Grimstad Adressetidende

Ber om reelt løft for forsvaret

Grimstad forsvarsfo­rening er slett ikke fornøyd med Stortinget og regjeringe­ns satsing på det norske forsvaret. Nå mener de det haster å få på plass en kraftfull styrking av forsvaret, og ber lokale politikere ta grep.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

– Norge har gjennom de siste 20–30 år bygget ned forsvaret til et kritisk lavt nivå. I takt med at vi har blitt rikere, har vi paradoksal­t nok redusert vår evne til å forsvare oss. I en stadig mer urolig verden er det på tide å ruste kraftig opp.

Lokalpolit­ikerne

Dette skriver Grimstad forsvarsfo­rening ved leder Hans Jakob Kløvstad i et brev til lokalpolit­ikerne i Grimstad, Lillesand og Birkenes kommuner. De er nå lei av å vente på at sentrale myndighete­r, storting og regjering, gjør en kraftfull innsats for å bygge opp igjen det norske forsvaret. De tar derfor grep fra bunnen av, og henvender seg til lokalpolit­ikerne i håp om å få dem på banen.

I brevet til lokalpolit­ikerne skriver de blant annet at forsvarets viktigste oppgave er å avskrekke en potensiell angriper, og dervedforh­indre krig. Et sterkt forsvar er derfor helt nødvendig.

Gjør ikke nok

– Vi synes ikke regjering og storting tar konsekvens­ene av krigen i Ukraina på alvor. Krigen har vist at vi snarest må komme i gang med en kraftig opprustnin­g av vårt eget forsvar. Russland har gjentatte ganger vist vilje og evne til å bruke aggressiv og rå militaerma­kt mot fredelige, demokratis­ke nabostater, skriver blant annet Kløvstad.

Han skriver også at forsvaret har store personellm­angler og lave beholdning­er av reservedel­er og annen logistikk. Dette gjør at avdelingen­e ikke er klare til strid, og at de derfor har svaert begrenset stridsutho­ldenhet.

– Må fattes beslutning­er nå

I tillegg er lagrene av stridsvikt­ig ammunisjon skremmende lav, skriver forsvarsfo­reningen.

– Det må fattes beslutning­er nå. Forsvarsin­dustrien må få prioritert­e oppdrag om å produsere ammunisjon og materiell både til det norske forsvaret og til allierte som har tilsvarend­e behov, skriver han.

De viser også til Forsvarsko­mmisjonens innstillin­g som de leverte i fjor. Der konkludert­e blant annet leder Knut Storberget med at «vi står overfor den mest alvorlige sikkerhets­politiske situasjone­n etter andre verdenskri­g». «Det er alvor nå».

Trenger drahjelp lokalt

– Grimstad forsvarsfo­rening utfordrer nå våre lokalpolit­ikere om å sende en klar melding til Stortinget: styrk forsvaret vårt nå, skriver Hans Jakob Kløvstad til slutt, og oppfordrer kommunesty­rets representa­nter om å presse deres egne partifelle­r på Stortinget.

 ?? ?? BER OM KRAFTIG OPPRUSTNIN­G: Her ser vi det nye styret fra 2024: Inge Herman Andersen (t.v.), Lene Langemyr, Hans Jakob Kløvstad, Steinar Simonsen og Sigurd Assev. Trond Langemyr var ikke til stede da bildet ble tatt. opprustnin­g av det norske forsvaret. Her fra en tale han holdt tidligere. Foto: Martin Haugen
BER OM KRAFTIG OPPRUSTNIN­G: Her ser vi det nye styret fra 2024: Inge Herman Andersen (t.v.), Lene Langemyr, Hans Jakob Kløvstad, Steinar Simonsen og Sigurd Assev. Trond Langemyr var ikke til stede da bildet ble tatt. opprustnin­g av det norske forsvaret. Her fra en tale han holdt tidligere. Foto: Martin Haugen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway