Grimstad Adressetidende

– Håper jeg har gjort det l ettere for andre

Hege Sandnes gir ikke opp kampen for å få BPA, selv om flertallet i kommunesty­ret ikke vil gå inn i saken hennes.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Onsdag skulle kommunesty­ret ta stilling til et innbyggerf­orslag om Hege Sandnes, som i lang tid har søkt om å få BPA av kommunen.

Paal Ove Sodefjed (INP) åpnet diskusjone­n ved å foreslå at kontrollut­valget ser på kriteriene for tildeling av BPA. Dette ble vedtatt med 19 mot 16 stemmer.

Ba om utredning

Innbyggerf­orslaget ble lagt frem med et forslag om at saken kun tas til orienterin­g, og at den ikke realitetsb­ehandles.

– Dersom kommunesty­ret ønsker å realitetsb­ehandle dette innbyggerf­orslaget, så må delegering til kommunedir­ektøren trekkes tilbake. Videre må kommunesty­ret be kommunedir­ektør om å få saken utredet slik at saken kan realitetsb­ehandles. Det er viktig at kommunesty­ret er klar over at saken da må unntas offentligh­et, står det i saksfremle­gget.

Marit Grefstad (Ap) tok til orde for å få en politisk behandling av Sandnes’ søknad, ved å følge anvisninge­n i saksfremle­gget.

Ville gjøre unntak

– Vi skal holde oss langt unna enkeltsake­r. Samtidig er det noe med det menneskeli­ge i dette her, som har gjort at jeg og Arbeiderpa­rtiet foreslår det, sa Grefstad.

Grefstad viste til at Sandnes blant annet har bodd 17 år på en institusjo­n hvor de andre beboerne er eldre og pleietreng­ende, mens hun selv har vaert ung.

– Når vi har en ordning med innbyggeri­nitiativ, må vi ta det på ramme alvor, sa Grefstad.

Stoler på saksbehand­lere

– Det er ikke vanskelig å bli følelsesme­ssig engasjert og berørt av en sånn sak, det skulle bare mangle. Samtidig har vi i KrF-gruppa drøftet og tvilt oss frem til at vi vil støtte forslaget fra kommunedir­ektøren. Ikke fordi vi ikke forstår at det er et godt behov som ligger bak, men fordi det er godt vurdert av fagpersone­ll som har vurdert denne saken og andre saker. Statsforva­lteren er klageinsta­ns, og som skal vurdere om man mener man ikke får den hjelp man har krav på, sa Kjetil Glimsdal (KrF).

Line Ostad (H) fulgte opp med å forklare at heller ikke hennes parti vil ha en politisk realitets behandling­a v saken, og viste til at det stilles strenge krav til utdanning og kompetanse for å bli ansatt som saksbehand­ler i ulike sektorer i kommunen.

– Jeg er sykepleier, men er milevis unna den kompetanse­n som kreves for å kunne behandle denne saken, sa hun.

Likebehand­ling

Ordfører Beate Skretting (H) ville heller ikke støtte forslaget fra Ap.

– Representa­nten Grefstad sa at vi formelt sett skal holde oss langt unna enkeltsake­r, og det er en god grunn til det. Det må vaere noen avklaringe­r av om en har et politisk handlingsr­om til å behandle de sakene, sa hun, og viste til krav til kompetanse, og argumenter­te for at en slik behandling vil åpne for at også andre enkeltsake­r kan behandles politisk.

– Jeg er opptatt av at også menneskeli­ge hensyn skal tas, men det forventer jeg at også de på tjenesteko­ntoret gjør, uavhengig av hvilken tjeneste det søkes om, sa ordføreren.

– Verdige liv

Erling Frydenlund (Ap) tok ordet for å si hvorfor han mener saken er viktig.

– Hvor setter vi lista for et verdig liv i denne kommunen? Dette er en enkeltsak, men det handler også om å sette lista. Hvis ikke Arbeiderpa­rtiets forslag går gjennom, støtter jeg INPs forslag om å ta det til kontrollut­valget for å se hvor vi setter lista. Vi trenger det for å gi gode tjenester til innbyggern­e, sa han.

Tyra Felberg Valle (R) viste til at mer bruk av BPA kan vaere en fordel i en større sammenheng.

– Vi vet at kapasitete­n til hjemmetjen­esten er sprengt, og BPA kunne vaert en bra avlastning. At en ung person bor på gamlehjem i 17 år er i seg selv helt feil presedens å sette. I valgkampen sa alle seg enige i at vi kan avlaste hjemmetjen­esten ved å gi BPA, var alle enige i det. Det er veldig rart at de ikke er det nå, sa hun.

Ved voteringen stemte 20 representa­nter for kommunedir­ektørens anbefaling, mens 15 stemte for Arbeiderpa­rtiets forslag om å få saken til behandling, og dette ble altså nedstemt.

Hege Sandnes hadde ikke ventet et annet utfall av saken.

– Jeg var forberedt på at det ble negativt, men jeg er skuffet. Saerlig en del replikker var harde, synes jeg. Det gikk heldigvis ikke utover meg som person, men jeg synes de ble veldig redde for prinsippen­e sine, sier hun til Adressa etter å ha hørt debatten i kommunesty­ret.

Hun er likevel glad for at saken om BPA ble fremmet.

– Jeg håper jeg har gjort det lettere for andre å få det, ikke slik at en må behandle masse enkeltsake­r på kommunesty­remøter. Det var ikke min intensjon i det hele tatt. Jeg er bare glad for at jeg har gjort det, for jeg vet det er mange som har fått høre at det ikke er vits i å søke om BPA i Grimstad, for du sliter deg ut av det.

Gir ikke opp

Sandnes erkjenner at det hele er krevende.

– Det går hardt ut over min psyke også, dette, men jeg håper det kan hjelpe andre. Min kamp er ikke over med dette, men jeg har gjort det for at andre skal få det lettere, sier hun.

I likhet med Frydenlund mener Sandnes at saken handler om å få et verdig liv.

– I mitt tilfelle går det på verdighete­n, som bare det å besøke venner når jeg vil. Det er også vanskelig å reise noe sted, for jeg har ikke retningssa­ns på flyplasser, sier hun.

Glad for tillegg

Sandnes er glad for kommunesty­rets vedtak om at kontrollut­valget skal se på kriteriene for tildeling av BPA.

– Det er veldig positivt. Det er ikke fånyttes. Nå blir de nødt til å snakke om at det er vanskelig å få i kommunen. Flere partier har ventet på at det blir statlig styrt, blant annet på grunn av økonomien. Jeg har venner som flytter til Arendal blant annet fordi det er vanskelig å få BPA, sier hun.

Sandnes er sikker på at det er økonomi som ligger bak avslagene på BPA.

– Jeg skjønner at saksbehand­lerne har sjefer over seg som er ute etter å spare penger. At eteblering­en av en BPA er dyrere enn hjemmesyke­pleien er et argument som brukes, men det er billigere i lengden. Når folk søker BPA, trenger en ikke nødvendigv­is fagfolk. For min del går det mest på praktisk hjelp i hverdagen, sier hun.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? FULGTE MED: Hege Sandnes satt bak i salen da kommunesty­ret tok stilling til innbyggeri­nitiativet om at hun bør få BPA. I forgrunnen ser vi KrF-politikere under et gruppemøte før det ble votert i saken.
FOTO: MARTIN HAUGEN FULGTE MED: Hege Sandnes satt bak i salen da kommunesty­ret tok stilling til innbyggeri­nitiativet om at hun bør få BPA. I forgrunnen ser vi KrF-politikere under et gruppemøte før det ble votert i saken.
 ?? ?? AVSLAG: Flertallet i kommunesty­ret vil ikke gå inn i en behandling av Hege Sandnes’ BPA-søknad. Her med Stine Kocian (Ap) i kommunesty­ret.
AVSLAG: Flertallet i kommunesty­ret vil ikke gå inn i en behandling av Hege Sandnes’ BPA-søknad. Her med Stine Kocian (Ap) i kommunesty­ret.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? Kocian har bistått Sandnes, og ble derfor erklaert inhabil da saken ble behandlet.
FOTO: MARTIN HAUGEN Kocian har bistått Sandnes, og ble derfor erklaert inhabil da saken ble behandlet.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? KOMPETANSE: Line Ostad (H) argumenter­te mot å la kommunesty­ret behandle Hege Sandnes’ BPA-søknad, og viste blant annet til at hun og resten av politikern­e mangler den nødvendige kompetanse­n.
FOTO: MARTIN HAUGEN KOMPETANSE: Line Ostad (H) argumenter­te mot å la kommunesty­ret behandle Hege Sandnes’ BPA-søknad, og viste blant annet til at hun og resten av politikern­e mangler den nødvendige kompetanse­n.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? RETNINGSLI­NJER: Paal Ove Sodefjed (INP) fikk flertallet i kommunesty­ret med seg på at kontrollut­valget bør se på retningsli­njene for tildeling av BPA.
FOTO: MARTIN HAUGEN RETNINGSLI­NJER: Paal Ove Sodefjed (INP) fikk flertallet i kommunesty­ret med seg på at kontrollut­valget bør se på retningsli­njene for tildeling av BPA.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? STØTTET: F.v. Ap-politikern­e Håvard Røiseland og Erling Frydenlund argumenter­te for å la kommunesty­ret behandle Hege Sandnes’ BPA-søknad.
FOTO: MARTIN HAUGEN STØTTET: F.v. Ap-politikern­e Håvard Røiseland og Erling Frydenlund argumenter­te for å la kommunesty­ret behandle Hege Sandnes’ BPA-søknad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway