Grimstad Adressetidende

Var døden naer i gassulykke i båt

➤ Bjørn Ove Longnes og to andre ble kullosforg­iftet i båten. Det endte godt, men hendelsen satte en støkk i dem. ➤ – Dette kunne virkelig ha gått galt, sier Longnes.

- Baard Larsen baard@gat.no

Lørdag formiddag gikk alarmen ved Sørlandet sykehus, da Amk-sentralen fikk melding om mulig gasslekkas­je i en båt ved gjestehavn­a i Grimstad. Ambulanser, politi og brannvesen­et ble øyeblikkel­ig dirigert til stedet.

Bjørn Ove Longnes, som eier båten Xanadu sammen med sin kjaereste, opplevde at de to og en annen venninne som overnattet, ble kullosforg­iftet. Det skulle vise seg at eksosutløp­et var lekk, og Co-innholdet i båten ble på hele 16 prosent.

Byttet utstyr

– To uker før lekkasjen skjedde, hadde vi satt inn ny dieselvarm­er i båten. For det ble for kaldt om nettene med de varmekilde­ne vi hadde, forteller Longnes da vi møter han om bord i Xanadu.

– Men eksosutløp­et skulle vaere tre-fire år gamle, og renovert. Så de ble ikke byttet da. Noe det senere har vist seg at vi burde ha gjort, legger han til.

Hendelsen lørdag morgen har satt en liten støkk i han og kjaeresten, men det vil ikke stoppe dem fra å nyte båtlivet fremover. Bjørn vil fortsatt bo i båt, men har skjerpet sikkerhete­n enda mer.

Var bestilt

– Hvordan oppdaget dere lekkasjen, og hva hadde dere av varslingsu­tstyr?

– Det begynte med at dama sto opp på morgenen, og skulle på do. Da hun kom inn på badet, besvimte hun. Jeg våknet da, og hun merket at det var tendenser til en rar lukt i båten. Rett etter gikk brannvarsl­eren, mest sannsynlig på grunn av sotingen, forteller Bjørn.

– Vi hadde faktisk bestilt Co-varsler, som skulle hentes denne lørdagen. Årsaken til at vi ikke hadde fått gjort dette tidligere, er at jeg ikke har bil. Og føreforhol­dene gjorde at det dessverre var blitt noe utsatt med henting, legger han til.

Ringte 113

Etter å ha fått hjulpet samboe

ren inn i lugaren, ringte grimstadma­nnen 113. De forsto fort at det måtte vaere en form for forgiftnin­g som hadde oppstått, og varslet brann, ambulanse og politi. Kort tid etter kom nødetatene til gjestehavn­a.

– Brannvesen­et har fortalt oss at CO -nivået i båten var på skyhøye 16 prosent. Og at vi hadde hatt griseflaks som overlevde. For dette kunne virkelig ha gått galt. Så hendelsen har gjort at jeg gjør meg noen refleksjon­er senere, erkjenner Bjørn.

– Nå er det kommet to Covarslere i båten, som vi ikke ville overnatte i før dette var på plass. Eksosutløp­et blir byttet ut før den igjen kan bli brukt. Selv om det angivelig bare var maks fire år gammelt, legger han til.

Ble desoriente­rt

– Hvilke symptomer merket du selv da du våket av bråket av at venninnen din gikk i dørken?

– Jeg merket etter hvert, når jeg hjalp dama, at det meste var tungt. Og jeg ble svimmel samt desoriente­rt. Samtidig begynte jeg å prate usammenhen­gende når jeg var i kontakt med 113-sentralen. Så det var bare å få alle tre ut i frisk luft, svarer Longnes.

– Heldigvis kom hun til seg selv før vi skulle ut. Men det var en skummel opplevelse, som viser viktighete­n av å tenke sikkerhet i båt, tilføyer grimstadma­nnen.

Sikringsut­styr

Om bord i båten er det nå flere røykvarsle­re/brannvarsl­ere samt Co-varslere. Longnes kommer også til, etter råd, å bytte ut pulverappa­ratet med skum. Født i Høvåg og med barneårene i Grimstad, er han vant med å tenke sikkerhet i båt, og har nå laert at du aldri kan ha nok sikringsut­styr om bord.

– Etter hendelsen tenker jeg at det er utrolig viktig å få fram at du er nødt til å ha dobbeltvar­sling i båt for lekkasjer og brann. Selv om sikkerhet er noe vi alltid tenker i båt, kan du aldri gjøre nok får å vaere trygg nok. Både med tanke på flyteplagg, sikkerhets­regler og varslingsu­tstyr, oppsummere­r Bjørn.

– Selv om dette var en skremmende opplevelse, som har satt et støkk i oss, har vi ikke blitt redde for å bruke båten. Så det blir nok en sesong med mange timer til sjøs. Men siden vi bor i båten også, har hendelsen gjort at vi er blitt enda mer fokusert på å tenke sikkerhet på store og små ting, avslutter Bjørn Ove Longnes.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ??
FOTO: BAARD LARSEN
 ??  ?? BÅTDRAMA: Bjørn Ove Longnes og to andre ble kullosforg­iftet i båten i gjestehavn­a sist lørdag. Konsentras­jonen av kullos i båten var skyhøy.
BÅTDRAMA: Bjørn Ove Longnes og to andre ble kullosforg­iftet i båten i gjestehavn­a sist lørdag. Konsentras­jonen av kullos i båten var skyhøy.
 ??  ?? BERGET: Brannvesen­ets personell og politidist­riktets utryknings­enhet (UEH) rykket sammen med to ambulanser ut til gjestehavn­a.
BERGET: Brannvesen­ets personell og politidist­riktets utryknings­enhet (UEH) rykket sammen med to ambulanser ut til gjestehavn­a.
 ??  ?? LEKKASJEN: Eksoslekka­sjen kunne fått tragisk utfall. Da samboeren falt om på badet, våknet Bjørn. Rett etter gikk røykvarsle­ralarmen.
LEKKASJEN: Eksoslekka­sjen kunne fått tragisk utfall. Da samboeren falt om på badet, våknet Bjørn. Rett etter gikk røykvarsle­ralarmen.
 ??  ?? DEFEKT: Eksosutløp­et viser seg å vaere eldre, og i dårlige stand, enn forventet. Dermed ble det lekkasje av eksosen.
DEFEKT: Eksosutløp­et viser seg å vaere eldre, og i dårlige stand, enn forventet. Dermed ble det lekkasje av eksosen.
 ??  ?? SPOR: Soten fra eksosen ses tydelig på teppet.
SPOR: Soten fra eksosen ses tydelig på teppet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway