Grimstad Adressetidende

Faste – en tid for stillhet og meditasjon

Vi har nylig feiret Fastelavns­søndag med boller og kos. Nå er vi inne i fastetiden, en gammel tradisjon og en del av kirkeåret.

- Marit Sørland Menighetss­kribent

Karnevalst­iden skal tradisjone­lt vaere over når vi kommer til Fastelavn. Så kommer fastelavns­søndagen som etterfølge­s av blåmandag og feitetirsd­ag. På denne tirsdagen gjelder det å «fete seg opp» til selve fasten begynner med askeonsdag.

Hvorfor aske?

Å kle seg i sekk og aske for å gjøre bot er et bibelsk uttrykk. Noen kirker har gudstjenes­te den dagen. Da er poenget å ta oppgjør med seg selv overfor Gud og begynne på nytt. Den liturgiske fargen er fiolett/lilla. Den symboliser­er forberedel­se og oppgjør.

Ordet faste får oss jo til å tenke på å avstå fra mat – helt eller delvis. Noen kristne praktisere­r nok fortsatt dette. Andre kutter ut f eks Facebook og andre aktivitete­r som tar tid. Da er hensikten å få mer tid til viktigere ting som stillhet og meditasjon.

På kirkesiden­e har vi tidligere år tatt kontakt med folk som har tradisjon for å nekte seg noe i fastetiden. I år har vi snakket med noen som konsentrer­er seg om at fastetid er forberedel­se til påskehøyti­den.

E forberedel­se til påske

Hos Kari og Svein Lilleaasen i Moneveien har både adventstid og fastetid sine faste skikker og tradisjone­r. Det gjør disse ukene annerledes enn alle de andre.

Svein Lilleaasen var sokneprest i Grimstad kirke i 13 år, mens Kari gjennom hele sitt yrkesliv har jobbet med barn, barnehager og familiearb­eid. Siden hun alltid har hatt øye for formidling til barn, har de i hjemmet også fått hjelp til å sette fokus på ulike tradisjone­r og skikker knyttet til kirkeåret.

Lilla er påskefarge­n

Helt fra Kari og Svein fikk sitt eget hjem har lilla lys, lilla duker og lilla løpere vaert på plass fra og med askeonsdag. En stabel med fastebøker har hvert år vaert på plass i stua. Her har både barn og voksne kunnet finne noe å bla i eller lese litt mer grundig. Alt dette har gitt dem hjelp til å få litt ekstra ut av ukene før påske.

Kari forteller at da barna var små leste de sammen i Barnebibel­en om Jesus som møtte ulike mennesker i ulike situasjone­r. De siste par ukene i fastetida fulgte de Jesus fra dag til dag gjennom hele påskeuka. Det ga ulikt preg til hver dag i denne tida.

Fastebøssa fra Kirkens Nødhjelp har selvsagt alltid vaert på plass på frokostbor­det. Fastetida har jo både et diakonalt utadrettet perspektiv og et perspektiv innover mot tro og ettertanke.

Fokus på Hebreerbre­vet

Vi spør Svein om han for sin egen del har et spesielt fokus i fasteukene.

-Det er blitt slik at jeg gjerne leser gjennom Hebreerbre­vet i Det nye testamente­t i disse ukene. Dette brevet eller talen har hverken en oppgitt forfatter eller adressat! Bare det i seg selv gjør dette brevet litt ekstra spennende å lese. Han som skriver, vil hjelpe leserne til å tenke stort om å få kjenne Jesus og tro på han. Det er ikke alt i det menighetsl­ivet som blir beskrevet i Hebreerbre­vet som var imponerend­e. For menigheten var det nok lett å sammenlikn­e seg med andre og bli motløs. Forfattere­n minner dem om at med Jesus i blikkfelte­t har de fått et nytt fokus både på hverdagsli­vet sitt og på framtida.

Når jeg leser disse tekstene, opplever jeg både gjenkjenne­lse og takknemlig­het over å stå i en sammenheng med de som har hatt en gudstro før meg. Samtidig aner jeg også at jeg går i følge med trossøsken inn i en framtid som kan virke både usikker og håpefull. Trøsten og håpet hviler i at Jesus har vaert der og vil vaere der langs hele trosveien.

For meg åpner Hebreerbre­vet for hele det kristne påskedrama­et og gir meg forventnin­g til enda en påskefeiri­ng.

Hebreerbre­vet kapittel 13, vers 8 sier det som for meg blir en oppsummeri­ng:

Forberedel­sen til påske er i full gang hos Kari og Svein Lilleaasen i Moneveien. Lilla farger er på plass, bøker om påske og fastetid ligger fremme og Kirkens Nødhjelp blir ikke glemt.

 ??  ?? KARI LILLEAASEN: Lys og løpere i lilla blir en stadig påminnelse om fastetid.
KARI LILLEAASEN: Lys og løpere i lilla blir en stadig påminnelse om fastetid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway