Grimstad Adressetidende

Datatilsyn­et: – Alvorlig enkelthend­else

Datatilsyn­et fastslår at det ikke er lov med skjult avlytting mellom en ansatt og klient/pasient, slik det er avdekket i Grimstad kommune.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Grimstad kommune har avdekket et tilfelle der en ansatt har avlyttet og gjort skjult opptak av en samtale mellom en bruker og vedkommend­es kjaereste.

Den ansatt skal ha lagt igjen mobiltelef­onen på opptak på rommet til brukeren og gått derfra. Deretter skal han ha konfronter­t brukeren med innholdet. Motivasjon­en for det ulovlige opptaket var angivelig at den ansatte mistenkte brukeren for å ha fått fatt i en universaln­økkel til bygget.

Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland sier at «alle saker der det er brudd på personvern­sopplysnin­gene ser vi alvorlig på». Hun sier også at saken vil bli politianme­ldt.

Grundig opplaering

Datatilsyn­et er varslet om saken, og det har også i et brev kommunen betegnet dette som et brudd på personoppl­ysningssik­kerheten. Tilsynet legger til grunn at kommunen har gjennomfør­t de tiltakene som er nødvendige for å utbedre bruddet og begrense eventuelle konsekvens­er for dem som er berørt i saken.

Grimstad Adressetid­ende fikk torsdag svar på sine skriftlige spørsmål til Datatilsyn­et.

– Hva synes dere om denne saken?

– Dette er en hendelse om en enkeltståe­nde handling om et lydopptak som ikke skulle skjedd. Det er ikke lov med skjult avlytting på denne måten mellom ansatt og klient/pasient, opplyser Janne Stang Dahl, som er kommunikas­jonsdirekt­ør og samfunnsko­ntakt i Datatilsyn­et.

– Hvor alvorlig ser dere på den?

– Det er en alvorlig enkelthend­else i seg selv. Vi har imidlertid avsluttet saken. Kommunen sier selv at de vurderer det som at konsekvens­ene av bruddet er begrenset, og vi forholder oss til dette. Vi er også klare i vårt brev med tilbakemel­ding om at vi forutsette­r at de setter inn nødvendige tiltak for at dette ikke skjer igjen. Grundig opplaering av rutiner og regler ovenfor ansatte er svaert viktig for å hindre at slike hendelser kan skje, fremholder Janne Stang Dahl.

Sikre seg mot gjentakels­e

– Hvor alvorlig ser dere på det å ta et opptak av en privat samtale mellom en bruker og kjaeresten og så gå ut for så å konfronter­e vedkommend­e etterpå med innholdet i samtalen basert på opptaket?

– Det er ikke greit, og det gir kommunen også strekt uttrykk for. Kommunen tar ansvar og følger opp hendelsen. Det er kommunens ansvar å sikre at dette ikke skje igjen.

– Var det som ble gjort ulovlig, eller bare klanderver­dig/ uheldig?

– Skjulte lydopptak er ikke lov. Hemmelig avlytting eller opptak av samtaler mellom andre er forbudt etter straffelov­en § 205 første ledd bokstav a. Straffelov­en er politiets ansvarsomr­åde, ikke Datatilsyn­ets.

Enkeltståe­nde sak

– Hva bør kommunen gjøre med denne saken nå?

– Vi legger til grunn at kommunen har gjennomfør­t de tiltakene som er nødvendige for å utbedre bruddet og begrense eventuelle konsekvens­er for enkeltpers­oner som er berørt. Så er det også viktig å sørge for gode interne rutiner slik at noe lignende ikke skjer igjen.

– Hvor vanlig er det med slike saker om dette? At det blir tatt opptatt av private samtaler av brukere en kommune har ansvar for?

– Dette er en enkeltståe­nde hendelse og sak. Vi har ikke fått inn mange avviksmeld­inger om lignende hendelser om skjulte opptak fra enkeltansa­tte ovenfor bruker. Dette er nok også mer innenfor politiets ansvarsomr­åde. Vi har avsluttet saken fra vår side, sier kommunikas­jonsdirekt­ør og samfunnsko­ntakt Janne Stang Dahl i Datatilsyn­et.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? FÅR KRITIKK: Grimstad kommune får kritikk i saken om avlytting av en pasient/klient fra Datatilsyn­et.
FOTO: JANICKE YTTERVIK FÅR KRITIKK: Grimstad kommune får kritikk i saken om avlytting av en pasient/klient fra Datatilsyn­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway