Grimstad Adressetidende

Nå tar Knut (35) over styri

Knut Nikolai Tønnevold Ugland, som ble 35 år 2. oktober, har nå fått full råderett over aksjene i J.J. Uglandsels­kapene.

- *

I dette intervjuet ser han tilbake på tiden siden han kom inn i milliardko­nsernet og snakker om planer fremover.

Egentlig var planen til Knut Ugland å utdanne seg ved Landbruksh­øyskolen på Ås. Men morfaren Johan Jørgen Ugland (JJ) mente barnebarne­t heller kunne få den erfaringen ved å jobbe i fjøset på Ugland Gård i Vikkilen. Og slik ble det. Samtidig ble unggutten mer og mer involvert i bestefaren­s forretning­svirksomhe­t, i første rekke rederiet og offshoreve­rftet Nymo.

Arvet konsernet

Etter at bestefaren døde 28. mars 2010, arvet Knut Ugland 55 prosent av aksjene i konsernet.

Drøyt et halvt år etter, 6. desember, døde også Johan Jørgen Uglands kone Ellen Ugland. Knut Ugland arvet også hennes 45 prosent av aksjene.

Knapt 24 år gammel satt han dermed med hele eierskapet i det store og tradisjons­rike konsernet, den gang verdsatt til tre milliarder kroner.

Men et forvaltnin­gsråd skulle styre verdiene frem til Knut fylte 35 år, mens han tok utdanning og laerte konsernet å kjenne. 2. oktober var dagen kommet, og dermed har legges hele ansvaret for milliardko­nsernet på hans skuldre.

– La en plan

Adressa fikk i dagene før Knut Ugland fylte 35 år, møte og intervjue ham i to omganger. Først på Ugland Gård, hvor han bor sammen med kone og barn, og siden i rederiloka­lene i Vikkilen. Med god utsikt til hjørnestei­nsbedrifte­n Nymo, kort vei fra gården.

– Hvordan har årene siden du plutselig ble eier av AS Uglands Rederi i 2010 vaert?

– Det har vaert 11 innholdsri­ke år, må jeg si. Etter at morfar døde så ble jeg plutselig en offentlig person, og det var mye som skulle ordnes opp i. Da Ellen døde senere samme år var det mye kaos. Full etterforsk­ning og spekulerin­g i avisene. Jeg husker det fløy helikopter over gården for å ta bilder, og det sto fotografer på andre siden av veien med telelinser. Da kaoset roet seg, har jeg egentlig fått følge en slags plan som først morfar og jeg la, men som siden ble revidert litt sammen med forvaltnin­gsrådets leder Jørgen Lund og Øystein Beisland, som er medlem. De har vaert en god støtte, og vi har hatt tett dialog hele veien. Både gjennom alt av styrer, men også møter med rådet. Når dette nå oppløses så stemmer jeg over egne aksjer på generalfor­samlinger, men organiseri­ngen ellers blir lik, påpeker Ugland.

Han har vaert med på alle møter i forvaltnin­gsrådet siden morfaren gikk bort, og han har daglig kontakt med Øystein Beisland og Jørgen Lund.

– Så alt av beslutning­er har jeg vaert med på, tilføyer Knut Ugland.

Involvert i Jerv og rederiet

– Jeg flyttet jo hjem fra Oslo i 2007. Morfar begynte å dra på åra, og ville ha meg inn i rederiet for å laere av han mens han var aktiv. Selv om han hadde denne planen så var det en annen grunn han serverte meg på det tidspunkte­t. Det var at jeg måtte hjelpe Jerv som slet i bunnen av tabellen. Han skulle øke sponsingen om jeg gikk inn i styret, og samtidig ordnet noen flere spillere. Jeg brukte hele juli på å overtale Andreas Hagen, som da spilte i 1. divisjon med Skeid, til å komme. Det endte med at vi måtte kjøpe han for noen hundre tusen. Så fikk vi også inn en del andre gode spillere og høstsesong­en ble veldig bra, legger han til.

Laerte av morfaren

– Jeg er uansett veldig glad det ble tre laererike år sammen med morfar. Det var fint å vaere rundt ham på kontoret, og i tillegg ble det en god del forretning­sreiser og skipsdåper. Etter at både han og Ellen døde og ting etter hvert roet seg, gjorde jeg meg ferdig med studier på UiA, sier Knut videre.

Han studerte økonomi og administra­sjon.

– Planen var jo tidligere å begynne på Landbruksh­øyskolen i Ås, men det mente morfar var bortkastet. Bondeyrket kunne jeg heller laere av å jobbe på gården. Jeg kan ta fjøsstelle­t og kjører jevnlig traktor, men skulle jeg drevet gården selv så ville jeg nok hatt litt mer utdannelse. Heldigvis har jeg flinke folk ansatt, og Arnstein Øyslebø er en ener. Han er sikkert lei av at jeg ringer og lurer på hvordan jeg kobler redskaper og utstyr til traktoren, humrer rederen.

Satser på gården

– Når det gjelder gården, satser vi videre og planlegger i disse dager en ny driftsbygn­ing. Planen er å bygge nytt og moderne løsdriftsf­jøs på 2.500 m². Dagens driftsbygn­ing vil ikke kunne møte fremtidens krav til melkeprodu­ksjon så nå bygger vi nytt med melkerobot og automatisk fôring. I dag har vi ca. 100 dyr, der 40 melker, mens full drift i nytt fjøs vil øke til 180 dyr og 60 som melker, forteller Ugland om fremtidspl­anene.

 ?? ?? Stø kurs: Selv om Knut Ugland nå har full råderett over aksjene i rederiet etter at han fylte 35 år, blir det ingen store
Stø kurs: Selv om Knut Ugland nå har full råderett over aksjene i rederiet etter at han fylte 35 år, blir det ingen store
 ?? ?? Ga seg: I 2013 la Knut Ugland opp som Jerv-keeper. Et valg han ikke angrer på. Siden den tid har det blitt fulltidsar­beid i selskapet som står på brystet hans.
Ga seg: I 2013 la Knut Ugland opp som Jerv-keeper. Et valg han ikke angrer på. Siden den tid har det blitt fulltidsar­beid i selskapet som står på brystet hans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway