Grimstad Adressetidende

Forteller om det de tror er vinneropps­kriften

Fra Vietnam til Grimstad med kjaerlighe­t for sushi.

- Ruben Njøtøy

Binh Dai Dang (56) har alltid hatt en lidenskap for sushi. Han ble født i Vietnam i 1965, men familien flyktet på grunn av krig og dårlig kår. Da han ble eldre jobbet han som kokk i Vietnam og det var da lidenskape­n for mat startet.

Falt for hverandre

Binh flyttet til Norge og til Grimstad på 90-tallet hvor han fortsatte jobben som kokk.

Men etterhvert dro han til Oslo hvor han begynte å jobbe for ulike restaurant­er og gatekjøkke­n med et mål om å holde Oslo mette på asiatisk mat.

I Oslo traff han Nga (42). De falt fort for hverandre. Nga er også fra Vietnam. Hun er datter til mesterkokk­en i familieres­tauranten som Binh jobbet i. De jobbet der sammen. Etterhvert fridde Binh til Nga, og noen år senere dro Binh og Nga Dang tilbake Grimstad hvor han tidligere hadde bodd og jobbet.

Drømmen var å starte sushiresta­urant i sin nye norske hjemby, Grimstad. Historien blir fortalt av niesen til Binh og Nga, Elisabeth Dang.

Med godkjennel­se fra Binh og Nga.

Turbulent start

Da Binh kom tilbake for å bringe Shushi til Grimstad ble han møtt med skepsis. Året var da 2012, og han og kona etablerte seg på den gamle rutebilsta­sjonen i Grimstad. Da het restaurant­en Thai og Sushi. Men det var tydelig hva innbyggern­e i Grimstad ønsket mest.

– Sushi toppet salgsliste­n vår mest, sier Binh. I 2016, da de var begynte å bli etablerte i Grimstad, hadde de spart nok til å flytte takeaway-restaurant­en til Storgaten 36. Men da var det på tide med et nytt fokus og navneskift­e.

– Siden det var bedre respons på sushi, valgte vi å bare konsentrer­e oss om sushi, forteller Binh. De byttet om navnet fra thai og sushi til Ikko Sushi. Ikko er måten man uttaler navnet Dang på japansk, noe som er familienav­net.

– Trend mat

– Sushi går i trend. Noen år er det mange, både eldre og unge, som spiser det. Da vi startet her i 2012, var det ikke et trend-år, sier kona Nga. Men ettersom årene har gått har sushi blitt mer og mer populaert.

– Nå er det hyggelig å se at både eldre og unge nyter sushi, sier Binh.

– Da vi flyttet var nok det med på å gjøre oss synlige i bybilde. I tillegg har de faste kundene flyttet sammen med oss, og vi har også fått nye kunder, sier Nga.

– Hvordan har sommeren vaert?

Kun ferskt som gjelder

– Den har vaert veldig hektisk. Det kommer kunder inn og ut hele tiden, sier Binh. Binh og Nga Dang er stolte over at all fisken som blir solgt er ferskvare som blir levert fra Fiskerenes salgslag og Reinhartse­n i Kristiansa­nd.

– Vi selger ingenting fryst. Så hvis det går tomt for ferskvare, så stenger vi butikken, sier Binh.

– Hvem er konkurrent­en deres?

– Vi er jo en takeaway som kun fokuserer på sushi. Det er ikke så mange av dem i Grimstad som kun har fokus på sushi. Så vil si at vi ikke har noen konkurrent­er på den fronten, sier Binh.

– Lukter ferskt fra gaten

Fredrik Amland fra Oslo hadde lite vondt å si om Ikko Sushi da han kom inn døren midt under intervjuet.

– Ah! Det lukter så ferskt her. Det er en deilig lukt, sa Amland da han tok seg et godt sniff.

– I motsetning til Oslo hvor jeg kommer fra, hvor man aldri vet om man får fryste varer, så lukter man her at fisken kommer rett fra sjøen. Jeg begynner alltid å stusse på sushi når jeg ser at kjeden er åpen på søndager. Det har vel ikke dere?

– Nei, svarer Nga.

– Som sagt stenger vi restaurant­en når vi er tom. Vi fryser aldri ned noe. Amland forteller at han har kommet hit fra Oslo med seilbåt, og at dagen før hadde han gått forbi og luktet fra utsiden at her var det fersk fisk det gikk i.

– Jeg fikk et godt inntrykk i det jeg gikk forbi og registrert­e restaurant­en i sidesynet i går. Dette måtte jeg bare prøve, sier

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ikko Sushi: Binh og Nga Dang har drevet sushiresta­uranten Ikko i Grimstad siden 2012.
FOTO: PRIVAT Ikko Sushi: Binh og Nga Dang har drevet sushiresta­uranten Ikko i Grimstad siden 2012.
 ?? FOTO: RUBEN NJØTØY ?? Kokk: Nga Dang er sushi kokk i takeaway restaurant­en Ikko Sushi.
FOTO: RUBEN NJØTØY Kokk: Nga Dang er sushi kokk i takeaway restaurant­en Ikko Sushi.
 ?? FOTO: RUBEN NJØTØY ?? Kunde: Fredrik Amland fra Oslo elsker å vaere i Grimstad med seilbåten. Nå skal han nyte sushi fra Ikko.
FOTO: RUBEN NJØTØY Kunde: Fredrik Amland fra Oslo elsker å vaere i Grimstad med seilbåten. Nå skal han nyte sushi fra Ikko.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway