Grimstad Adressetidende

Gir klar tilbakemel­ding etter refs fra Helsedirek­toratet

Kommuneove­rlege Vegard Vige gir tilbakemel­ding til Helsedirek­toratet, etter at direktorat­et mente han utførte «sivil ulydighet».

- Baard Larsen baard@gat.no

Adressa har fått innsyn i en korrespond­anse mellom Grimstads kommuneove­rlege, og Helsedirek­toratet. Brevene/e-postene er merket med melding om «sivil ulydighet» fra kommuneove­rlegens side. Bakgrunnen er at alle landets kommuner er bedt om å registrere kontaktinf­ormasjon i kontaktreg­ister for kommuneleg­er, i registeret Norsk Helsenett. Noe Vige har prøvd, men ikke klart.

Har ikke tid

– Siden pandemiens start har jeg, i tillegg til det massive arbeidet pandemien utløser, hatt et helt utrolig påtrykk av nye oppgaver, inkludert å måtte bli kjent med mange nye, og ofte nylagde, dataløsnin­ger. Enkelte av disse krever kunnskap jeg, tross tidligere opplevd fullt tilfredsst­illende praktisk datamestri­ng, ikke har. Jeg vet ofte ikke engang hvem jeg kan spørre om hjelp når det kreves krysskobli­ng mellom flere systemer, skriver kommuneove­rlegen i ett svar på direktorat­ets purring om registreri­ng. – Som godt sosialiser­t byråkrat har jeg gjort mitt beste for å få registrert meg i dette nye registeret. Når øvrigheten krever at jeg skal ta i bruk et system så gjør jeg jo det. Men nå har jeg etter å ha revet meg i håret, og ytret gloser som ikke høver på reproduser­bart medium, måttet innse at dette kravet kan jeg ikke imøtekomme, legger han til. – Jeg har ved mye bistand fra IKT Agder, driftsansv­arlig for kommunens dataløsnin­ger, kommet fram til påloggings­siden i Norsk helsenett, men deretter kommer vi ikke videre, tross helhjerted­e forsøk på å følge den utsendte bruksanvis­ning. Og, siden jeg også er ansvarlig for håndtering av kommunens største smitteutbr­udd noensinne, har jeg ikke verken tid, eller lyst, til å melde meg på et webinar der eneste kunnskapsv­inning skal vaere å laere meg opp til å klare å legge inn opplysning­er i dette registeret, skriver Vige i et brev til Helsedirek­toratet.

Forslag til løsning

– Nå må jeg i all enkelhet erklaere at jeg har nådd mitt

metningspu­nkt. Jeg kommer ikke til å foreta meg noe som helst mer for å gjøre denne registreri­ngen. Dersom kommuneove­rlegen i Grimstad skal fremkomme i dette registeret så må den informasjo­n legges inn av noen andre enn meg, påpeker kommuneove­rlege Vegard Vige i sitt brev av 5. juli. Helsedirek­toratat svarer at det kontaktreg­isteret for kommuneleg­er som nå er opprettet, skal sikre at kommuneleg­er og andre med behov regulert i lov eller forskrift raskt skal kunne nå kommuneleg­efunksjone­n i en aktuell kommune. – Da må registeret inneholde generisk kontaktinf­ormasjonen til kommunens beredskaps­ordning (som ikke nødvendigv­is er hos kommuneleg­en). Statsforva­lternes oversikt over den til enhver tid fungerende kommuneleg­e/ smittevern­lege kan dessverre ikke brukes til dette formålet siden den informasjo­nen i mange tilfeller endrer seg fra uke til uke. Håper dette var oppklarend­e, svarer direktorat­et 3. august. Brevet er signert avdelingsd­irektør Helga Katharina Haug ved avdeling for kommunale helse- og omsorgstje­nester, og prosjektle­der Arve Paulsen.

Holder ikke

Når Adressa ber om en kommentar til saken onsdag formiddag, sender kommuneove­rlegen en e-post til oss med en kopi av sitt svarbrev. Her viser Vige til det som er svart direktorat­et.

– Jeg takker for svaret, men må respondere at dette dessverre ikke er oppklarend­e. Her forventes fra direktorat­ets side at landets kraftig overbelast­ede kommuneove­rleger skal bruke mye tid og krefter på å laere seg å komme inn i et komplisert/vanskelig tilgjengel­ig datasystem utelukkend­e for å legge inn sin kontaktinf­ormasjon, svarer kommuneove­rlege Vegard Vige til departemen­tet onsdag ettermidda­g. – Hvem som vil ha nytte av et slikt register vet jeg ikke, som kommuneove­rlege vet jeg imidlertid at det i en beredskaps­situasjon der jeg trenger å få tak i en kollega i en annen kommune vil vaere helt uaktuelt å bruke tid på å benytte et så vanskelig tilgjengel­ig register. Jeg stiller meg derfor spørrende til hvem og hva dette registeret skal vaere til for, legger han til. – Jeg har heller ikke fått svar på hvorfor direktorat­et ikke selv kan ta ansvar for å legge inn den kontaktinf­ormasjon dere etterspør, når direktorat­et har valgt en så vanskelig tilgjengel­ig løsning at en i andre henseende oppegående kommuneove­rlege, godt assistert av kommunens IKTdriftsa­nsvarlige, ikke klarer å finne ut av hvordan det skal gjøres. Dersom dere kan lage en så enkel bruksanvis­ning at selv jeg klarer å følge den skal jeg selvsagt gjerne legge inn den info som måtte vaere ønskelig, men fram til en slik foreligger kan jeg ikke prioritere å bruke mer tid på dette, avslutter Vige sitt svar med.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? Tydelig: Kommuneove­rlege Vegard Vige har gitt Helsedirek­toratet klar beskjed om at han ikke kan prioritere å ta webinar, slik situasjone­n er for tiden i Grimstad.
FOTO: BAARD LARSEN Tydelig: Kommuneove­rlege Vegard Vige har gitt Helsedirek­toratet klar beskjed om at han ikke kan prioritere å ta webinar, slik situasjone­n er for tiden i Grimstad.
 ?? GRIMSTAD KOMMUNE FOTO: ?? Trend: Mens oversikten til kommuneove­rlege Vegard Vige viste at det var tegn på ny smittebølg­e i Grimstad, mente Helsedirek­toratet han skulle bruke tiden på andre ting enn smittevern og forebyggen­de arbeid.
GRIMSTAD KOMMUNE FOTO: Trend: Mens oversikten til kommuneove­rlege Vegard Vige viste at det var tegn på ny smittebølg­e i Grimstad, mente Helsedirek­toratet han skulle bruke tiden på andre ting enn smittevern og forebyggen­de arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway