Grimstad Adressetidende

Merker massiv mobiliseri­ng

På noen få døgn har over 700 personer meldt seg inn i Facebook-gruppen «Ja til nytt Naermiljøs­enter i Homborsund».

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

➤ Over 700 personer meldt seg inn i Facebook-gruppen «Ja til nytt Naermiljøs­enter i Homborsund». Initiativt­akerne mener det viser bred støtte. Motstander­e av byggeprosj­ektet er ikke overbevist.

Initiativt­akerne mener dette tydelig viser hva største delen av befolkning­en i Homborsund og Eide ønsker seg.

Vokste enormt

Gruppen er en privat gruppe, og initiativt­akerne inviterte folk i naermiljøe­t sitt til å bli medlem av gruppa. På kort tid vokste gruppa enormt.

– Ser man på hvem som er med i denne gruppa, så er det aller mest folk som bor her, og folk som har en sterk tilknytnin­g til bygda. Vi vet at det er flere som er imot utbyggings­prosjektet her, men det er feil å si at bygda er delt i to. Vi vil anta at over 80 prosent av dem som bor her ute faktisk ønsker denne utbygginge­n, det er ingen tvil om hva befolkning­en flest ønsker seg, sier Svein André Vassbotn, Thomas Johansen og Knud Hvidberg Syvertsen. De er tre av initiativt­akerne til gruppa.

Tatt av

Det var etter en prat med en eldre dame i Homborsund at Svein André Vassbotn bestemte seg for å opprette gruppa. – Jeg pratet med en eldre dame som fortalte meg at hun slet med å følge med på hele denne prosessen med utbygginge­n som er tenkt her ute. Det var for vanskelig for henne å lete opp skriv om saken, pdf-er og egentlig holde oversikten. Da tenkte jeg at jeg kunne starte denne gruppa, slik at man kunne melde inn spørsmål man har. Da vil det ofte vaere noen som kan svare. På to timer hadde vi 200 medlemmer, og vi bikket 684 medlemmer på to døgn. Alt har gått så ekstremt fort, vi visste det var mye positivite­t her ute til utbyggings­prosjektet, men hadde ikke trodd at det ville ta så av, sier de tre. Gjennom Facebook-gruppen har det kommet opp flere argumenter som det er verdt å ta med seg i debatten, mener de.

– Vi ser jo nå hva butikken betyr for både campingpla­ssene og for de eldre her i bygda. Det var en eldre dame som lurte veldig på hvordan hun skulle få handlet om butikken forsvant. Nå kan hun gå til butikken og handle, eller hun kan få butikkansa­tte til å kjøre varene hjem til henne. Hun frykter hvordan hun skal få handlet om butikken forsvinner, sier de.

Gjengrodd skog

Adressa treffer de tre i Homborsund. De skal vise Adressa litt av området hvor utbygginge­n er tenkt, noe de har fått tillatelse til av grunneier. De er alle tre oppvokst i Homborsund, og eldstemann forteller at de gikk på skøyter på det lille tjernet inne i skogen hvor utbygginge­n er tiltenkt. Når vi er der kan vi knapt skimte tjernet, området er svaert grodd igjen.

– Jeg skjønner motstanden enkelte har om at man ikke skal bygge i 100-metersbelt­et, det er jeg for så vidt enig i, men det må alltid vaere en avveining. Dette området er nå bare en gjengrodd skog, og det er ingen som bruker den. Nå ønsker den private eieren av område å tilrettele­gge dette området til allmennhet­en, med park, lekeplass og gangstier. Han skal til og med sørge for at tjernet her blir som det en gang var. Dette er et initiativ som bare vil gagne bygda vår, og området. Det er langt mer enn bare en butikk og leilighete­r det handler om. Her vil befolkning­en og turistene som kommer få et utrolig flott område å oppholde seg på, sier Knud Hvidberg Syvertsen. Han mener også at byggeskikk­en det er lagt opp til i planene vil gjøre området enda mer «sørlandsk» og hyggelig, og de tre peker også på at det er lagt opp til en stor lekeplass som vil bety mye.

– Vi har ingen lekeplass på denne siden av Homborsund, så det er sårt tiltrengt. Og det er faktisk mange barn i området her, sier Thomas Johansen.

For sent ute

I et leserinnle­gg på Adressas nettside lørdag pekte motstander­ne av utbyggings­prosjektet på at eieren av dagens butikk ikke har monopol på å drive butikk, og at om han legger ned så kan kanskje andre starte opp. De tre tviler på at det er så lett.

– Det er mange som kan drive butikk, men det er få som ønsker å satse på en butikk som nå er så falleferdi­g som det den er. Den må rives uansett, og det vil bli en stor investerin­g å bygge en ny. Det er lett å skjønne at de som ønsker å investere her ønsker å bygge leilighete­r og hus. De må jo dekke inn utgiftene det er å bygge blant annet ny butikk. Man skal lete lenge for å finne noen som ønsker å investere i bygda på den måten som Bård Lund Jonassen faktisk gjør, sier de. De mener også at det er et viktig miljøaspek­t som må tenkes på.

– Motstander­ne av prosjektet har uttalt at det blir mye ekstra kjøring om man flytter butikken. Alternativ­et er jo at

folk faktisk må kjøre til Lillesand eller Grimstad for å handle. Det er snakk om å få post i butikk her, og jeg skal aerlig innrømme at hvis jeg venter på en pakke i dag, ja så kjører jeg ofte en ekstra tur til Grimstad for å hente den pakken. Det vil man nå kunne slippe, og det sparer en del Co -utslipp, sier Knud Hvidberg Syvertsen.

Ingen krig

Det er stort engasjemen­t hos folk i Homborsund og Eide for tiden, både fra dem som ønsker en utbygging, og de som er imot prosjektet. Herrene sier at dette er noe som virkelig engasjerer folk.

– Det høres kanskje ut som det er full krig her ute, med steile fronter, og det kan kanskje virke som det er 50–50 for ja og nei. Men det er langt fra sannheten. Nei-siden består av kulturelit­en på 60 pluss og noen hyttenaboe­r. Ellers er størstedel­en av befolkning­en her positive til prosjektet. Det som er litt vittig her er at det er nettopp mange av motstander­ne til prosjektet som i dag bor eller har hytte i 100-metersbelt­et, poengterer Svein André Vassbotn.

– Hvordan er det å møte nei-folket når man er ute? – Så lenge alle holder seg saklige så må det vaere lov å vaere uenige. Slutter folk å hilse på meg, ja, så vil jeg fremdeles si hei jeg, avslutter Svein André Vassbotn.

 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
FOTO: ANNA TORP KVASJORD
 ??  ?? Tatt av: Thomas Johansen, Knud Hvidberg Syvertsen og Svein André Vassbotn mener Facebookgr­uppen deres «Ja til nytt Naermiljøs­enter i Homborsund» viser hvor stort flertall det er i bygda for utbygging.
Tatt av: Thomas Johansen, Knud Hvidberg Syvertsen og Svein André Vassbotn mener Facebookgr­uppen deres «Ja til nytt Naermiljøs­enter i Homborsund» viser hvor stort flertall det er i bygda for utbygging.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
FOTO: ANNA TORP KVASJORD
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Skog: Skogen som ligger mellom lysthuset og KNA-veien er igjengrodd, og de tre Homborsund-fyrene mener det er ingen som bruker området, slik det er i dag.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Skog: Skogen som ligger mellom lysthuset og KNA-veien er igjengrodd, og de tre Homborsund-fyrene mener det er ingen som bruker området, slik det er i dag.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Privat: Dette lysthuset er i dag privat, men utbygger ønsker at dette området skal vaere åpent for alle om det blir utbygging. Det planlegges stier, lekeplass og parkområde­r for folk akkurat her, mens bebyggelse­n vil komme lenger inn på området, mot dagens bebyggelse. F.v. Svein André Vassbotn, Thomas Johansen og Knud Hvidberg Syvertsen.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Privat: Dette lysthuset er i dag privat, men utbygger ønsker at dette området skal vaere åpent for alle om det blir utbygging. Det planlegges stier, lekeplass og parkområde­r for folk akkurat her, mens bebyggelse­n vil komme lenger inn på området, mot dagens bebyggelse. F.v. Svein André Vassbotn, Thomas Johansen og Knud Hvidberg Syvertsen.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Tilgjengel­ighet: Badeområde­t man så vidt skimter på midten av bildet vil bli lettere tilgjengel­ig for folk flest om Naermiljøs­enter-planene blir realisert. Det mener i alle fall ja-siden.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Tilgjengel­ighet: Badeområde­t man så vidt skimter på midten av bildet vil bli lettere tilgjengel­ig for folk flest om Naermiljøs­enter-planene blir realisert. Det mener i alle fall ja-siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway