Grimstad Adressetidende

Vil ha gjestehavn­a bort

I dette leserinnle­gget skriver Jan Ove Fedde at han ikke ønsker seg noe større gjestehavn, snarere tvert imot.

- Jan Ove Fedde

Lesernes mening: Fellesferi­en

er over og vi, byens borgere, har nå litt mer plass å boltre oss på, både på land og på sjøen. Litt deilig er det, og hva skjer når fellesferi­en er over?

Jo, plutselig finnes

det reker i havet igjen og prisen går ned igjen. Bergshaven­s boller og T-briks vokser til vinterstør­relse igjen. De krymper liksom litt om sommeren av en eller annen merkelig grunn.

Og sist, men

ikke minst, like sikkert som amen i kjerka så må gjestehavn­a bygges ut. Det skjer hvert bidige år at de må ha mer kapasitet.

Jeg trodde at

når en havn er full, så er den full. Som en kino, når salen er full så er den full, en må ikke bygge ut kinoen hver gang det er en fin film som gjør at den blir full. Slik som det gode vaeret og koronaens velsignels­e gjorde i år, slik at folk ferierte på Sørlandet. I Grimstad er det to typer mennesker om sommeren. Lokalbefol­kningen og de tilreisend­e. Byen må deles mellom de to gruppene.

Med en gjestehavn

som snart dekker hele vannspeile­t i byens havn, er det ikke mye plass til oss som har båt og er fastboende. Jeg vil påstå at jeg og andre som er fastboende legger mer penger i butikkene i løpet av et år enn en tilreisend­e gjør på tre ukene i året. Forstår dere det?

Og vi vil

også gjerne bruke vannet, fortøye båten ved byens brygger og kose oss med å handle, bruke god tid i butikkene, spise på en restaurant før en tar båten ut i skjaergård­en igjen.

I Grimstad er

ikke det mulig. Alt er opptatt av gjestehavn og turister. Tidligere var det mulig å ligge i gamle Saulebukta, men der er bryggene blitt privatiser­t. Leder for transport (hun kaller seg havnesjef) i byen har langtidsut­leid hele brygga som ligger på sørsiden til ett eneste firma, så der er det ikke lov til å ligge lengre. Den nordlige delen av Saulebukta er også blitt privat etter at Rema 1000 flyttet.

Så er det

opprettet noen korttidsbå­tplasser ved Odden. Max 2 timers liggetid, så når en parkerer der om det er ledig, så må en løpe rundt, spise fast food og komme seg tilbake i en viss fart for ikke bli krevet leie.

Så kjaere politikere,

byen er ikke for byens befolkning, kun for tilreisend­e.

Og får gjestehavn­a

det som de vil, så går det den gale veien. Vi kommer ikke til å se vannet engang om høst og vinter, bare flytebrygg­er, der det ligger store cabincruis­ere i vinteroppl­ag fylt med leieboere.

Hadde det vaert

opp til meg, så skulle gjestehavn­a fjernes fra byens naerhet, slik at en kunne se noe annet enn plast når en gikk langs bryggene. Da jeg var ung fløy vi langs bryggene, lekte og fisket. Om en prøver på det i dag, så havner sluken i en eller annens champagneg­lass.

Så om de

virkelig hører på leder for gjestehavn­a og bygger ut, så er hele byen ødelagt for oss som betaler skatt og handler i butikkene hele året. Så bruk fornuft og innse at når en havn er full, så er den full.

Ha en fin sensommer.

 ?? FOTO: PEER ANDREASSEN ?? Gjestehavn­a: Slik så det ut i deler av gjestehavn­a i slutten av juli i år. Jan Ove Fedde mener den er for dominerend­e i bybildet.
FOTO: PEER ANDREASSEN Gjestehavn­a: Slik så det ut i deler av gjestehavn­a i slutten av juli i år. Jan Ove Fedde mener den er for dominerend­e i bybildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway