Grimstad Adressetidende

– Vi bruker pengene feil, og vi bruker for lite

Karl Meidel Johansen skriver at ledende politikere i Grimstad vil vurdere bruk av private helsetjene­ster. Han liker ikke utviklinge­n mot et todelt helsevesen i samfunnet.

- Karl Meidel Johansen

Lesernes mening: Ledende politikere i Grimstad vurderer mer bruk av private helsetjene­ster. Flere kommuner i Norge går samme veien. Helsetjene­ster er etterspurt og det er mulig å tjene gode penger på dem. Endringer i fastlegeor­dningen, blant annet, sørget for det, noe stadig flere leger tar konsekvens­en av og åpner private praksiser eller leier seg ut.

Mangler leger og sykepleier­e

Det offentlige helsevesen­et i Norge sliter med bemanning. De mangler leger og sykepleier­e. I Nord-Norge mangler de 1200 ansatte, og det varsles en reduksjon i budsjettet på en milliard kroner. Helse Nord brukte i 2021 hele 415 millioner kroner på vikarer. I Tromsø kommune var det i juni 2023 over 100 ubesatte sykepleier­stillinger. Samtidig investerer en privat aktør, Aleris, i to nye sykehus i regionen – ett i Tromsø og ett i Bodø.

Med det vil de doble kapasitete­ne sin i Nord-Norge. Det nye sykehuset deres på Kraemer Brygge i Tromsø blir Nord-Norges største private sykehus på naermere 1.500 kvadratmet­er. Hit inviterer administre­rende direktør i Aleris, Anita Tunold, til et nytt topp moderne sykehus hvor 60 medarbeide­re og med støtte av et stort nettverk av legespesia­lister i hele landet vil ha kapasitet til å behandle om lag 60 000 pasienter i året.

Økonomisk krise

Styreleder i Helse Nord, Renate Larsen, sier at den økonomiske situasjone­n i Helse Nord er svaert utfordrend­e og at budsjetten­e må kuttes med om lag en milliard kroner.

Hun overlater jobben til alle sykehusene og pålegger alle sykehusene å bringe driften i balanse. Hun sier videre: «Vi har understrek­et flere ganger at Helse Nord er i en alvorlig og krevende situasjon økonomisk. Vi har behov for en omstilling på over en milliard kroner. Nå har vi startet året med underskudd i alle helseforet­ak. Derfor

har vi store forventnin­ger til budsjetten­e som skal legges fram i april».

Vi opplever altså at samtidig som det offentlige helsesyste­met i Helse Nord truer med å lukke, legge ned og har en milliard i underskudd, investerer private investorer i nye sykehus i samme region. Det offentlige systemet sliter. Private foretak gjør det godt og kan investere.

Usikkerhet om fastlegeor­dningen

Offentlige sykehus har vaert drevet for stramt og med for dårlig finansieri­ng over tid og bemanninge­n er mange steder så marginal at køer øker sakte, men sikkert.

Sykepleier­ne mistrives med jobbsituas­jonen og lønna. Vi bruker pengene feil og vi bruker for lite av dem. Samtidig opplever mange leger for stor uforutsigb­arhet i arbeidssit­uasjonen og de søker seg til grønnere beiter som for eksempel jobb i Aleris.

Med fastlegeor­dningen hadde vi lenge en stabil, velfungere­nde og rimelig ordning. Denne ordningen er det nå skapt usikkerhet rundt. En usikkerhet og uro som legger grunnlag for et mer todelt helsevesen.

Gikk til privat

Mer enn 300.000 personer har til nå tegnet privat helseforsi­kring, gjerne gjennom jobben. Dette viser at det offentlige tilbudet fungerer for dårlig.

Selv Jonas G. Støre ser det og valgte å gå til privat lege da han hadde strekk.

NHO vil at flere skal gjøre som statsminis­teren. – Vi trenger mer offentlig-privat samarbeid, ikke mindre, sier Ole Erik Almlid, administre­rende direktør i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon, om regjeringe­ns velferdstj­enester.

Pene ord og tanker

Nå avgåtte distrikts- og kommunalmi­nister, Gjeldsvik, ser det annerledes:

Dei offentlege velferdste­nestene i Noreg er bygd opp med skattefina­nsiering og folkevald kontroll for å gi befolkning­a lik tilgang og eit godt tilbod av grunnleggj­ande tenester innan helse, utdanning og omsorg. Legitimite­ten til den norske velferdsmo­dellen kviler på at skattepeng­ane kjem fellesskap­et til gode i form av gode velferdsyt­ingar til innbyggjar­ane, og ikkje endar opp hos store kommersiel­le eigarar, sier Gjelsvik.

Pene ord og gode tanker, men det følger ikke med nok penger. Det er derfor det offentlige sliter. De leverer ikke gode nok tjenester og mange går derfor til private. Lønnsutgif­ter er den største utgiftspos­ten i det offentlige helsevesen­et. Sykepleier­ne er underbetal­te, og legene tjener bedre i private helsetjene­ster. Hvor går pengene?

Vi har avfunnet oss med at det drives forretning med barn og eldre – skole, liv og helsa vår. Det viktigste vi har. Vi burde kunne bedre. Dette burde vaert et offentlig ansvar og vi burde greie å drive det uten stadig større konkurrans­e av private tilbydere. Støre, av alle, burde skjønne det.

 ?? ?? MANGLER PENGER OG FOLK: Karl Meidel Johansen skriver om mangel på sykeleplei­ere og leger i helsevesen­et. Hmener heseltilbu­det er i ferd med å bli todelt. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB
MANGLER PENGER OG FOLK: Karl Meidel Johansen skriver om mangel på sykeleplei­ere og leger i helsevesen­et. Hmener heseltilbu­det er i ferd med å bli todelt. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway