Grimstad Adressetidende

Elevene jobber for å bruk

Uka før vinterferi­en brukte elevene på Drottningb­org ungdomssko­le og Hesnes Montesorri­skole skoledagen­e på å sette fokus på hvor mye negative ord kan påvirke andre mennesker.

-

Begge de to skolene kjørte en tverrfagli­ge temauke med fokus på inkluderen­de skolemiljø. Slagordet for uken er «Stopp hatprat, mer bra prat».

Fokus på språket

Hele uken hadde de fokus på språket, hvordan man snakker til og om hverandre. Temauken er en del av de nye tverrfagli­ge satsingsom­rådene i skolen, og prosjektet kommer saerlig inn under de tverrfagli­ge temaene «folkehelse og livsmestri­ng og demokrati og medborgers­kap». Hvert trinn har laget sitt eget opplegg for uken,

Mandag startet de med en konsert med inspirator Gino Bless for alle elever og ansatte på DRUS i Catalina. Uken fortsatte med ulike aktivitete­r som elevene selv hadde vaert med å planlegge for klassene. Både elevrådet og FAU er engasjert og involverte i satsingen. En av dagene hadde de seminar med UiAforsker Ingrid Lund, om språkets betydning, hvordan man skal snakke til og med. Seminaret var for ansatte, elever og foresatte. For hvordan det snakkes hjemme er viktig.

– Det starter hjemme, og fortsetter på skolen, sier sosiallaer­er Barbro Svendsen.

Elevrådsre­presentant­ene

Aleksander Ljungstrøm, Sarune Kliukevici­ute og Kaya Ugland Møretrø synes det har vaert en viktig uke.

– Vi har valgt å dele inn i tre grupper, friluft, film og media og trivsel. Jeg synes ikke selv at det er så mye negativ språkbruk, men man kan alltid bli bedre, så det er fint med denne uken, sier Aleksander.

– Vi har valgt å lage filmprosje­kt om ord som påvirker, sier Kaja.

Sosiale medier

Mandag morgen ble de møtt med mange negative ord som var skrevet opp i klasseromm­et. Det gjorde inntrykk.

– Negative ord er blitt en del av hverdagen til mange, både banneord, rasistiske ord og slemme ord. Ord som jøde og homo. Mange bruker negative ord i det daglige. Og det er så lett å henge seg på, det er lettere enn å si i fra, sier hun.

– Mange av disse ordene kommer fra sosiale medier, og fra voksne, sier Sarune, og forklarer at elevene i 10. har valgt å spise frokost sammen hver dag denne uken. I tillegg har de fysisk aktivitet, teambuildi­ng og overnattin­gstur. En dag har de snakket om vanskelige ting, hva de kan jobbe videre med selv.

–. Det har vaert en nyttig uke, og det er viktig å ta dette inn. Vi er jo forbilder for de yngre, sier Sarune. Hun innrømmer at hun også kan ha brukt negative ord.

– Men det er kanskje ikke ment negativt. Men ved å bytte dem ut, med positive ord, så kan man kanskje endre hverdagen til noen, sier hun.

– Alle har nok behov for dette, men vi er takknemlig for at vi fikk disse midlene, slik at vi hadde mulighet for å leie inn personer som Ingrid og Gino, sier Svendsen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway