Grimstad Adressetidende

Blar opp 15,5 millioner til ny energisats­ing

Ledlys, solceller og andre tiltak skal spare kommunen for millioner årlig.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Grimstad kommune skal i 2024 gjøre en storstilt satsing på Enøk (energiøkon­omisering, et samlebegre­p for bedre utnyttelse av energi). Nylig gav formannska­pet sin tilslutnin­g til hvordan det hele skal finansiere­s.

Enøk-pakken, som lagt til grunn i budsjett for 2024, finansiere­sved bruk av tilskudd og økte lånemidler, lyder det enstemmige vedtaket fra formannska­pet.

Samlet lånebehov for Enøkinvest­eringene i 2024 er beregnet til drøyt 15,5 millioner kroner. Det er ti millioner kroner mindre enn prislappen på tiltakene, og forklaring­en er at kommunen får refundert moms og dessuten får tilskudd til flere av tiltakene.

Dobbel gevinst

Kommunens fagleder for drift Sigvard Laurendz har forberedt saken for politisk behandling, og i saksfremle­gget påpeker han at enøksatsin­gen vil gi dobbel gevinst ved at den reduserer både energiforb­ruk og kostnader. Det er også støtteordn­inger og gunstige låneordnin­ger kommunen kan benytte seg av.

– Tiltakene krever investerin­ger, men vil til gjengjeld gi reduserte driftskost­nader. For Enøk-investerin­ger kan det søkes om finansieri­ng med grønne lån som er et tilbud fra Kommunalba­nken med lavere rente på investerin­ger som løser framtidens klimautfor­dringer, står det i sakspapire­ne.

Mange tiltak

Enøk-pakken består av mange ulike tiltak. De minste er å endre eller bygge ut små tekniske anlegg som dukker opp spesielt innenfor SDanlegg(Sentral Driftskont­roll, en automatise­ring) og andre programmer som brukes i jakten på redusert strømforbr­uk.

Lyskilder må byttes til led ettersom produksjon­en av tradisjone­lle lysrør er blitt forbudt og lagrene tømmes.

– Bytte til led vil redusere forbruket og vedlikehol­dskostnade­ne samtidig som led-lys gir bedre lys med faerre lyskilder. Generell tilbakebet­alingstid på overgang til LED-lys beregnes til ca. 3 år med dagens energikost­nader, skrive Laurendz.

Kommunesty­ret tar stilling til finansieri­ngen av satsingen 6. mars.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? OMFATTENDE: Sigvard Laurendz er kommunens fagleder for drift, og skal i 2024 stå for en storsatsin­g på energiøkon­omisering. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
FOTO: MARTIN HAUGEN OMFATTENDE: Sigvard Laurendz er kommunens fagleder for drift, og skal i 2024 stå for en storsatsin­g på energiøkon­omisering. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
 ?? FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE ?? BESPARELSE­R: Kommunens omfattende enøk-satsing er ventet å gi besparelse­r på totalt 5 millioner kroner årlig, som denne tabellen viser.
FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE BESPARELSE­R: Kommunens omfattende enøk-satsing er ventet å gi besparelse­r på totalt 5 millioner kroner årlig, som denne tabellen viser.
 ?? ?? TILTAK: Tabellen viser hvilke tiltak kommunen skal gjøre for å spare energi og kostnader. Etter momsefusjo­n og tilskudd er regningen 15,5 millioner kroner. FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE
TILTAK: Tabellen viser hvilke tiltak kommunen skal gjøre for å spare energi og kostnader. Etter momsefusjo­n og tilskudd er regningen 15,5 millioner kroner. FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway