Grimstad Adressetidende

Bygger åpne dagsturhyt­ter

Det skal bygges 25 dagsturhyt­ter i fylket. Arbeidet starter nå med å finne en egnet plassering i Grimstad.

- Martin.haugen@gat.no

Alle kommunene i fylket kan nå få sin egen hytte som står til fri bruk hele året, og man går nå i gang med å se på aktuelle steder i Grimstad.

Det er Agder fylkeskomm­une og Sparebanks­tiftelsen Sr-bank som inviterer alle kommunene i Agder til et spleiselag for å sette opp 25 dagsturhyt­ter i fylket, altså én i hver kommune.

Bygartner Rolf Inge Pettersen forteller at man nå skal se på hvor og hvordan en slik hytte eventuelt kan bli bygget i Grimstad.

– Det er noen føringer som kommer med, så vi må se litt på premissene. Det er et fint tiltak og kjempespen­nende. Jeg tror det vil bli populaert hvis vi får det til. Det gjør at du får et ekstra mål med turen, som er spennende for mange, sier Pettersen.

Vil få flest mulig ut på tur

Hensikten med dagsturhyt­tene er å skape attraktive turmål som kan bidra til at flere kommer seg ut på tur i hverdagen. Prosjektet er et samarbeid hvor Sparebanks­tiftelsen Sr-bank som bidrar med 250.000 kroner per hytte. Fylkeskomm­unen bidrar selv med 125.000 kroner per hytte. I tillegg skal spillemidl­er og lokal egenandel fra kommunene finansiere hyttene, som skal eies av kommunene. Kommunene må i tillegg finne og klargjøre tomt der hyttene kan stå.

Pettersen tror det er mange steder i Grimstad som kan egne seg for en slik dagsturhyt­te.

– Det er mange muligheter. Vi må veie litt for og imot med fordeler og ulemper for ulike steder. Det er ikke sikkert de beste alternativ­ene er på offentlig grunn. Det kan hende vi må spørre noen private om å få sette opp. Vi har noen runder å gå med å finne gode alternativ­er. Vi må også se om vi skal finne dem selv, eller om vi skal gå ut og spørre folk om de har alternativ­er, sier bygartnere­n.

Åpen hele året

En dagsturhyt­te skal vaere et sted hvor man spise matpakka si, få litt varme, treffe andre og oppleve naturen omkring. Hyttene er på ca. 15 kvadratmet­er, og skal vaere åpne hele året. Hyttene bør ligge naert kommunesen­teret eller større befolkning­skonsentra­sjoner og gåturen til hyttene skal helst ikke ta lenger tid en 30-45 minutter. Ut fra erfaringer fra andre fylker antas kostnaden for en hytte å ligge mellom 750.000 og 850.000 kroner pluss moms.

Tilsvarend­e prosjekter i andre fylker viser at dagsturhyt­ter blir populaere turmål som besøkes ofte av både lokalbefol­kning og tilreisend­e. Det mest kjente eksempelet er kanskje dagsturhyt­tene i Vestland fylke hvor 38 hytter har blitt satt opp de tre siste årene. Ytterliger­e 18 hytter skal oppføres innen våren 2022. I Rogaland jobbes det nå med å planlegge dagsturhyt­ter i alle de 23 kommunene, mens Innlandet fylke tilbyr dagsturhyt­ter til sine 46 kommuner.

Agder får egen variant

Dagsturhyt­tene i Agder fylke vil imidlertid få en annen utforming enn hyttene som er satt opp på Vestlandet.

– Det er nå bestemt at det skal gjennomfør­es en arkitektko­nkurranse for å tegne en egen hytte for Agder. Det blir altså ikke samme hytte som Vestland, forteller rådgiver Bård Andreas Lassen i Agder fylkeskomm­une.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNAR EGIL ØREN GANGSØ ?? DAGSTURHYT­TE: Grimstad kan få en dagsturhyt­te som er åpen for alle hele året. Her ser vi Sognesjøhy­tta i Solund kommune i Sogn.
FOTO: MAGNAR EGIL ØREN GANGSØ DAGSTURHYT­TE: Grimstad kan få en dagsturhyt­te som er åpen for alle hele året. Her ser vi Sognesjøhy­tta i Solund kommune i Sogn.
 ??  ?? BYGARTNER: Rolf Inge Pettersen har litt av noen initialer på arbeidsjak­ka si. R.I.P..
BYGARTNER: Rolf Inge Pettersen har litt av noen initialer på arbeidsjak­ka si. R.I.P..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway