Grimstad Adressetidende

Trues med rettslige skritt

Selv om Hos oss ser fram til å endelig kunne åpne den nye restaurant­en på bryggekant­en i Grimstad, skjer det ikke uten et skår i gleden.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Naermeste nabo vil nemlig ikke ha noen uterestaur­ant der, og har engasjert advokat for å stanse planene.

– Det varslede tiltaket vil medføre urimelige og unødvendig­e ulemper for naboeiendo­mmer og omgivelsen­e. Med mindre tiltakshav­er bekrefter at nabovarsel­et trekkes og at søknaden ikke fremmes, vil det bli begjaert skjønn etter nabolovens paragraf 7 for avklaring av de naborettsl­ige sider av tiltaket.

Dette skriver advokat Preben Vangen Myrdal i advokatfir­maet Haakstad & Co i et brev Adressa har fått innsyn i. Det er skrevet til Trafo Arkitektur AS, arkitektfi­rmaet som har bistått far og sønn Harald og Christophe­r Tobiassen med tegningene og planene om det nye restaurant­bygget deres i Smith Petersen gate 2 i Grimstad.

Skjønn i juridisk forstand er en form for rettergang hvor formålet som regel er å fastslå verdien av eller rettighete­r i fast eiendom, og behandles typisk av tingretten.

Ber om avslag

Ifølge brevet fra advokat Myrdal, som represente­rer Torbjørn Igland som eier av Storgaten 6, Carsten S. Due som eier av Smith Petersens gate 4, og Igland Storgaten 8 AS som eier av boligseksj­on i Smith Petersens gate 4, bes det prinsipalt om at kommunen avslår søknaden i sin helhet. Subsidiaer­t at gjeldende avstandskr­av tas hensyn til og at adekvate/ effektive tiltak for å hindre/redusere ulemper ved uteserveri­ngen inntas som vilkår ved en eventuell tillatelse.

Advokaten mener at en endring av lokalene fra boligeiend­om og kontor til restaurant og saerlig med uteserveri­ng, vil endre bruken for naboene drastisk. Han viser til at dette først og fremst vil vaere i form av brøk og støy fra uteserveri­ngen, samt tap av privatliv og rekreasjon­smulighete­r på egen eiendom. Men også øvrige ulemper som lukt fra røyking og innsyn.

Advokaten viser også til Planog bygningslo­vens § 1-8, om at det saerlig innenfor 100-metersbelt­et langs sjøen skal tas saerskilt hensyn til alle de verdier som strandsone­n represente­r.

– Har forledet og villedet

Advokaten mener også at far og sønn Tobiassen gjorde det klart at de bare ville drive med innendørss­ervering da de søkte om tillatelse til tiltaket først gang, og at de siden har endret dette til også å gjelde utendørsse­rvering. Advokat Vangen Myrdal mener de to med dette bevisst har forledet og villedet kommunen ved å ikke ta med utendørsse­rveringen i første omgang, men tvert imot kommet med dette etterpå.

Det er på denne bakgrunn advokaten truer med at det vil bli begjaert skjønn dersom ikke søknaden trekkes.

– Vil ikke ha samarbeid

Harald Tobiassen sier til Adressa at de bare ønsker å gjøre alt rundt restaurant­en mest mulig smertefrit­t, og at dette skal bli en familieres­taurant som skal vaere stille og rolig.

– Og med en gang det ble kjent at vi hadde kjøpt dette huset, ble vi møtt fra naboene der de sa ganske klart ifra at de ikke ville ha noe med oss å gjøre. De ville nekte for alt mulig. Da har de lagt lista ganske høyt på at de ikke vil ha noe samarbeid med oss, sier Tobiassen.

– Når det gjelder den uteserveri­ngen, er vi veldig interesser­t i å prate med dem dersom de har noen innvending­er. Men vi gjør det gjerne i et normalt møte uten advokat til stede. Vi har ikke brukt advokat, bare arkitekten vår, sier han.

Har vaert vanskelig

Han legger likevel ikke skjul på at saken har vaert vanskelig.

– Etter det brevet føler vi at saken har vaert helt umulig, sier han.

– Det vises til at dere først sa at dere ikke skulle ha uteserveri­ng, men bare restaurant inne, men så ombestemte dere dere?

– Det stemmer ikke. Det vi har sagt hele tiden har vaert at vi har søkt om restaurant­drift inne, og at vi ikke har søkt om noe ute. Men vi har aldri sagt at vi ikke vil ha uteserveri­ng, sier han.

 ?? ?? MOTBØR: Naboenes advokat, Preben Vangen Myrdal, truer nå far Harald (t.h.) og sønnen Christophe­r Tobiassen med skjønn dersom ikke søknaden trekkes. Det har de ingen planer om. FOTO: KJETIL KARLSEN
MOTBØR: Naboenes advokat, Preben Vangen Myrdal, truer nå far Harald (t.h.) og sønnen Christophe­r Tobiassen med skjønn dersom ikke søknaden trekkes. Det har de ingen planer om. FOTO: KJETIL KARLSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway