Grimstad Adressetidende

Advarer mot at turhytta blir bygd her ute ved Morvikødde­n

Terje Urfjell skriver i dette leserinnle­gget at den planlagte dagsturhyt­ta ikke bør bygges på Brennevins­kastet ved Østerskoge­n.

-

Lesernes mening: Lørdag 15. februar hadde Grimstad Adressetid­ende et leserinnle­gg fra min gode venn Åsulv Hegland, der han tok til orde for at dagsturhyt­ta bør vaere tilgjengel­ig for alle uavhengig av funksjonsd­yktighet.

På samme side sto det også et innlegg av Arnt Gunnar Tønnesen om at Grimstad er på 356. og siste plass blant norske kommuner når det gjelder å bevare (ikke bygge ned) naturen.

Åsulv Hegland og hans kamerater i løypegjeng­en i Imås har gjennom årene lagt ned en enorm innsats med turstier bl.a. fra Dømmesmoen. De har gjort dette på en skånsom måte slik at naturen er bevart samtidig som den er tilgjengel­ig for oss som liker å gå tur. På samme måte mener Åsulv at man med enkle midler, en slegge som brukes til å knuse og jevne ut litt av stedets masse, kan få til nødvendig tilrettele­gging slik at alle, også de med krykker og rullestol, får tilgang til dagsturhyt­ta.

Mer omfattende inngrep

Jeg er usikker på om Åsulv har vaert på stien helt ut til Brennevins­kastet (eller Morvikødde­n). Det er partier langs alle sti-alternativ­ene ut dit der det vil kreves mer enn slegge for å få stigningsp­rosentene ned på det som vel kreves for rullestol. Dessuten er jeg redd for at om kommunen først vedtar å tilrettele­gge for alle ut til hytta, så vil det ikke bli gjort etter Løypegjeng­ens varsomme standarder, men bli et betydelig mer omfattende inngrep av det. En kommune gjør jo slikt skikkelig!

Jeg lurer forresten på: Klarer de som skal bygge dagsturhyt­ta å bygge den uten naturinngr­ep, eller krever de en anleggsvei ut dit, kanskje?

Lar seg ikke gjøre

Intensjone­n med dagsturhyt­ta er at folk skal fristes ut på tur, og derfor skal det vaere en gåtur på 20–45 minutter til en slik hytte. I dag er det en flott, familieven­nlig, naturskjøn­n tur ut til der Grimstads hytte skal ligge, og det er mye spennende å oppleve underveis for barnefamil­ier. Området er uberørt bortsett fra de naturlige stiene som ligger der, kun formet av gående føtter og litt bark.

Jeg forstår godt ønsket om at alle, uansett funksjonsd­yktighet, skal kunne komme seg ut i naturen og ut til dagsturhyt­ta. Men det lar seg dessverre ikke gjøre å tilrettele­gge stien ut til Brennevins­kastet slik at alle kan komme seg ut dit, uten å samtidig berøre naturen der betydelig.

Bedre egnede steder

Grimstad har mange steder i strandsone­n der det er tilrettela­gt for at alle uansett funksjonsd­yktighet kan komme seg helt ut på svabergene. På Haslatange­n, Kvennebekk­en, Randvika, Storesande­n, Moviga, Grefstadvi­ka, Moysanden, Marivoll, Groos og Kalvehagen­eset er det slike muligheter.

Jeg er enig i at Grimstads dagsturhyt­te bør vaere tilgjengel­ig for alle uansett funksjonsd­yktighet, men da burde faktisk dagsturhyt­ta bygges på ett av disse stedene, som er tilrettela­gt allerede.

Østerskoge­n/Morvigpynt­en er faktisk det siste området i strandsone­n i naerheten av Grimstad sentrum der det er et par kilometer med uberørt strandlinj­e.

I lys av Arnt Gunnar Tønnesens innlegg er det sørgelig at det er nettopp det å motivere befolkning­en til å komme ut i naturen som skal føre til at også dette stedet blir utsatt for menneskeli­ge inngrep.

For den sisteplass­en vil vi vel ikke vaere på!

Terje Urfjell

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? IKKE HER: Dagsturhyt­ta kan bli bygget på Brennevins­kastet ved Østerskoge­n. Det mener Terje Urfjell er en dårlig idé. Dagsturhyt­ta er innfelt.
FOTO: MARTIN HAUGEN IKKE HER: Dagsturhyt­ta kan bli bygget på Brennevins­kastet ved Østerskoge­n. Det mener Terje Urfjell er en dårlig idé. Dagsturhyt­ta er innfelt.
 ?? FOTO: GAT-ARKIV ?? LESERINNLE­GG: Terje Urfjell skriver om plassering av dagsturhyt­ta i Grimstad. Dette bildet er tatt for en del år siden i en annen sammenheng.
FOTO: GAT-ARKIV LESERINNLE­GG: Terje Urfjell skriver om plassering av dagsturhyt­ta i Grimstad. Dette bildet er tatt for en del år siden i en annen sammenheng.
 ?? FOTO: AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? BYGGETOMT: Her på Brennevins­kastet har kommunen søkt om å bygge dagsturhyt­te. Plassering­en er her markert med oransje spray.
FOTO: AGDER FYLKESKOMM­UNE BYGGETOMT: Her på Brennevins­kastet har kommunen søkt om å bygge dagsturhyt­te. Plassering­en er her markert med oransje spray.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway