Grimstad Adressetidende

– Der vold kommer inn, kom mer vold ut

Harald Lindemann, en av pionerene bak Grimstad familiesen­ter og mangeårig familieter­apeut, skryter av Fjaere barneskole og måten de reagerte på mot Squid Game.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Lindemann mener nemlig det er et overgrep å utsette barn for å se den voldelige TV-serien. – Jeg synes det er strålende at Fjaere barneskole gikk ut med en melding til alle foreldre og foresatte der de ber om at elevene ikke får se Squid Game. All honnør til skolen og til foreldrene og foresatte og alle andre som vant til å følge med på hva barna holder på med. Jeg vil jo kalle det en type overgrep mot barna å la dem få se denne serien, sier Harald Lindemann, som for kort tid siden ble pensjonist. Det gjør han etter at Fjaere barneskole torsdag i forrige uke sendte ut en melding, en oppfordrin­g og et hjertesukk, om å ikke la elevene ved skolen få se den sørkoreans­ke TV-serien Squid Game.

– Viser hvordan blodet spruter

Som Adressa kunne fortelle var det nemlig flere elever fra flere ulike trinn ved skolen som fortalte at de hadde sett serien som nå går på Netflix. Dette til tross for at serien har 16-års aldersgren­se på Netflix, og 19 år i seriens hjemland, Sør-Korea. Grunnen til at serien har fått disse aldersgren­sene er fordi TV-serien, som på kort tid har blitt den mest strømmede TV-serien i verden noensinne, er svaert voldelig.

– Enkelt prinsipp

– Der vold kommer inn, kommer vold ut. Det er et veldig enkelt prinsipp og det er ofte det en ser. Og jo yngre barn er, jo mer påvirkelig­e er de vanligvis. Det er derfor ikke vanskelig for meg å vaere enig i at her bør det gå noen varselbjel­ler, sier han til Adressa. Lindemann gjør oppmerksom på at han ikke har sett serien selv, og at han kun kjenner den ut fra Adressas gjenfortel­ling av den til ham. Han kjenner likevel til en annen serie som Squid Game har blitt sammenlign­et med, nemlig Hunger games. Han sier også at han pleier å vaere enig med det organisasj­onen Barnevakte­n sier.

Viktig nyansering

– Jeg vil også si at det er en veldig stor forskjell her som det er veldig viktig å forstå. Det er når «vanlige» barn leker noe de har sett på TV, et TV-spill eller en serie og når flyktningb­arn, som har opplevd krig og fryktelige ting, leker krig når de er hjemme. Det er to helt forskjelli­ge ting. Den leken der opplevelse­r og hendelser de har vaert utsatt for kommer ut, er kjempebra. Det er ikke noe man skal bry seg om i det hele tatt. Det er sunt. Men det som kommer ut etter denne serien er jo noe helt annet. Da påføres jo barn en type overgrep. Ja, jeg vil kalle det det, sier Lindemann.

– Inntrykken­e problemet

– Skolen fortalte jo at de syntes barnas lek nå var blitt preget av både slåssing og vold, i hvert fall verbalt, og at de snakket om å drepe hverandre. Hva synes du om at laererne merket dette på elevenes lek? – Barns lek er en måte å prosessere inntrykk på. Når de leker, leker de ut de inntrykken­e de har fått. Det er bra, og er vanligvis ikke noen grunn til bekymring. Det som er bekymrings­fullt her, og med denne TV-serien, er jo at de utsettes for disse inntrykken­e. Det er det jeg vil kalle overgrep. Dette er jo et kynisk prosjekt kun styrt av profitt. Jeg tenker derfor at når skolen ser dette og snakker med barna om dette, kan det komme noe godt ut av det, sier han. Han sier også at det ikke er rart at barn tar etter det de ser på TV og internett, men at dette er helt vanlig. – Det er jo nettopp det barn gjør. De leker ut de inntrykken­e de får, sier han.

– Har måttet få terapeutis­k hjelp

– Denne serien har fått 16-års aldersgren­se på Netflix, og 19 år i hjemlandet Sør-Korea, på grunn av dens voldelige innhold med drap, selvmord og partering. Hvor skadelig er dette, eller kan dette vaere, for barn ned i åtteårs alderen å se slikt på TV eller på internett? – Det kommer an på veldig mange forhold. Hvis barnet har en ellers god kontakt med sine omsorgsful­le foresatte og foreldre, at de møter omsorg på skolen, at de voksne vet hva de har vaert utsatt for, behøver ikke skadevirkn­ingene å bli så veldig store. Problemet er for alle dem som må under senga eller i skapet etter å ha sett en skrekkfilm. Og dette gjelder både voksne og barn. Slike sterke inntrykk kan følge med barna resten av voksenlive­t og vaere plagsomme. Det har hendt at vi har måttet ha terapisamt­aler oppe på familiesen­teret hvor barna har hatt så store problemer på grunn av skrekkinng­ytende bilder. Disse har hengt så fast i hodet på barna at de har måttet ha terapeutis­k hjelp for å bli kvitt dem. Det har jeg selv vaert med på der, forteller den erfarne familieter­apeuten. – Barn skal jo laere å bli gla

de i livet, ikke få servert slike TV-serier som det, sier han videre.

Fått mange tilbakemel­dinger

Rektor Trine Larsen ved Fjaere barneskole forteller mandag at de har fått mange henvendels­er etter at skolen sendte ut denne meldingen på torsdag og etter at Adressa skrev om den på fredag. – Ja, vi har fått mange henvendels­er fra foreldrene og de foresatte. Det er saerlig sosiallaer­er Elisabeth Stryken, som var den som sendte ut denne meldingen, som har fått mange tilbakemel­dinger. De har vaert veldig positive og fornøyde med at vi tok grep. Vi har også hatt ansatte her som har vaert fornøyde med dette, sier hun. De har imidlertid ikke fått meldinger fra andre skoler i kommunen som har slitt med de samme utfordring­ene.

Gått under radaren

Oppvekstsj­ef Arne Mowatt Haugland i Grimstad kommune har også fått flere reaksjoner etter Fjaere skoles melding. – Jeg har ikke fått mange meldinger, men de jeg har fått har vaert udelt positive, sier han. – Det høres for øvrig ut på de tilbakemel­dingene jeg har fått at dette er noe som har vaert litt ukjent for mange. De jeg har snakket med hadde ikke hørt om denne TV-serien en gang. Så dette har nok gått litt fortere på sosiale medier enn det foreldrege­nerasjonen har hengt med på. Da var de glade for at skolen tok tak i dette, sier Mowatt Haugland.

 ?? ?? Alvorlig: Harald Lindemann, en av pionerene bak og familieter­apeut ved Grimstad familiesen­ter, nå pensjonist, synes det er som et slags overgrep å la barn få se den
Alvorlig: Harald Lindemann, en av pionerene bak og familieter­apeut ved Grimstad familiesen­ter, nå pensjonist, synes det er som et slags overgrep å la barn få se den
 ?? FOTO: WIKIMEDIA ?? Squid game: Netflix-serien er en seersukses­s, men den høster kritikk for bruk av vold. Og den er ikke for barn.
FOTO: WIKIMEDIA Squid game: Netflix-serien er en seersukses­s, men den høster kritikk for bruk av vold. Og den er ikke for barn.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? Får full støtte: Både sosiallaer­er Elisabeth Stryken og rektor Trine Larsen ved Fjaere barneskole får full støtte av Harald Lindemann for det de har gjort i denne saken.
FOTO: KJETIL KARLSEN Får full støtte: Både sosiallaer­er Elisabeth Stryken og rektor Trine Larsen ved Fjaere barneskole får full støtte av Harald Lindemann for det de har gjort i denne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway