Grimstad Adressetidende

Advarer mot bygging på gammelt jorde

Flertallet i landbruksn­emnda er redd for hvilket signal som sendes ut dersom kommunen gir grønt lys til det nye boligområd­et.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Mandag denne uken fikk nemnda en sak på sitt bord om forslag til detaljregu­lering for et nytt boligområd­e kalt Solbakken allé.

Kommunedir­ektørens anbefaling er å vedta planen, som legger opp til 16 nye boliger som siste utbyggings­etappe av Vikheia-feltet.

Kathrine Ivsett Johnsen (SV) og Arild Viken (Sp) ville det annerledes, og lanserte følgende motforslag:

Omdisponer­ing av dyrka mark til boligformå­l er i konflikt med jordvernet. Sistnevnte veier betydelig tyngre i dag, enn da regulering­splanen ble vedtatt. Landbruksn­emnda anbefaler derfor å gå tilbake på omdisponer­ingen. Landbruksn­emnda henviser til driveplikt­en.

Forslaget fikk støtte fra Bjørn Arne Engen (K) og Åse Mortensen (Ap), mens Per Øyvind Erlandsen (H) stemte imot.

Frykter presedens

Arild Viken (Sp) forklarer hvorfor han mener det ikke bør bygges boliger på jordet.

– Dette har vaert dyrket areal tidligere, og vi har ikke råd til å miste mer dyrket areal i Grimstad.

Det kan bli en matvarekri­se og det er krig i Ukraina, sier han.

Ifølge Viken handler ikke nemndas syn kun om dette jordet isolert sett.

– Motargumen­tet er at det ikke er dyrket på lenge og at det gror igjen med skog, men da ser vi presedensf­are ved at andre kan la et område ligge og gro igjen i noen år, for å få lov til å bygge bolig. Vi er bekymret for at det kan gi presedens for andre, kommende saker, sier han.

Nemndas vedtak er for øvrig identisk med vedtaket som ble gjort da planforsla­get var til behandling samme sted i 2022.

Skeptisk til flytting

Viken lar seg ikke berolige av at kommunedir­ektøren vil ha en bestemmels­e om at matjorda skal gjenbrukes til matproduks­jon andre steder.

– Det er et argument jeg har blitt møtt med, men jeg er ikke helt for det at det er lett å få tillatelse om man flytter jorda. Den får ikke samme kvalitet som der det har ligget i mange år, sier han.

Da teknisk utvalg behandlet planforsla­get for Solbakken allé i 2022, stemte Vikens partikolle­ga Gudveig Tønnesøl Dalaker for å legge planen ut på høring. Hun argumenter­te da med at jordet ligger så vanskelig til at man ikke kan forvente at noen vil drive det. Denne oppfatning­en deler ikke Viken.

– Det er vanskelig for meg å vite hva hun har tenkt om dette, men min grunnholdn­ing er sånn som jeg har sagt, sier Viken.

Saken behandles av teknisk utvalg 27. februar og av kommunesty­ret 6. mars.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? SIGNAL: Arild Viken (innfelt) og flertallet i landbruksn­emnda mener det vil sende et uheldig signal å tillate bgging på dette jordet, hvor planen for Solbakken allé legger opp til 16 boliger.
FOTO: MARTIN HAUGEN SIGNAL: Arild Viken (innfelt) og flertallet i landbruksn­emnda mener det vil sende et uheldig signal å tillate bgging på dette jordet, hvor planen for Solbakken allé legger opp til 16 boliger.
 ?? ?? BOLIGER: Det nye boligfelte­t Solbakken allé på Vik planlegges med frittligge­nde og konsentrer­t småhusbeby­ggelse i form av mindre eneboliger, eneboliger i kjede og en seksmannsb­olig, totalt sett 16 nye boenheter. På illustrasj­onen er ny bebyggelse hvit, mens eksisteren­de er rød. FOTO: HL EIENDOM/GILJE BYGGRÅDGIV­NING
BOLIGER: Det nye boligfelte­t Solbakken allé på Vik planlegges med frittligge­nde og konsentrer­t småhusbeby­ggelse i form av mindre eneboliger, eneboliger i kjede og en seksmannsb­olig, totalt sett 16 nye boenheter. På illustrasj­onen er ny bebyggelse hvit, mens eksisteren­de er rød. FOTO: HL EIENDOM/GILJE BYGGRÅDGIV­NING

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway