Grimstad Adressetidende

Da forfattere­n ble kjeppjaget fra Grimstad etter skandalebo­k

Leder i Gabriel Scott-selskapet, Anne Bjørknes, minner om at Gabriel Scott hadde et spesielt forhold til Grimstad. Det er 150 år siden han ble født.

- Anne Bjørknes Leder i Gabriel Scott Selskabet

Lesernes mening: 8. mars er det 150 år siden forfattere­n Gabriel Scott ble født, i Skottland, der hans far Sven Holst Jensen var sjømannspr­est i Leith, en liten forstad til Edinburgh. Gabriels mor var dikteren Caroline Mathilde Schytte Jensen.

150-årsjubilee­t markeres blant annen i Grimstad bibliotek, med et kåseri torsdag kveld 7. mars ved Solveig og Stein Gjulem, om Gabriel Scott og hans mest kjente roman, «Kilden. Brevet om fiskeren Markus». Erling Theodor Jakobsen er med som pianist og solist til par Scott-tekster.

Gabriel Scott Selskabet blir til stede, og gir mulighet for bokkjøp.

Markus

«Hva for en Markus var det?»

Med det spørsmålet begynner forfattere­n Gabriel Scott sin mest kjente roman, den berømte klassikere­n «Kilden. Brevet om fiskeren Markus», første gang utgitt i 1918.

Boken handler om å se det store i det lille, og kunne se skjønnhete­n i det enkle. Fordypelse­n i naturen er Markus sin vei til det guddommeli­ge.

Regnet seg som østlending

Gabriel Scott blir, sammen med Vilhelm Krag, regnet som den viktigste og mest kjente sørlandsfo­rfatteren på første halvdel av 1900-tallet.

Egentlig likte han ikke at man kalte ham for «sørlandsdi­kter», for med en far fra Drammen og en mor fra Halden, regnet han seg som østlending god som noen.

Scott og Grimstad

På den annen side har Truls Erik Dahl i sin Scott-biografi skrevet at «ingen forfatter har som Gabriel Scott klart å gi et så sant og helstøpt bilde av landsdelen og folkene der.»

Når det gjelder Gabriel Scotts forhold til Grimstad, så hadde hans far et sogneprest­embete her fra 1895-98. Derfor bodde også sønnen, den unge forfattere­n, en periode i presteboli­gen i Storgaten 95b.

I 1898 ga 24 år gamle Scott ut boken «Fugl Fønix. En fortelling fra en norsk kystby». I denne boken er Grimstads ledende slekter svaert lettkjenne­lig, og Gabriel er ikke nådig i sine beskrivels­er.

Alle kjente og aktverdige borgere får sitt pass påskrevet. Byen Grimstad, lett kamuflert som Lyngstrand, blir betegnet som totalt degenerert. Byen oppstår fornyet og bedre først når arbeiderne til slutt svir den av.

Skandale

Det ble katastrofe og skandale. Prestesønn­en blir bokstaveli­g kjeppjaget ut av Grimstad. I nattens mulm og mørke må han forlate byen.

Imidlertid fikk Scott senere oppreisnin­g ved å bli utnevnt til aeresmedle­m i Grimstad Håndverksf­orening, noe han satte stor pris på. I mer moden alder uttalte Scott at «Fugl Fønix» var en ungdomssyn­d og at boken aldri skulle vaert skrevet.»

Men uansett synd, boken var skrevet, og den leses den dag i dag, sammen med mer enn seksti andre av Scotts bøker og skrifter. Alle disse er utgitt – på nytt – av Gabriel Scott Selskabet.

Gabriel Scott Selskabet

22. mai 1997 ble «Forening for fremme av Gabriel Scotts litteratur» stiftet. Men allerede i første årsmøte skiftet man navn til «Gabriel Scott Selskabet». Det har fram til i dag drevet aktivt med å utgi Scotts verker. I de siste årene har det også kommet flotte illustrert­e 100-års jubileumsu­tgaver av «Kilden» og «Det gylne evangelium». Høsten 2023 ble også jubileumsu­tgaven av «Sølvfaks» utgitt.

Hjertelig velkommen til en kveld om Gabriel Scott og fiskeren Markus!

 ?? FOTO: GAT-ARKIV ?? BODDE HER: Gabriel Scott skapte stor furore i Grimstad med boka Fugl Fønix. Den omtalte byens fremtrende borgere på en kontrovers­iell måte. Scott bodde i Storgaten. Her hadde faren, som var sogneprest, sin bolig i davaerende Storgaten 95 b.
FOTO: GAT-ARKIV BODDE HER: Gabriel Scott skapte stor furore i Grimstad med boka Fugl Fønix. Den omtalte byens fremtrende borgere på en kontrovers­iell måte. Scott bodde i Storgaten. Her hadde faren, som var sogneprest, sin bolig i davaerende Storgaten 95 b.
 ?? FOTO: FRA BOKOMSLAGE­T ?? ILLUSTRASJ­ON: Denne illustrasj­onen pryder omslaget til boka om fiskeren Markus.
FOTO: FRA BOKOMSLAGE­T ILLUSTRASJ­ON: Denne illustrasj­onen pryder omslaget til boka om fiskeren Markus.
 ?? FOTO: ARKIV ?? STILFULL: Gabriel Scott var en mann med stil.
FOTO: ARKIV STILFULL: Gabriel Scott var en mann med stil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway