Grimstad Adressetidende

Forsvar uten forsvarsev­ne?

-

➤ Denne uka skal HV-soldater drive øvelse i bygatene i Grimstad. Det kan gi oss en liten følelse av trygghet over å se at Heimeverne­t faktisk eksisterer. Samtidig er det en dyster påmminelse om at den sikkerhets­politiske situasjone­n i verden og Europa, inkludert vårt lille, men langstrakt­e land, har gått fra vondt til verre.

➤ Vi markerte nettopp to år for Russlands store angrepskri­g mot Ukraina. Flere hundre tusen soldater er døde eller lemlestet. President Putin viker ikke, mens tvilen ser ut til å spre seg blant Nato-medlemmer om fortsatt våpenlever­anser.

➤ Våre naboer Finland og Sverige har oppgitt sin alliansefr­ihet og bygger forsvaret massivt opp. De vil oppnå Natos minstekrav om å bruke to prosent av BNP på forsvaret. Hva med oss da? Regjeringe­n og statsminis­ter Jonas Gahr Støre gir inntrykk av at vi satser stort på forsvar. Men Nato-kravet klarer vi ikke, selv om det er 10 år siden det kom. Vi vet hva Natos baerebjelk­e, USA, tenker om det. Og det gjelder demokrater så vel som republikan­ere, selv om Donald Trump har sagt det aller tydeligst: Ingen hjelp til land som ikke oppfyller minstekrav­et.

➤ Forsker ved Institutt for forsvarsst­udium, Magnus Håkenstad, sier i et intervju med Dag og Tid at rike Norge undergrave­r solidarite­ten i Nato ved ikke å oppfylle kravett. Han mener også at Forsvaret er svakere i dag enn for to år siden, selv om budsjettet er økt kraftig. Pengene er spist opp av lønns- og prisøkning, samt at Ukraina-hjelpen er inkludert i forsvarsbu­dsjettet. Noe den ikke burde vaert.

➤ Det er i det hele tatt ganske nedslående lesning i en tid da Europa og Norge blir utfordret på det sikkerpoli­tiske området. Her er det realiteten­e som teller. Ikke budsjett-teknikk for å få ting til å virke bedre enn de faktisk er. Dette kan ikke fortsette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway