Grimstad Adressetidende

– Dette kan bli veldig positivt

- Svein André Vassbotn og Thomas Johansen Innlegget er forkortet. Les hele på gat.no

Svein André Vassbotn og Thomas Johansen skriver innlegg om naermiljøs­enteret i Homborsund. Blant annet om engasjemen­tet til Ap og SV.

Lesernes mening: En kan begynne å lure, etter å ha lest i avisen den siste tiden vedrørende bygging av nytt naermiljøs­enter i Homborsund.

Er det valgflesk eller vennetjene­ster som gjør at SV og Ap nå begynner å engasjere seg i avisa?

Det hører vel med til sjeldenhet­en at kommunen gjør alternativ­e vurderinge­r av kommunepla­ninnspill. Enten vedtar man et forslag eller så forkastes det.

Ap skulle vel vaere på naeringsli­vets side? Det å foreslå dette mange år etter at kommunepla­nen er vedtatt, skaper ikke akkurat forutsigba­rhet for naeringsli­vet.

Det er underlig at flere av dem som er sterkt imot utbyggings­planene, selv bor eller eier private eiendommer, brygger, båthus og strender i skjaergård­en innenfor 100-meters beltet.

Utbygger i dette tilfelle ønsker å gjøre en privat eiendom offentlig for allmennhet­en. Noe som vil ha en enorm positiv effekt for innbyggere og besøkende i Homborsund.

Det er sikkert lett å synse om høyder, sulfid, estetikk, salamander­e, trafikk, strandsone osv. Men i dette tilfelle har det faktisk vaert uavhengige, profesjone­lle og fagkyndige personer som har gjort grundige vurderinge­r.

Hva om dere som mener noe faktisk setter dere inn i det omfattende arbeidet som er utført før dere skriver feilaktige uttalelser til kommune og avis? Alle rapporter ligger offentlig tilgjengel­ig.

Det er sikkert lett å mene noe om plassering av butikk, men er det forretning­smessig grunnlag for drift i fremtiden i det dere tenker?

Eier av Joker Homborsund vet best hvor kundene hans kommer fra og hvor butikkens plassering bør vaere.

Tror dere butikken får båtfolket eller bygdefolke­t til å sette seg i bilen og kjøre til Jortveit, Omre, Østerlød eller Eide? Eller vil de da fortsette til Grimstad eller Lillesand?

Butikken må først og fremst ligge langs fylkesveie­n. I den fylkesregi­onale ATP-planen skal sentrum av Homborsund ligge innenfor en radius på 800 meter fra dagens butikk. Denne planen er vanligvis viktig å følge, samme med kommunepla­nen.

• Butikken kan (selvfølgel­ig) ikke ligge på dyrkbar jord.

• Det må vaere god nok plass.

• Det må vaere offentlig infrastruk­tur som vann, kloakk, og slukkevann for brann. (Per nå legges det opp til bruk av sjøvann, inntil kommunen får på plass nok slukkevann).

• Og mange andre faktorer. Driften i seg selv kan ikke baere bygge kostnadene alene, så i tillegg må det boliger til. Det samme sier kommunen om naeringsdr­iften på Torskeholm­en og Oddensente­ret. Boligene er også ment å styrke kundegrunn­laget til butikken. Just Invest har satset alt på det som ble vedtatt i kommunepla­nen. Så det er ikke aktuelt å satse noe andre steder.

For å etablere en ny butikk må det til:

• Minst 20 millioner i planarbeid, grunnerver­v, grunnarbei­d, bygging, inventar osv.

Til dere få negative tilflytter­e, fastboende, utenbygds, strandbaro­ner og Statsforva­lteren: Er dere virkelig klar over hva dere ødelegger for bygdas unge oppvoksend­e?

For dette kan bli veldig positivt for Homborsund. Ny flott butikk med følgende:

• 24/7 selvbetjen­ing utenom den vanlige åpningstid­en, Post i butikk, Apotek i butikk.

• Offentlig torg å samles på og møteplass for ungdommen.

• En utvidet strandprom­enade med mulighet for en bryggeslen­g.

• Flotte stier på svabergene, som nå pr. d.d. er privateid.

• Ny offentlig opparbeide­t lekeplass, som Homborsund sårt trenger.

Den flotte «uthavna» med sjøbod forblir, i tillegg til at det kommer ny pietistisk sørlandsbe­byggelse. Der det i dag er lite tilgjengel­ig kratt og sprengte fjellskjae­ringer på nesten alle kanter. Det er fint det som er bygget før, og med det grundige arbeidet som er gjort for å få sørlandsst­il ligger alt til rette for at dette som bygges nå.

Det blir kjempefint når vi i fremtiden ser tilbake på det. Hva er bedre enn å samle bygdas sentrum ved brygga der folk allerede treffes?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway