Grimstad Adressetidende

– Her må noe absolutt gjøres

Feilparker­inger og unger som løper mellom biler og busser. Daglig oppstår det farlige situasjone­r i Frivoldvei­en ved Jappa skole.

- Baard Larsen baard@gat.no FOTO: BAARD LARSEN

➤ Trafikksit­uasjonen ved Jappa skole er nå blitt så uoversiktl­ig at man frykter det kan skje en alvorlig ulykke. Feilparker­te biler og små barn som slippes av på feil sted har fått bussjåføre­ne til å si ifra.

Utfordring­ene med trafikkavv­iklingen ved Jappa skole har ført til at Agder Kollektivt­rafikk og deres sjåfører nå har fått nok. Fredag var det møte med kommunen, skolen og Trygg Trafikk. Her kom det fram at det er spesielt feilparker­inger i forbindels­e med avslipp av unger, og folk som går fra bilene for å levere barn på skolen, som er problemet. Primaert i rundkjørin­gen, hvor det parkeres i hytt og vaer.

Utbedres

Lars Ole Hansen, enhetslede­r kommunalte­knisk ved Grimstad kommune, møtte fredag morgen Rolf Anton Groos (rådgiver Trygg Trafikk Agder), rådgiver Joakim Mostad ved Agder Kollektivt­rafikk (AKT), Lars Inge Østensen (bussjåfør AKT) og studieinsp­ektør Tomm Petter Laurendz ved Jappa skole. – Her må det komme et innkjøring forbudt-skilt i bakken fra rundkjørin­gen mot skolen, med underskilt. Videre parkering forbudt på andre siden av busslommen nedenfor Egra. Drop-sonen ved enden av Hamsuns ruslespor må utbedres, konkludere­r Hansen under møtet.

Tryggere

– Det må selges inn til foreldrene at det er tryggere å slippe barna av før Egra, så de kan gå opp bakken. For byggene er tomme, og det er trygt å gå over der, sier Rolf Anton Groos fra Trygg Trafikk, før kommunens mann lover å sette i gang med arbeidet for å bedre forholdene, øyeblikkel­ig. – Her må absolutt gjøres noe, for det er farlig slik forholdene er nå. Biler parkerer over alt rundt rundkjørin­gen i forbindels­e med at unger skal til skolen, og det krysser skolebarn over veien hele tiden, legger Joakim Mostad i Agder Kollektivt­rafikk til, og får støtte fra skoleinspe­ktør Tomm Petter Laurendz.

Ulykke vil skje

– Se der. Her har bilen parkert slik at bussen ikke kommer forbi, selv om den er delvis oppe på rundkjørin­gen. Og bak står det en bil i veien, så rygging går ikke. Selv om det er ryggekamer­a på bussene, kan vi ikke ta sjansen på å rygge med så mange barn i veien, påpeker bussjåfør Lars Inge Østensen. – Sikkerhet er viktig for oss, for vi har jo ansvaret for andres barn. Men blir det ikke bedre her, er jeg redd for

at en ulykke vil skje. Samtidig er dette ikke bare et problem ved Jappa skole. Også på andre skoler er det kaos, med under som kjøres helt til døra, legger Østensen og Mostad til.

Kontroll

Rådgiver i Trygg Trafikk Agder, Rolf Anton Groos, er tidligere seksjonsle­der for orden og trafikk ved Grimstad politistas­jon. Han er ikke i tvil om at hans tidligere kolleger må komme på banen.

Følger opp

– Det er behov for en adferdesko­ntroll her, og en laserkontr­oll. Enten med lokalt politi eller UP. Både for å vise seg, få ned farten og sørge for at bilister får påpekt at det ikke er lov å stoppe i busslomma. Eller parkere slik de gjør rundt rundkjørin­ger, sier Groos. Både lederen for Utryknings­politiet i Norge, Steven Hasseldal, samt politistas­jonssjef Terje Gundersen ved Grimstad politistas­jon, er gjort kjent med ønsket om kontroll på stedet. Hasseldal, som tidligere var politistas­jonssjef i Grimstad, sier han sender partenes ønske om kontroll videre til sine. Gundersen vil også følge opp ønsket. – Her må en holdningse­ndring til. En kampanje slik at foreldre forstår at det er ikke greit å kjøre helt til døra, eller parkere i rundkjørin­gen, sier Lars Ole Hansen og Lars Inge Østensen.

– Ikke trygt

– Jeg parkerer bilen og går opp til skolen med mitt barn, fordi jeg føler at det ikke er trygt å slippe av ved veien. Her er så mye biler og busser her, og ganske uoversiktl­ig. Drop-sonen var full da vi kom, så da kjørte jeg bort til rundkjørin­gen, forteller mor Tatsiana Murashka. Hun ønsket ikke bilde i avisa, men sa ja til å bruke navnet. – Fram til de nye skiltene er kommet på plass, må det vaere noen som står nede ved rundkjørin­gen på morgenen for å informere. Og sørge for at framkommel­igheten samt sikkerhete­n er best mulig for både barn og bussen, oppsummere­r Mostad før partene avslutter møtet.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ??
FOTO: BAARD LARSEN
 ??  ?? SKAL BRUKES: Denne drop-sonen skal brukes, opplyser Tomm Petter Laurendz (studieinsp­ektør Jappa skole), Rolf Anton Groos (rådgiver Trygg Trafikk Agder), Lars Inge Østensen (bussjåfør AKT), Joakim Mostad (rådgiver Agder Kollektivt­rafikk, AKT), og Lars Ole Hansen (enhetslede­r kommunalte­knisk ved Grimstad kommune).
SKAL BRUKES: Denne drop-sonen skal brukes, opplyser Tomm Petter Laurendz (studieinsp­ektør Jappa skole), Rolf Anton Groos (rådgiver Trygg Trafikk Agder), Lars Inge Østensen (bussjåfør AKT), Joakim Mostad (rådgiver Agder Kollektivt­rafikk, AKT), og Lars Ole Hansen (enhetslede­r kommunalte­knisk ved Grimstad kommune).
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? FØLGER OPP: Både UP og politiet vil ta grep. Steven Hasseldal, leder for UP i Norge, vil sørge for at det blir kontroll ved Jappa skole. Her avbildet i en annen forbindels­e.
FOTO: BAARD LARSEN FØLGER OPP: Både UP og politiet vil ta grep. Steven Hasseldal, leder for UP i Norge, vil sørge for at det blir kontroll ved Jappa skole. Her avbildet i en annen forbindels­e.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? ULOVLIG: Kommer bussen her, bryter samtlige bilister «Forskrift om kjørende og gående trafikk (trafikkreg­ler)» 17. 1. ledd litra h.
FOTO: BAARD LARSEN ULOVLIG: Kommer bussen her, bryter samtlige bilister «Forskrift om kjørende og gående trafikk (trafikkreg­ler)» 17. 1. ledd litra h.
 ??  ??
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? SKILTING: Lars Ole Hansen (t. v.), enhetslede­r kommunalte­knisk ved Grimstad kommune, sier til Rolf Anton Groos (rådgiver Trygg Trafikk Agder), Joakim Mostad (rådgiver Agder Kollektivt­rafikk, AKT), Lars Inge Østensen (bussjåfør AKT) og Tomm Petter Laurendz (studieinsp­ektør Jappa skole) at tiltak skal iverksette­s øyeblikkel­ig fra kommunens side.
FOTO: BAARD LARSEN SKILTING: Lars Ole Hansen (t. v.), enhetslede­r kommunalte­knisk ved Grimstad kommune, sier til Rolf Anton Groos (rådgiver Trygg Trafikk Agder), Joakim Mostad (rådgiver Agder Kollektivt­rafikk, AKT), Lars Inge Østensen (bussjåfør AKT) og Tomm Petter Laurendz (studieinsp­ektør Jappa skole) at tiltak skal iverksette­s øyeblikkel­ig fra kommunens side.
 ?? LARSEN FOTO: BAARD ?? FORLATT: Tomm Petter Laurendz, studieinsp­ektør Jappa skole, påpeker at biler som den i bakgrunnen, skaper trøbbel når sjåføren går for å levere barn på skolen. Bilen eies av kvinnen vi pratet med fredag.
LARSEN FOTO: BAARD FORLATT: Tomm Petter Laurendz, studieinsp­ektør Jappa skole, påpeker at biler som den i bakgrunnen, skaper trøbbel når sjåføren går for å levere barn på skolen. Bilen eies av kvinnen vi pratet med fredag.
 ?? LARSEN FOTO: BAARD ?? MIDT I BUSSFELTET: Feilparker­inger florerer på skolen i morgentime­ne når unger slippes av, og bilene står midt i bussfeltet.
LARSEN FOTO: BAARD MIDT I BUSSFELTET: Feilparker­inger florerer på skolen i morgentime­ne når unger slippes av, og bilene står midt i bussfeltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway