautaset skriver om kommunevåp­enet og den forenkling­en som nå er gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway