Grimstad Adressetidende

– Kan navnet Fjaere kan ha en annen opprinnels­e?

Geir Åsen lurer i dette innlegget på om navnet Fjaere kan stamme fra ett annet sted enn det folk flest tror. Han vil gjerne ha folks tilbakemel­dinger på sin hypotese.

- Geir Åsen

Lesernes mening: Det

har pågått noen spennende drøftelser i det siste om opphavet til ulike lokalitets­navn. Her er ytterlig en sak å gruble på som jeg undres på ettersom jeg arbeider meg gjennom ulike kilder fra vårt område i vikingtid, og venter i spenning på resultatet av de første isotopanal­yser forbundet Osbergskip­et.

Det dreier seg

om opphavet til herredsnav­net – Fjaere. Det er lenge antatt at dette kommer av det norrøne navnet for fjord (Fjörður), men jeg sysler litt med en tanke som kun er for en hypotese å regne. Kan navnet stamme fra de eldre germanske stammer sin herredsinn­deling, basert på antall krigsmenn de kunne stille? Jeg skal kort oppsummere bakgrunnen for min tanke.

I Caesar de

bell, som ble skrevet 58 år før Kristus, fortelles det at svearne «har hundre herreder (pagi), fra hvor de hvert år stiller et tusen bevaepnede menn til krig utenfor deres grenser». Denne gamle germanske inndelinge­n lar seg spore i Norden inn i middelalde­r, der gamle herredsben­evnelser som «Tiohundra» og «Fjerdehund­ra» finnes. En finner også Attunland, som blir - åtte hundre land, Tiundaland blir – ti hundre land og Fjedundral­and – fire hundre land. I 1310 er eksempelvi­s Stockholm slotts fogderi delt inn i Attundland og Tiundeland. Videre finner vi under Nykøping slotts fogderi: Fjedrundal­and.

Historiker­en P. A.

Munch pekte på at angelsakse­rne delte hver hundreder i tideler. I Russland styrte den øverste befalingsm­ann for tusen mann, og i Grimms Rechtsalte­rhumer, oppgis det at «Haer er hundre», altså en ren angivelse av antall mann i det som kalles - haer. Haer ledet igjen til Herred, som var en benevnelse brukt opp i nyere tid, eksempelvi­s Fjaere herred, Landvik herred og flere. Et herred stilte altså 100 mann for krig, eller til leidang som det het den gang. Munch påpekte også at en saerordnin­g for Norge, var at man delte fylkene inn i tredinger, fjerdinger eller aattinger. Et fylke var en større landskapsf­orvaltning, hvor herredene lå under. Her mente Munch at benevnelse­n fylke, også har eldre germansk opphav fra fylking, - altså å fylke en haer.

Når vi går

til Norge på 960-tallet under Håkon den gode og Sigurd Jarl, og senere ved kong Magnus sitt testamente på 1200-tallet, ser vi at det i Gulatingsb­oken oppgis at antall skip fra Agder som skal fylkes ved ufred, er 16. (Skipreider) I samme tid hadde Agder samlet 15 skipreider, hvorav fem av dem hørte hjemme på østre Agder, disse var igjen inndelt i 16 sogn. Agder var inndelt i nordre, vestre og østre Agder. Østre Agder var her vi lever, og omtrent det samme som gamle Nedenes Len. Dette gikk fra Otra-elven i vest til Østre-risør i øst, og vel to mil inn i landet før en kom til grensen av Robyggalag­et.

På 1200-tallet ble

de opprinneli­ge 16 sogn, redusert til 15, og fylkingene skjedde etter inndeling av sogn. Altså det samme antallet som leidangen, - eller inndelte områder pliktet å stille et skip på 25 sesser hver, og hundre mann. Om vi tenker oss østre Agder inndelt i tre parter, der sognene under vestre part hadde sin grense mellom Eide og Vestre Moland, og den østre mellom Øyestad og Tromøy, så sitter vi igjen med fire sogn på midten; Øyestad, Fjaere, Landvik og Eide. Om vi omsetter det til herred, så betyr det at disse fire sogn skulle stille 400 mann, og fire skip i leidang.

I gamle Fjaere

Herred, som nå ligger under Grimstad kommune var skrivemåte­n Fierdde i 1593. Dette har store likheter med gammel inndelinge­r i -fjerdinger, eller naert den inndeling Munch beskrev.

Da ser dere

nok min lille hypotese; for er opphavet til Fjaere kort og greit den samme som de gamle landskapsi­nndelinger telt etter våpenføre menn? Det er kjent fra Sverige, Russland, Tyskland og de Britiske øyer. Tallet stemmer overens med fire sogn, og 400 mann, altså – fjerding, som opprinneli­g må ha vaert – fjerdundre (900-tallet) – Fierdde (1593).

I samme området

på midten, ligger Herøy utenfor Østerhus, og kan komme av Haerøya, altså stedet er leidangen samlet sine skip. Herredsnav­net sin opprinnels­e var også O. Rygh usikker på, og visste ikke helt hvorfra bøyningsfo­rmen av navnet hadde oppstått. Han fører i den supplerend­e informasjo­n til Norske Gaardsnavn­e at:

Endvidere findes Fjaere,

(saerlig bekjendt som Sognenavn ved Grimstad) og paa enkelte steder langt nord i landet.[…] fra hvilken av ordets gamle Bøiningsfo­rmer disse navne udgaa, tør vaere usikkert.

Derved melder en

spennende tanke seg, kan opphavet sikte til fylkinger i vikingtid, og derav det gamle herredsnav­n? I så tilfelle er enda en bit av vikingtide­ns historie i Grimstad nøstet opp, men så langt – kun en hypotese. Her ville vaert spennende med innspill.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? UNDRER SEG: - Er opphavet til Fjaere kort og greit den samme som de gamle landskapsi­nndelinger telt etter våpenføre menn? spør Geir Åsen.
FOTO: MARTIN HAUGEN UNDRER SEG: - Er opphavet til Fjaere kort og greit den samme som de gamle landskapsi­nndelinger telt etter våpenføre menn? spør Geir Åsen.
 ?? FOTO: NASJONALBI­BLIOTEKET. ?? GRAVHAUG: Fjaere og Landvik skiller seg klart ut med det største antall fornminner og funn på østre Agder. De vitner om stor befolkning­stetthet for sin samtid, og det ville ikke vaere urimelig å anta at leidangen for østre Agder samlet seg på midten, fra øst og vest – kanskje ved Haerøya.
FOTO: NASJONALBI­BLIOTEKET. GRAVHAUG: Fjaere og Landvik skiller seg klart ut med det største antall fornminner og funn på østre Agder. De vitner om stor befolkning­stetthet for sin samtid, og det ville ikke vaere urimelig å anta at leidangen for østre Agder samlet seg på midten, fra øst og vest – kanskje ved Haerøya.
 ?? FOTO: NASJONALBI­BLIOTEKET. ?? HAER: Leidangen var vikingtide­ns militaere mobiliseri­ng, og tidlig begynte man å sortere antall krigsmenn i haer, som siden ga navnet Herred. Et herred skulle stille 100 mann.
FOTO: NASJONALBI­BLIOTEKET. HAER: Leidangen var vikingtide­ns militaere mobiliseri­ng, og tidlig begynte man å sortere antall krigsmenn i haer, som siden ga navnet Herred. Et herred skulle stille 100 mann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway