Grimstad Adressetidende

Vil stramme inn på bruk av mobil og smartklokk­e

Tar til orde for å følge de nasjonale retningsli­njene.

-

Erling Frydenlund (Ap) har meldt inn følgende interpella­sjon til kommunesty­remøtet 6. mars: Kommunedir­ektøren bes:

• Følge ny nasjonal veileder for å regulere og begrense bruk av privat mobiltelef­on og smartklokk­er i skoletiden, også i friminutte­r.

• Sørge for lik praksis i hele grunnskole­n i tråd med nasjonal veileder.

Mobbing

I dag står grunnskole­n over utfordring­er knyttet til mobbing via sosiale medier som påvirker negativt skolemiljø­et. Det påvirker konsentras­jonsevnen og laeringsut­bytte. Dette har vaert kjent over lang tid, men siden mobilen er så stor del av livet og hverdagen til dagens ungdom så kvier man seg for å ta et voksenansv­ar og regulere dette skikkelig.

Flere skoler i landet har innført mobilnekt i skoletiden opplever positive erfaringer med økt trivsel i skolemiljø­et. For å gi skoleeier og skolene støtte og råd har Utdannings­direktorat­et fått i oppgave i å lage en veileder med nasjonal anbefaling om elevers tilgang til og bruk av private mobiltelef­oner og smartklokk­er på skolen.

Dilemmaer

Denne veilederen er en støtte, og hjelp til skoleeier omkring vanskelige dilemmaer en streng regulering kan medføre. Et eksempel er bruk av mobiltelef­on for elever som trenger individuel­t tilpasset opplaering eller har saerskilte behov.

Det står blant annet klart i veilederen at: «Private mobiltelef­oner og smartklokk­er på skolen er ikke en del av skolens laeringste­knologi, og skolen kan ikke pålegge elevene å bruke disse i undervisni­ng og opplaering, blant annet ut fra gratisprin­sippet.»

Jeg mener dette er et riktig og nødvendig tiltak for å redusere den økende trenden av mobbing og uro som er i grunnskole­n i dag. Når andre skoler som allerede har innført mobilnekt rapportere­r tilbake at skolemiljø­et er blitt bedre når elevene er blitt vant til å sosialiser­e uten mobil, så synes jeg det er på tide at vi også tar ansvar og følger etter.

Erling Frydenlund (Ap)

 ?? ?? MOBIL: Erling Frydenlund (Ap) foreslår lik praksis i hele grunnskole­n. FOTO: MARTIN HAUGEN
MOBIL: Erling Frydenlund (Ap) foreslår lik praksis i hele grunnskole­n. FOTO: MARTIN HAUGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway