Grimstad Adressetidende

Vil innføre bobilforbu­d her i sommer

Sommeren 2020 var det fullt campingliv på Gundershol­men. Slik bør det ikke vaere i 2021, mener kommunedir­ektøren.

- Martin.haugen@gat.no

I koronaåret 2020 fikk Grimstad i likhet med andre typiske norske turistmål et enda større innrykk av sommerturi­ster enn vanlig. Campingpla­ssene ble fylt opp, og Gundershol­men ble nok en gang tatt i bruk av bobilfolke­t. Her kunne turister fra fjern og naer stå helt gratis med kort vei til byen og utsikt til Smørsund.

Anbefaler forbud

Politikern­e får nå en sak på sitt bord hvor kommunedir­ektøren foreslår å forby overnattin­g i bobil på Gundershol­men. Ifølge kommunedir­ektøren er det flere forhold som taler mot å bruke området til camping: · I henhold til brannregel­verket er det flere krav som må oppfylles dersom det skal legges til rette for bobilcampi­ng. Det er bl.a. krav til minste avstand mellom bilene og krav til områdeavgr­ensninger. Når det kreves betaling, trer reglene og ansvarsfor­hold inn. Brannregel­verket må etterleves for å få tillatelse etter annet lovverk. · Campingnae­ringen i Grimstad kommune har vaert negative til bobilparke­ring på Gundershol­men men kunne tidligere godta dagsparker­ing. Dette er en løsning som ikke krever så mye tilrigging og gjør det lett å tømme området ved skipsanløp. Da kan porten stenges fra kl 22 til 06.00. · Gundershol­men benyttes fortsatt som kommunens havneområd­e og skipstrafi­kk har fortrinnsr­ett over andre aktivitete­r.

Prioriteri­ngssak

– Bobilparke­ring på Gundershol­men sesongen 2021 er etter havnemyndi­ghets vurdering en prioriteri­ngssak. Kommunen må vurdere hvilke hensyn som er viktigst og hvordan havnen skal fungere. Havnemyndi­gheten har mottatt forespørsl­er om frakt over havnen denne sesongen. Dette vil kunne bidra til god inntekt da det betales pr tonn som lastes på skip, står det i sakspapire­ne. Gundershol­men er kommunens trafikkhav­n og er Ispssertif­isert (Internatio­nal Ship and Port Facility Security Code). Dette vil si at under skipsanløp så må området vaskes (tømmes) og havnen går inn i Isps-koden og portene stenges. Det er kun et fåtall av godkjent og sertifiser­t personell og kjøretøy som har lov til å komme inn i området under ISPS. Om havnen skal fungere under Ispskoden samtidig som det er bobilparke­ring må man stenge av et større område ved fronten av kaien slik at man kan ha et fungerende sikkerhets­område om det kommer et skipsanløp eller tømme hele området for bobiler. – Dette vil medføre at området blir mindre attraktivt for bobilturis­tene da de ikke kan benytte hele området ved kaifronten eller forlate området ved kort varsel. Om det kommer skipsanløp så vil det å medføre støy og eventuelt støv fra massene som blir losset om bord i båt, påpeker kommunedir­ektøren.

Mulig på Torskeholm­en

Selv om kommunedir­ektøren anbefaler forbud mot camping på Gundershol­men, står det i sakspapire­ne at det er mulig å tilrettele­gge for camping andre steder. – Om kommunen velger å holde Gundershol­men stengt for bobiler kan det med enkle grep tilpasses bobilparke­ring på Torskeholm­en. Her kan betalingsa­utomatene omprogramm­eres, og bobilene kan stå på de oppmerkede plassene, står det.

Turistsjef og naeringssj­ef sier nei

Det pekes på positive sider av bobilparke­ring, som inntektene til handelssta­nden, men også på negative sider for kommunens campingdri­vere. – Grimstad har syv campingpla­sser hvor man har foretatt betydelige investerin­ger med langsiktig horisont. Dersom kommunen tilrettele­gger for en campingpla­ss på Gundershol­men som skal «skumme fløten» av markedet, så vil dette oppfattes negativt i bransjen. Det har vaert dialog med aktørene i naeringen, med en ganske tydelig tilbakemel­ding på at det er et tiltak som nåvaerende drivere ikke støtter, og det er heller ikke noen som ønsker å inngå i et samarbeid med kommunen rundt dette (hvis man for eksempel legger driften ut på anbud), står det i kommentare­ne fra naeringssj­ef og turistsjef, som konkludere­r med at det ikke bør legges til rett for camping på Grundersho­lmen. Teknisk utvalg behandler saken 2. mars, mens formannska­pet får siste ord 4. mars.

 ?? FOTO: TIPSER ?? POPULAERT: Gundershol­men var en svaert populaer bobilparke­ring sommeren 2020.
FOTO: TIPSER POPULAERT: Gundershol­men var en svaert populaer bobilparke­ring sommeren 2020.
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? BESØK: Endre Olav Bu og Lisbeth Strømme skrøt av oppholdet på Gundershol­men sist sommer. Nå vil kommunedir­ektøren ha et forbud med bobilovern­atting her.
FOTO: JANICKE YTTERVIK BESØK: Endre Olav Bu og Lisbeth Strømme skrøt av oppholdet på Gundershol­men sist sommer. Nå vil kommunedir­ektøren ha et forbud med bobilovern­atting her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway