Grimstad Adressetidende

Vil unngå at industriar­bei dere blir en underklass­e

Klubbleder for Fellesforb­undet på Nymo i Grimstad, Vidar Sørby, mener det er viktig at industriar­beiderne ikke blir en underklass­e i samfunnet.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Forrige uke var det full samling i bunn da LO inviterte til representa­ntskapsmøt­e i Oslo. Der skulle kravene og forventnin­gene til årets lønnsoppgj­ør meisles ut, og LO i Agder og Fellesforb­undet på Nymo står samlet i kampen med LO sentralt.

– Ja, vi er klare til kampen. Og vi er klare til streik om nødvendig.

Dette sier klubbleder for Fellesforb­undet på Nymo, Vidar Sørby, til Adressa. Vi treffer ham øverst oppe, og innerste inne, på et kontor i ett av byggene på Nymo. Der er han sammen med regionnest­leder i LO i Agder, Dagfinn Homdal Svanøe, organisasj­onsmedarbe­ider i LO Agder, Martha Simonsen, og de to tillitsval­gte Tony Eriksen og Fredrik Knutsen.

Gjør seg klare

På døra inn til kontoret står det tydelig at her holder klubbleder­en til, og inne på pulten på kontoret ligger det en stor pose med drops fra LO. På veggene henger det flere bilder og plakater med klare budskap om at ingen må komme og tulle med arbeidsfol­kene og arbeidsfor­holdene her.

Om det som snart skal skje, er vårens vakreste eventyr, er vel kanskje ikke helt sikkert. Selv ikke blant de mest ihuga tillitsval­gte i fagbevegel­sen. Men at det er viktig det som snart skal skje, se det er ingen av dem det minste i tvil om. For i begynnelse­n av april starter de første lønnsoppgj­ørene her i landet, og i forrige uke var alle LOs ulike forbund samlet i Oslo til representa­ntskapsmøt­e. Der ble kravene og forventnin­gene til årets oppgjør, som er et hovedoppgj­ør, gjort klinkende klare.

Dette er kravet

Og etter å ha sittet sammen og diskutert, ble dette LOs klare krav inn i året lønnsoppgj­ør: hovedkrave­t er at lønningene må øke mer enn prisvekste­n og således skape økt kjøpekraft. I tillegg skal lavtlønn og likelønn prioritere­s. Samtidig vil LO ha en bred etter- og videreutda­nningsrefo­rm.

Dette kravet, om at arbeidstak­erne må få økt kjøpekraft, stiller også LO i Agder og Fellesforb­undet på Nymo seg bak.

I et utspill fra LO Agder før årets lønnsoppgj­ør, går det frem at store grupper i fjor endte med et lønnsoppgj­ør på rekordstor­e 5,2 prosent. Men det var på grunn av den uvanlige streiken i et mellomoppg­jør.

De mener også at det er mye som tyder på at det er rom for et godt oppgjør i år også. De viser blant annet til at lønnsomhet­en og den økonomiske situasjone­n i industrien har vaert god i 2023. Men at lønnskostn­adsandelen, som sier noe om hvor stor andel av verdiskapi­ngen som går til arbeidstak­erne, har falt kraftig fra 84 prosent i 2020 til 70 prosent i 2023.

– Økt økonomisk ulikhet

– Det er bekymrings­fullt at vi nå opplever økt økonomisk ulikhet, og LO tar behovet for rettferdig fordeling av verdiskapn­ingen i samfunnet på alvor. Alle partene bør dra nytte av en økonomisk fremgang. Ikke bare eierne, men også arbeidstak­erne, skriver de i utspillet.

Og på kontoret til klubbleder­en på Nymo, stiller de fem representa­ntene seg helhjertet bak LO-lederens krav.

– Det er viktig at ikke industriar­beiderne blir en underklass­e i samfunnet. I deler av utlandet må de for eksempel få støtteordn­inger fordi lønningene er så lave, sier klubbleder Vidar Sørby.

– Og det som er viktig med LO, er at vi vil løfte hele laget. Alle skal få mer, ikke bare en spesiell arbeidsgru­ppe, sier Martha Simonsen.

Forventnin­gene til årets oppgjør

– Hvilke forventnin­ger har dere til årets lønnsoppgj­ør da?

– Det er akkurat det som er kravet vårt. At folk skal sitte igjen med mer enn det koster. Folk må få en reell kjøpekraft­søkning slik at de kan leve, sier Dagfinn Homdal Svanøe.

– Det vil jo gi økt motivasjon til å stå på i jobben også, sier Tony Eriksen.

Sørby sier at kravet i år er kroner og øre, og er samtidig litt lei seg for at det ikke kommer til å bli fokus på de eldre arbeidstak­erne og AFP.

Han viser for øvrig til et annet eksempel på at det går godt i Norge om dagen. Nemlig at det bygges nye naeringspa­rker rundt omkring og at det investeres penger i ulike prosjekter.

– Og arbeidsled­igheten er lav i Norge for tiden. Folk har jobber å gå til, og det skjer mye i norsk økonomi om dagen, sier Homdal Svanøe.

Vil ikke kommentere resultatet

– Samtidig er det mange som sliter med å betale strømregni­nga, sier Simonsen.

– Hvordan tror dere det kommer til å gå i år da? Hva blir resultatet av årets forhandlin­ger?

– Det kan vi ikke kommentere. Vi kan ikke gå ut med noen prosent eller hva det vil bety i kroner og øre, men jeg tror vi får økt kjøpekraft og at vi unngår streik i år, sier klubbleder­en.

Regionnest­lederen i LO i Agder,

Dagfinn Homdal Svanø, tror også de klarer å oppnå en reell kjøpekraft, men vil heller ikke si noen prosent eller resultat i kroner og øre.

Godt samarbeid

Vidar Sørby sier at de er 83 medlemmer i Fellesforb­undet på Nymo, og at det er rundt 90 prosent av de ansatte industri

arbeiderne på bedriften. Han håper også at størstepar­ten av årets pott kommer i det sentrale oppgjøret, heller enn i de lokale forhandlin­gene rundt omkring i de ulike bedriftene.

Selv om de har rustet seg til oppgjøret, sier likevel gjengen på klubbleder­ens kontor til slutt at de har et godt samarbeid og forhold med ledelsen på Nymo, og at Fellesforb­undet og LO har flere møter med dem gjennom året.

Vil avvente med uttalelse

Administre­rende direktør Øyvind Riiber Boye på Nymo vil ikke nå kommentere hvilke forventnin­ger han har til årets lønnsoppgj­ør eller hvordan han tror det kommer til å gå.

– Jeg tror vi får avvente det sentrale oppgjøret og se hva som kommer ut av det. Det legger jo litt føringer for hvordan det lokale oppgjøret blir. I tillegg er det jo litt analyser som har kommet nå som sier litt om hva som kan forventes i denne sammenheng­en, sier han til Adressa.

– Tror du det er mulig å innfri LOs hovedkrav i år, nemlig økt kjøpekraft?

– Det tror jeg forhandlin­gene får vise og hva som blir resultatet av det. Vi forhandler jo lokalt etter at de sentrale forhandlin­gene er avsluttet. Jeg synes derfor ikke det blir riktig av meg å si noe nå om hva jeg tror resultatet blir, sier han.

– Hvordan opplever du samarbeide­t med Fellesforb­undet og LO på Nymo?

– Jeg opplever at vi har et veldig godt samarbeid med alle organisasj­onene, også LO og Fellesforb­undet. Det har vi hatt i mange år, sier Øyvind Riiber Boye til slutt.

 ?? ?? GJØR SEG KLARE: Det er snart tid for årets lønnsoppgj­ør, og hos LO i Agder og på Fellesforb­undet Simonsen (til venstre bak), regionnest­leder i LO Agder, Dagfinn Homdal Svanøe, klubbleder
GJØR SEG KLARE: Det er snart tid for årets lønnsoppgj­ør, og hos LO i Agder og på Fellesforb­undet Simonsen (til venstre bak), regionnest­leder i LO Agder, Dagfinn Homdal Svanøe, klubbleder
 ?? ?? KLARE KRAV: LO har økt kjøpekraft som ett av sine hovedkrav foran årets lønnsoppgj­ør. Her ser vi organisasj­onsmedarbe­ider i LO Agder, Martha Simonsen (t.v.), tillitsval­gt Fredrik Knutsen, klubbleder Vidar Sørby, tillitsval­gt Tony Eriksen og regionnest­leder i LO Agder, Dagfinn Homdal Svanøe. FOTO: KJETIL KARLSEN
KLARE KRAV: LO har økt kjøpekraft som ett av sine hovedkrav foran årets lønnsoppgj­ør. Her ser vi organisasj­onsmedarbe­ider i LO Agder, Martha Simonsen (t.v.), tillitsval­gt Fredrik Knutsen, klubbleder Vidar Sørby, tillitsval­gt Tony Eriksen og regionnest­leder i LO Agder, Dagfinn Homdal Svanøe. FOTO: KJETIL KARLSEN
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? STÅR SAMMEN: Fellesforb­undet og LO står sammen, også under årets lønnsoppgj­ør. Vidar Sørby og Dagfinn Homdal Svanøe.
FOTO: KJETIL KARLSEN STÅR SAMMEN: Fellesforb­undet og LO står sammen, også under årets lønnsoppgj­ør. Vidar Sørby og Dagfinn Homdal Svanøe.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? på Nymo har de gjort seg klare til årets oppgjør. Der var nylig organisasj­onsmedarbe­ider i LO Agder, Martha Vidar Sørby (foran), tillitsval­gt Fredrik Knutsen og tillitsval­gt Tony Eriksen for å ha møte sammen.
FOTO: KJETIL KARLSEN på Nymo har de gjort seg klare til årets oppgjør. Der var nylig organisasj­onsmedarbe­ider i LO Agder, Martha Vidar Sørby (foran), tillitsval­gt Fredrik Knutsen og tillitsval­gt Tony Eriksen for å ha møte sammen.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? KLAR TALE: På klubbleder­ens kontor er det klar tale om hvilke forhold som bør gjelde i arbeidsliv­et. Her fra en plakat på veggen.
FOTO: KJETIL KARLSEN KLAR TALE: På klubbleder­ens kontor er det klar tale om hvilke forhold som bør gjelde i arbeidsliv­et. Her fra en plakat på veggen.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? DRIVSTOFF: Det kan bli tøffe forhandlin­ger, og derfor kan det vaere lurt å ha litt drivstoff på lur. Enten til eget bruk eller til smøring av motparten. Ingen tvil om hvor disse dropsene kommer fra i hvert fall.
FOTO: KJETIL KARLSEN DRIVSTOFF: Det kan bli tøffe forhandlin­ger, og derfor kan det vaere lurt å ha litt drivstoff på lur. Enten til eget bruk eller til smøring av motparten. Ingen tvil om hvor disse dropsene kommer fra i hvert fall.
 ?? ?? SAMLING: Inne på kontoret til klubbleder Vidar Sørby (nr. to fra høyre) var det nylig samling med LO i Agder og Fellesforb­undet. Her ser vi organisasj­onsmedarbe­ider i LO Agder, Martha Simonsen (t.v.), tillitsval­gt Tony Eriksen, tillitsval­gt Fredrik Knutsen og regionnest­leder i LO Agder, Dagfinn Homdal Svanøe. FOTO: KJETIL KARLSEN
SAMLING: Inne på kontoret til klubbleder Vidar Sørby (nr. to fra høyre) var det nylig samling med LO i Agder og Fellesforb­undet. Her ser vi organisasj­onsmedarbe­ider i LO Agder, Martha Simonsen (t.v.), tillitsval­gt Tony Eriksen, tillitsval­gt Fredrik Knutsen og regionnest­leder i LO Agder, Dagfinn Homdal Svanøe. FOTO: KJETIL KARLSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway