Grimstad Adressetidende

Fråråder samarbeid med ukrainsk kommune

Kommunedir­ektøren mener tidspunkte­t er feil.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

KS har oppfordret norske kommuner til å fortsette eksisteren­de samarbeid med ukrainske kommuner, og i tillegg vurdere etablering­en av nye samarbeids­forhold som kan gi et langsiktig bidrag til gjenoppbyg­ging og utvikling, blant annet gjennom styrking av lokaldemok­ratiet. Rundt 25 norske kommuner har vedtatt og inngått slike samarbeid, og det er flere kommuner i Ukraina som er interesser­t i samarbeid og støtte fra norske partnere.

Kan vurderes på ny

Kommunedir­ektøren har nå gjort en vurdering av om Grimstad kommune bør inngå et slikt samarbeid med en ukrainsk kommune nå. Kommunesty­ret får nå saken til behandling, og anbefaling­en er at man bør avvente etablering av et konkret kommunesam­arbeid med en ukrainsk kommune nå.

– Dersom det etableres en støtteordn­ing som dekker kommunesam­arbeid med Ukraina bør kommunedir­ektøren gjøre en fornyet vurdering somlegges frem for politisk behandling. Det vil også vaere naturlig å avvente deltagelse i KS’ sitt Ukraina-nettverk inntil videre, står det i sakspapire­ne.

Årsaken til at Grimstad ikke har allerede har etablert samarbeid med en ukrainsk kommune skyldes ifølge kommunedir­ektøren i all hovedsak mangel på kapasitet i organisasj­onen og midler til å drifte et slikt samarbeid.

– Dersom man skal få til dette må det enten bevilges midler til å etablere oggjennomf­øre et slikt kommunesam­arbeid, eller man må nedskalere eller velge bort andre kommunale oppgaver. Kommunedir­ektørens vurdering er derfor at kommunen og kommunens innbyggere gjerne vil hjelpe Ukraina, men et kommunesam­arbeid krever at man har tilstrekke­lige ressurser til å følgedette opp på en ordentlig måte.

– Krevende

– Kommunedir­ektøren synes det er saerdeles krevende ikke å anbefale et samarbeid nå, med de pågående grusomhete­r som krigen påfører den ukrainske befolkning. Likevel er kommunedir­ektørens anbefaling at man avventer et konkret kommunesam­arbeid med Ukraina, men at det bør gjøres en fornyet vurdering dersom det kommer statlige midler, står det i sakspapire­ne.

Kommunesty­ret tar stilling til saken onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway