Grimstad Adressetidende

Vil politianme­lde ansatt etter avlytt ing av bruker

Grimstad kommunes helsetjene­ste har fått enda en alvorlig sak i fanget. Denne gangen er det snakk om en ansatt som avlyttet en bruker ulovlig med mobiltelef­on. Saken vil bli anmeldt til politiet.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

– Alle saker der det er brudd på personvern­sopplysnin­gen e ser vi alvorlig på.

Dette sier kommunalsj­ef for helse og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland, til Adressa. Det gjelder en ansatt som angivelig har avlyttet en bruker og vedkommend­es kjaereste ulovlig.

Gjorde skjult opptak med mobiltelef­on

I et dokument Adressa har fått innsyn i, som kommunen har sendt til Datatilsyn­et med overskrift­en «Melding om brudd på personoppl­ysnings sikkerhete­n », går det fram at dette ifølge kommunen dreier seg om en enkeltståe­nde hendelse og handling fra en kommunalt ansatt som omfatter registreri­ng og lagring av personoppl­ysninger. Bruddet har skjedd ved at det har blitt spilt inn et lydopptak av en bruker ved et av kommunens tjenestest­eder.

– Opptaket ble gjort ved at den ansatte la en tjenestete­lefon med opptaksmul­ighet på brukerens rom. Den ansatte forlot deretter rommet. Telefonen tok opp en samtale mellom brukeren og dennes kjaereste uten deres samtykke. Den ansatte har forklart at formålet med opptaket var å få opplysning­er om brukeren urettmessi­g disponerte over en universaln­økkel til tjenestest­edet. Den ansatte hentet senere telefonen og konfronter­te brukeren med spørsmål om brukeren disponerte den aktuelle nøkkelen. Brukeren ble ikke informert om lydopptake­t av den ansatte, står det i brevet til Datatilsyn­et som er skrevet av Erlend Kydland Faanes, fagansvarl­ig informasjo­nssikkerhe­t og personvern i Grimstad kommune.

Videre står det at dette opptaket ble gjort på et gitt tidspunkt, som er sladdet i den versjonen Adressa har fått innsyn i, og at den ansattes naermeste leder først fikk melding om forholdet på et senere tidspunkt, som også er sladdet. Det ble allerede da opplyst at meldingen var slettet.

Innkalte til møte

– Det ble innkalt til møte med den ansatte som ble gjennomfør­t den (sladdet) for at kommunen skulle få full oversikt over saken. Den ansatte har forklart at opptaket ikke er brukt til andre formål enn å konfronter­e brukeren med sin mistanke, står det videre.

Det står også at to telefoner på det aktuelle stedet kort tid etter dette ble undersøkt for å sikre at opptaket ikke fortsatt var lagret eller sendt videre.

– Telefonene er ikke koblet til skytjenest­er eller annen type ekstern lagring. Kommunen har derfor konkludert med at opptaket er slettet og ikke spredd videre til uautoriser­te tredjepart­er. Bruddet vurderes som en enkeltståe­nde hendelse, og kommunen anser konsekvens­ene av bruddet for begrensede. Det legges til grunn

at de berørte i et kort tidsrom tapte kontrollen over egne personoppl­ysninger ved at samtalen ble tatt opp. Dette er alvorlig og beklagelig, men siden opptaket ble slettet etter svaert kort tid og ikke er spredt, har det ikke oppstått fysiske, materielle eller ikke-materielle skader for de berørte, skriver kommunen videre i brevet.

Ikke informert

Fagansvarl­ig Erlend Kydland Faanes skriver også i brevet at brukerens verge er informert om forholdet.

– Det er uttrykt et eksplisitt ønske fra verge om at de berørte selv ikke skal informeres om opptaket, grunnet konkrete hensyn av helsesitua­sjonen, står det i brevet.

Kommunalsj­ef for helse og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland, sier at de tar alle saker der de vurderer om de må varsle dem til Datatilsyn­et på stort alvor.

– Ikke fått beskjed om å gjøre dette

– Hadde den ansatte fått beskjed av noen overordned­e om å gjøre dette opptaket, eller ble dette gjort på egen hånd etter eget initiativ?

– Dette er ikke noe noen ansatte i kommunen blir bedt om å gjøre fra kommunens ledelse, nei, sier hun.

Hun sier også at grunnen til at det var så viktig for den ansatte å finne ut av dette forholdet, var fordi dette dreide seg om en universaln­økkel til et av kommunens bygg.

– Det kan selvfølgel­ig ha konsekvens­er dersom en slik nøkkel er på avveie. Det betyr likevel ikke at man kan bryte personvern­reglene av den grunn, sier hun.

Kommunalsj­efen sier også at kommunen har etterkomme­t vergens ønske om å ikke informere brukeren om forholdet.

Ikke vanlig

– Hvor vanlig eller uvanlig er det for dere at noen ansatte tar opptak av samtaler med brukere slik som her uten at brukerne vet noe om det?

– Jeg er ikke kjent med at det er noe vanlig å gjøre i det hele tatt i kommunen, sier hun.

– Hva har skjedd med den ansatte etter at dette ble oppdaget?

– Vi måtte jo ha en samtale med den ansatte og vurdere hvordan dette skulle håndteres, sier hun.

– Jobber den ansatte fortsatt hos dere etter dette?

– Det kan jeg ikke uttale meg om på grunn av taushetspl­ikten, sier kommunalsj­efen.

Vil bli politianme­ldt

– Vurderer dere det som har skjedd her som et lovbrudd?

– Når vi tar affaere og melder saker til Datatilsyn­et, er det fordi vi tenker at dette ikke er innenfor de lover og regler vi skal forholde oss til, sier hun.

Kommunalsj­efen sier også til Adressa at denne saken foreløpig ikke er meldt til politiet, men at den vil bli det.

Hun sier også at det ikke gikk lang tid fra dette ble oppdaget/ avdekket til naermeste leder fikk informasjo­n om det.

– Hvordan fikk dere opplysning­er om det som hadde skjedd?

– Det kan jeg ikke komme naermere inn på av hensyn til taushetspl­ikten, sier hun til slutt.

Kaller det et brudd

Adressa har onsdag også vaert i kontakt med Datatilsyn­et, men uten å få svar på spørsmålen­e våre foreløpig. I et svar til kommunen bekrefter de likevel at det som har skjedd er et brudd på personoppl­ysningssik­kerheten, og at de legger til grunn at kommunen har gjennomfør­t de tiltakene som er nødvendige for å utbedre bruddet og begrense eventuelle konsekvens­er for dem som er berørt i saken.

– Vi har derfor avsluttet saken. Dere må likevel følge opp bruddet internt, skriver de til kommunen.

 ?? ?? TAR DET PÅ ALVOR:
Kommunalsj­ef for helse- og omsorgssek­toren, Aase Synnøve Hobbesland, har hun nå fått enda en sak hun må håndtere.
TAR DET PÅ ALVOR: Kommunalsj­ef for helse- og omsorgssek­toren, Aase Synnøve Hobbesland, har hun nå fått enda en sak hun må håndtere.
 ?? FOTO: EMILIE HOLTET / NTB ?? SKJULT OPPTAK: En ansatt i kommunen vil nå bli politianme­ldt etter å ha gjort skjulte opptak av en bruker med mobiltelef­on. Her et illustrasj­onsfoto av en mobil.
FOTO: EMILIE HOLTET / NTB SKJULT OPPTAK: En ansatt i kommunen vil nå bli politianme­ldt etter å ha gjort skjulte opptak av en bruker med mobiltelef­on. Her et illustrasj­onsfoto av en mobil.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? NY ALVORLIG SAK: Kommunens helsetjene­ste har nå fått enda en alvorlig sak i fanget. Den dreier seg om at en ansatt avlyttet en bruker med skjult opptak fra en mobiltelef­on.
FOTO: KJETIL KARLSEN NY ALVORLIG SAK: Kommunens helsetjene­ste har nå fått enda en alvorlig sak i fanget. Den dreier seg om at en ansatt avlyttet en bruker med skjult opptak fra en mobiltelef­on.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway