Grimstad Adressetidende

Tok størje på 227 kilo

Jarle Olsen og Team Blega fra Fevik fisket en 2,45 meter lang makrellstø­rje på 227 kilo. – Denne er for forskning og spising, sier sportsfisk­eren.

- Se flere bilder og få flere detaljer på gat.no

Team Blega fra Fevik fikk en fangst av de sjeldne da de dro en makrellstø­rje på 227 kilo i Skagerrak. Fisken skal spises, etter at havforsker­e har tatt prøver av den.

Ruben Njøtøy

Team Blega har drevet med storfangst siden 2018. De er totalt ni personer i teamet. Denne helgen var de fire stykker som dro ut for å fiske midt mellom Grimstad og Hirtshals, rundt 31 nautiske mil fra land. De fanget en gigant nesten identisk samme sted og tidspunkt forrige sesong også.

Det var Agderposte­n som først omtalte saken.

– Vi reiste ut klokka sju på morgenen for å fiske. Vi pleier vanligvis å se fisken hoppe og så holde vi oss i det sjørommet, men denne gangen var det stille. Vi fulgte en del stimfisk på ekkoloddet. Mest sild eller makrell, men store stimer.

Vi så en del sånne på 50 til 60 meters dyp. Vi har erfart at når det er mange sånne stimer så er det noen kjemper som forhåpentl­igvis jager dem, sier Olsen.

I tretiden på ettermidda­gen fikk de napp.

– Når forholdene på sjøen var så stille som den var da, og likevel så biter den sånn som det der, kaller vi det på fiskespråk­et «blind strike».

– Kaotisk

– Så da den hogde så ble det ganske kaotisk om bord. Noen må sveive, og så må man kjøre båten riktig. Det er en utrolig slitsom fight. Vi har seletøy på kroppen, og sloss og jobbet den inn, legger Olsen til.

– Det er utrolig viktig å ha en dyktig kaptein som vet hvordan han skal bevege båten.

Olsen forteller at så dro de inn til Fiskernes Salgslag og fikk hjelp av daglig leder Endre Fosseli til å fryse kjempefisk­en ned.

– Endre gjør det kun av egen interesse og for å vaere grei, så det setter vi stor pris på. Vi kunne ikke gjort dette uten hjelp av Endre og Fiskernes Salgslag, sier Olsen.

Strenge kriterier og krav

Olsen forteller at for å drive med denne type hobbyfiski­ng så må man vaere godkjent. Selv om bestanden på fisken ser ut til å øke, er kvoten 9 tonn.

– Siden hver av disse fiskene veier over 200 kilo per fisk, så kan man tenke seg at det ikke så mange slike vi får fisket før vi har nådd kvoten, og det gjelder både fange dem til markering og spising.

– Det er jo fare for at den kan bli overfisket igjen. Derfor har Fiskeridir­ektoratet og Havforskni­ngsinstitu­ttet laget de strenge kriteriene.

 ??  ??
 ??  ?? KJEMPE: Team Blega fra Fevik fanget en 2,45 meter lang makrellstø­rje på 227 kilo søndag.
KJEMPE: Team Blega fra Fevik fanget en 2,45 meter lang makrellstø­rje på 227 kilo søndag.
 ?? HJELP: Jarle Olsen setter stor pris på hjelpen de får av Endre Fosseli til å oppbevare den. ??
HJELP: Jarle Olsen setter stor pris på hjelpen de får av Endre Fosseli til å oppbevare den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway