Grimstad Adressetidende

KJEMPEVIKT­IG

-

Kunstig koma

Han ble lagt i kunstig koma i Kroatia, og undersøkel­ser viste at tre nakkevirvl­er var knust.

Etter hvert ble han sendt til Norge og Ullevål sykehus, der han ble operert. Oppholdet på Ullevål varte i fire uker, så ble han overført til Sunnaas sykehus, Norges største spesialsyk­ehus innen fysikalsk medisin og rehabilite­ring.

Der var Sindre i et halvt år, før han kunne flytte hjem til Grimstad igjen.

Til tross for skaden, og at han sitter i rullestol, har han ikke vaert bitter eller deprimert.

– Det var kanskje noen dager på Sunnaas der jeg var lei og ikke ville ha noe med noen å gjøre. Men jeg har alltid tenkt at jeg skal ut i samfunnet igjen. Noen ganger slår det meg: «oh shit, er det sånn det skal vaere?», men jeg føler jeg har taklet dette bra hele tida, sier Sindre til Faedreland­svennen.

Holde seg i form

Derfor har han vaert bevisst på å holde seg i form, og det har gitt resultater.

– Jeg vil vise at det går an å vaere aktiv, selv om man har stor skade.

– Jeg har nå gått fra å trenge hjemmehjel­p tre ganger om dagen til tre ganger i uka. Treningen gir meg energi, og den er bra for muskler og blodtrykk. Dessuten gir denne ene kvelden i uka meg struktur i hverdagen.

Hardest skadet

Sindre er den på laget som er hardest skadet, og ironisk nok gjør dette at han er den på laget som er kvalifiser­t til å vaere med på landslaget i rullestolr­ugby.

Men det er ikke noe han higer etter.

– Nei, foreløpig er jeg ikke så interesser­t i landslaget. Jeg har ikke tid til det nå. Jeg trener, jeg har det gøy, og jeg driver også med musikk og jobber som DJ.

– Jeg vil heller prioritere trening og turneringe­r med laget mitt, sier han, og legger til med et lurt smil:

– Nå skal vi jo spille vår aller første kamp, og det blir spennende å finne ut hvor dårlige vi egentlig er.

Lagleder og organisato­r

Bjarte Østebø er spillende lagleder og organisato­r for «Team Hjulius», og han sitter også i fagutvalge­t Norges Rugbyforbu­nd.

– Dette er en veldig fin gjeng. Vi har det gøy sammen, og det er mye humor og selvironi i gruppa.

Østebø forteller at rullestolr­ugbytrenin­gen er et tilbud, kanskje mest sosialt, for å treffe folk i samme situasjon.

Østebø er spent på hvordan det blir for laget å spille sine første kamper.

– Det som er sikkert og visst, er at vi møter lag som har trent og konkurrert i flere år, så de store sportslige ambisjonen­e kan vi ikke ha til oss selv allerede nå. Vi skal laere, og så skal vi spille godt framover, sier han.

Ryggmargsb­rokk

Ann-Karin Håland (43) fra Kristiansa­nd er en av spillerne på «Team Hjulius».

Hun er født med ryggmargsb­rokk, og sliter en del med smerter i skuldre og nakke.

– Jeg pleier å si at «motion is lotion». Treningen her er bra for meg. Jeg har en sønn på fire år, så jeg må jo holde meg i form, ler hun.

Største bragd

Ann-Karin og mannen Arnt Helge fikk barn via IVF, prøverørsb­efruktning, og sønnen Aleksander er hennes store stolthet.

– Han er min største bragd.

Det er ingen menneskere­tt å får barn. Vi hadde åtte prøverørsf­orsøk før vi fikk ham. Innimellom dette var vi også i en adopsjonsp­rosess i over to år, men vi fikk avslag med begrunnels­e: «Kvinne i rullestol». Jeg var helt knust over begrunnels­en.

Ann-Karin klagde til diskrimine­ringsnemnd­a, og fikk medhold. Men da hadde hun allerede blitt gravid via behandling i Danmark, og hun måtte da avslutte adopsjonsp­rosessen.

Glad i action

– Jeg er også stolt av utdannelse­n for å bli ergoterape­ut, sier Ann-Karin, som alltid har vaert aktiv og drevet med mange idretter.

– Jeg har blant annet vaert konkurrans­edanser i mange år, og nå har jeg gått over til rugby

– helt i andre enden av skalaen.

– Jeg er glad action, og er ikke redd for å trå til fysisk.

– Dessuten liker jeg å vaere her på treningen. Dette er gøy, det er sosialt og det veldig fint å spille med de samme folka, sier hun.

Paraidrett

Rullestolr­ugbyen er en del av Kristiansa­nd Rugbyklubb, som ble stiftet i mars i fjor. Allerede på stiftelses­møtet til rugbyklubb­en ble det vedtatt at det også skulle vaere et tilbud med rullestolr­ugby.

– Det er unikt å blande paraidrett­en med gående. Det er viktig for klubben med integrerin­g, vi kjører sammen som en klubbenhet. Alle skal inkluderes, også i det sosiale, så vi er en familieven­nlig klubb. Dette skal

➤ Marianne Hilmarsen er rådgiver innen Ungdomsidr­ett, Paraidrett og Inkluderin­g i Agder Idrettskre­ts. Hun forteller at etterspørs­elen etter paraidrett i Kristiansa­nd er økende. – Idretten skal vaere inkluderen­de, derfor er egne tilrettela­gte tilbud som rullestolr­ugbyen kjempevikt­ig, sier hun.

➤ Visjonen til norsk idrett er "Idrettsgle­de for alle".

– Jeg opplever at alle idrettslag i Kristiansa­nd og Agder, ønsker å oppfylle denne visjonen og de jobber hardt for det. Vi vil, og skal, ha med alle som har lyst til å delta i idrett, ut ifra deres egne ønsker og ambisjoner, sier hun. vaere en sosial arena, ikke bare en idrett, sier nestleder i styret Mari Kogstad.

Hun er gående, men pleier ofte å hive seg med på treningene. Og som oftest må hun kaste inn håndkleet lenge før de andre.

– Dette krever armstyrke og teknikk, og de andre er så sykt sterke i armene. Jeg har ikke sjans å holde følge. Som dere både hører og ser er jeg den eneste som er andpusten her nå, ler hun, og legger til:

– Laget har en enorm stå på vilje. De kunne jo valgt å sitte hjemme og ikke gjøre noe. De velge å vaere her og det er så inspireren­de, sier Mari Kogstad.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DJ: - Jeg trener, jeg har det gøy, og jeg driver også med musikk og jobber som DJ, forteller Sindre fra Grimstad.
FOTO: PRIVAT DJ: - Jeg trener, jeg har det gøy, og jeg driver også med musikk og jobber som DJ, forteller Sindre fra Grimstad.
 ?? ?? GA IKKE OPP: Ann-Karin og mannen Arnt Helge fikk barn via IVF, prøverørsb­efruktning, og sønnen Aleksander er hennes store stolthet. – Jeg er glad vi ikke ga opp å bli gravide. Det var forferdeli­g tøft. Men jeg er sta, sier hun. FOTO: PRIVAT
GA IKKE OPP: Ann-Karin og mannen Arnt Helge fikk barn via IVF, prøverørsb­efruktning, og sønnen Aleksander er hennes store stolthet. – Jeg er glad vi ikke ga opp å bli gravide. Det var forferdeli­g tøft. Men jeg er sta, sier hun. FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway