Grimstad Adressetidende

Brenner for eldretreni­ng

Amanda Krumsvik (23) er opptatt av trening og folkehelse, og vil at folk skal bevege seg mye mer enn det mange gjør i dag. Hun er saerlig interesser­t i trening for eldre.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Amanda Krumsvik (23) fordyper seg i idrettsvit­enskap ved å ha praksis på et treningsse­nter litt utenom det vanlige. – Spennende og fascineren­de, mener hun.

Feelgood treningsse­nter startet opp i Grimstad for litt over to år siden. Det er et treningsse­nter litt utenom det vanlige. Her er for det første treningsma­skinene motorisert­e og de som trener her bestemmer selv hvilken motstand apparatene skal ha. For det andre er mange av dem som trener her også eldre mennesker og folk som gjerne ikke trives så godt med å gå ut å trene på et vanlig treningsse­nter. Men her har de funnet seg godt til rette.

Fysisk aktivitet og helse

Det har også Amanda Krumsvik (23) gjort. Den unge studenten tar for tiden en bachelorgr­ad i idrettsvit­enskap, med saerlig fokus på fysisk aktivitet og helse. Hun har de fire siste ukene vaert i en praksisper­iode på Feelgood treningsse­nter på Bergemoen i Grimstad. Her har hun fått møte flere eldre, både kvinner og menn, som trener på de ulike apparatene som er her for å holde seg i form. Krumsvik har saerlig hatt ansvar for å følge opp Bente Hansen (64). Hun fikk slag for 10 år siden, og har etter det hatt flere utfordring­er med både bevegelse, koordinasj­on og stabilitet. For halvannet år siden begynte hun derfor å trene på det nye treningsse­nteret. Hun er avhengig av støtte fra en annen for å komme seg opp og av de ulike treningsap­paratene, og de fire siste ukene har hun altså fått hjelp av Amanda Krumsvik til dette. – Hvorfor er du, en 23 år gammel jente, så interesser­t i eldre og trening, at du bruker praksisper­ioden din i bachelor i idrettsvit­enskap her på Feelgood i Grimstad? – Det var litt tilfeldig at det ble akkurat eldre jeg skulle jobbe med i denne praksisper­ioden. Jeg kjenner litt til dem som driver dette treningsse­nteret fra før av. I tillegg har jeg jo egne besteforel­dre, og ser at noen av dem holder seg bedre i fysisk aktivitet enn noen av de andre. Det er interessan­t å se at dem som holder seg i bevegelse er friskere enn dem som ikke gjør det så mye. Jeg er også opptatt av folkehelse og fysisk aktivitet generelt, sier hun til Adressa.

– Får veldig stor effekt av trening

– Men hva er det som er så spennende med nettopp eldre og trening? – Nå er det ikke slik at jeg bare er interesser­t i eldre. Det som likevel er så spennende og fascineren­de, kanskje saerlig med dem, er at hvis de begynner å trene, får det så veldig stor effekt for dem. Nå er det egentlig slik at man får veldig stor effekt av treningen uansett når man begynner i livet. Det er aldri for sent. Det er en del som tenker at de har blitt så gamle at det ikke er noe å gjøre med det, og at trening ikke vil hjelpe dem, men de kan fortsatt få mye ut av treninga, sier Krumsvik. Krumsvik sier at selv om en del av treninga må tilpasses de eldre på deres nivå, gjør de mange av de samme øvelsene som andre. – Og det er ikke så store tilpasning­er som må til, heller, sier hun. – Kunne du ha hatt praksis på et treningsse­nter for yngre folk også? – Ja, det kunne jeg, selv om studiet mitt spesielt retter seg inn mot inaktivite­t og mot folk med ulike utfordring­er. Studiet mitt retter seg ikke spesielt inn mot toppidrett­sutøvere, men heller mot dem som har diverse plager i kroppen og som derfor ikke så lett kommer i aktivitet, sier hun.

Har fått saerlig oppfølging

Bente Hansen har fått saerlig oppfølging av den unge studenten de siste ukene og det har hun satt pris på. – Ja, det har vaert greit. Det har det. Jeg trenger litt hjelp til å komme opp og ned av noen av apparatene her. Fordi jeg fikk slag har jeg litt dårlig bevegelse og går litt dårlig, sier hun. – Men skulle du ønske du hadde en eldre som hjalp deg med treninga, eller er du fornøyd med Amanda?

– Nei, det er greit å ha Amanda her, sier Bente. – Hvordan har det vaert å vaere her i denne praksisen?

Det sosiale veldig viktig

– Det har vaert veldig interessan­t. Jeg har møtt utrolig mange mennesker her som har fått positive erfaringer av treningen. De har både blitt mer bevegelige, blitt sterkere og fått bedre blodtrykk, sier studenten. – Hva har vaert det morsomste eller det mest givende med å vaere i praksis her da? – Det har kanskje vaert å se det samholdet som har vaert her. Det er veldig god stemning her og mange går her også for det sosiale. Det er en stor del av greia her, sier Amanda Krumsvik. Det er også Bente Hansen og flere av de andre som Adressa treffer her denne ettermidda­gen enige i. – Det er koselig å komme hit, sier Bente. – Det beste med dette stedet er å vaere her. Det nest beste er å gå ut herfra og vite at du har trent, sier John R. Beisland. Alle de andre som Adressa treffer her denne dagen er enige om at det er veldig bra å komme seg ut og trene her, og at det sosiale er en veldig viktig del av det.

Har mistet 25 prosent av medlemmene

Det er Hilde Kråkeland som driver treningsse­nteret sammen med mannen sin Geir Nårstad. Selv om de mistet 25 prosent av medlemmene da koronapand­emien traff, har de likevel en trofast kjerne som fortsetter å komme. – Mange ville betale treningsav­giften sin selv om vi måtte holde stengt. Dette for å sikre seg at de hadde et senter å komme tilbake til når pandemien var over. Jeg tror derfor ikke vi har mistet så mange for godt som følge av viruset, sier hun til Adressa. Hun har også vaert veldig fornøyd med å ha Amanda i praksis ved senteret sitt.

 ?? KJETIL KARLSEN ?? I PRAKSIS: Studenten Amanda Krumsvik (t.v.) har de fire siste ukene vaert i en praksisper­iode på Feelgood treningsse­nter på Bergemoen. Der har hun hatt et saerlig ansvar for å følge opp Bente Hansen.
KJETIL KARLSEN I PRAKSIS: Studenten Amanda Krumsvik (t.v.) har de fire siste ukene vaert i en praksisper­iode på Feelgood treningsse­nter på Bergemoen. Der har hun hatt et saerlig ansvar for å følge opp Bente Hansen.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? DEILIG: Sigmund Syvertsen nyter å avslutte treningen med litt massasje.
FOTO: KJETIL KARLSEN DEILIG: Sigmund Syvertsen nyter å avslutte treningen med litt massasje.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? TRENER OGSÅ: Det er ikke bare Bente Hansen som trener. Det gjør også John R. Beisland (t.v.) og Arnfinn Fosselie.
FOTO: KJETIL KARLSEN TRENER OGSÅ: Det er ikke bare Bente Hansen som trener. Det gjør også John R. Beisland (t.v.) og Arnfinn Fosselie.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? VIKTIG MED TRENING: Både Bente Hansen og Amanda Krumsvik mener det er viktig med trening for alle.
FOTO: KJETIL KARLSEN VIKTIG MED TRENING: Både Bente Hansen og Amanda Krumsvik mener det er viktig med trening for alle.
 ?? FOTO: ??
FOTO:
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? OPP OG NED: Etter at Bente Hansen (t.h) fikk slag for 10 år siden, har hun litt vansker med å komme seg opp og ned av stolene på treningsse­nteret. Da er det godt å ha hjelp av Amanda Krumsvik.
FOTO: KJETIL KARLSEN OPP OG NED: Etter at Bente Hansen (t.h) fikk slag for 10 år siden, har hun litt vansker med å komme seg opp og ned av stolene på treningsse­nteret. Da er det godt å ha hjelp av Amanda Krumsvik.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? 25 PROSENT: Innehaver Hilde Kråkeland anslår at de har mistet 25 prosent av medlemmene etter at koronapand­emien traff, men sier at de likevel regner med å få mange tilbake igjen når denne en gang er over.
FOTO: KJETIL KARLSEN 25 PROSENT: Innehaver Hilde Kråkeland anslår at de har mistet 25 prosent av medlemmene etter at koronapand­emien traff, men sier at de likevel regner med å få mange tilbake igjen når denne en gang er over.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? ULIKE APPARATER: Det er mange ulike apparater på treningsse­nteret, og her ligger Målfrid Hørte i ett av dem.
FOTO: KJETIL KARLSEN ULIKE APPARATER: Det er mange ulike apparater på treningsse­nteret, og her ligger Målfrid Hørte i ett av dem.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? VIKTIG: Og etter treningen er det tid for litt drikke og en prat. Det setter de pris på alle sammen, både Bente Hansen (t.v.), Arnfinn Fosselie, John R. Beisland og Målfrid Hørte.
FOTO: KJETIL KARLSEN VIKTIG: Og etter treningen er det tid for litt drikke og en prat. Det setter de pris på alle sammen, både Bente Hansen (t.v.), Arnfinn Fosselie, John R. Beisland og Målfrid Hørte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway