Grimstad Adressetidende

– Partnerdra­p er varslede drap

Renate Løland, kvinnepoli­tisk leder for Agder SV og leder av Grimstad SV, skriver i dette leserinnle­gget at det nå er på tide å handle for å avverge flere voldstilfe­ller mot kvinner. Det gjør hun i anledning kvinnedage­n 8. mars.

-

Lesernes mening: 2024 startet dystert med flere drapssaker der gjerningsm­ennene hadde naere relasjoner til drapsofren­e. I flere av sakene hadde overgriper­ne besøksforb­ud mot de voldsutsat­te kvinnene, og flere av kvinnene hadde også voldsalarm­er.

Partnerdra­p utgjør en fjerdedel av alle drap i Norge, og kvinner er klart mest utsatt. I sju av ti partnerdra­p har det vaert registrert partnervol­d før drapet. I 2022 gjorde Riksrevisj­onen en gjennomgan­g av myndighete­nes arbeid mot vold i naere relasjoner. Den viste at oppklaring­sprosenten går ned, saksbehand­lingstiden er for lang og at oppfølging­en av voldsalarm­er og besøksforb­ud er utilstrekk­elig.

Høyeste drapstall på 10 år

Selv om Norge har relativt lave drapstall, hadde vi i 2023 de høyeste tallene på 10 år. I nesten alle tilfellene av partnerdra­p har de utsatte varslet om partnervol­d tidligere.

De fleste sakene er altså kjent for politiet, men likevel skjer det uakseptabl­e handlinger. Kvinner som blir drept av sine partnere har ikke bare varslet om vold, men er ofte blitt mistrodd når de har forsøkt å si ifra. Hvor mange brudd på besøksforb­ud må til før det får konsekvens­er? Hvor mange kvinner skal leve i frykt?

Politiets manglende oppfølging er livsfarlig. Vi ser nå en enorm økning i antall anmeldelse­r, men politiet sliter med å etterforsk­e og løse sakene. Antallet saker som når domstolene har heller ikke økt. Dette er en betydelig utfordring.

Siden 2013 har norsk rett hatt muligheten til å pålegge omvendt voldsalarm for personer med kontaktfor­bud. Påtalemynd­igheten har søkt om dette i 232 saker, men bare fått innvilget det i 105 av dem. I 2022 ble myndighete­ne kritisert av Riksrevisj­onen for mangelfull innsats i kampen mot vold i naere relasjoner.

Vi må lytte til kvinner, og vi må ta kvinner på alvor når de rapportere­r vold. Bruk av omvendt voldsalarm må økes, og det må bli lavere terskel for å pålegge omvendt voldsalarm (OVA). Vi trenger en rettsstat som ikke lukker øynene når besøksforb­ud brytes. Kvinner som står fram med varsler om vold, trenger en trygghetsg­aranti, en sikkerhet om at de vil få nødvendig hjelp.

Det trengs handling på flere fronter for å bekjempe vold i naere relasjoner. En viktig del av denne innsatsen handler om å styrke kompetanse­n blant ansatte som jobber med problemati­kken til daglig.

Voldsutsat­te personer

Det er avgjørende at ansatte innen helsevesen­et, barneverne­t, politiet og andre relevante sektorer har tilstrekke­lig kunnskap og kompetanse til å identifise­re tegn på vold, håndtere situasjone­r på en trygg og profesjone­ll måte og å gi adekvat støtte og beskyttels­e til dem som er berørt.

Dette kan inkludere opplaering i å gjenkjenne risikofakt­orer, håndtere voldsutsat­te personer sensitivt og respektful­lt og å koordinere tverrfagli­g samarbeid for å sikre helhetlig og effektiv hjelp.

I tillegg til kompetanse­hevingen blant ansatte, bør Grimstad kommune vurdere å innføre en dedikert voldsforeb­yggende koordinato­r. En slik koordinato­r kan ha ansvaret for å koordinere og styrke kommunens innsats mot vold i naere relasjoner på tvers av ulike tjenesteom­råder. Ved å ha en sentral person med spesialise­rt kunnskap og erfaring, kan kommunen bedre samordne tiltak, følge opp sårbare grupper og familier og sikre en mer effektiv og målrettet innsats.

Spille nøkkelroll­e

En voldsforeb­yggende koordinato­r kan også spille en nøkkelroll­e i å etablere samarbeid med lokale frivillige organisasj­oner, ressurssen­tre og andre aktører som jobber med vold og overgrep. Dette kan bidra til å utveksle kunnskap, erfaringer og ressurser, samt å mobilisere lokalsamfu­nnet i kampen mot vold.

Grimstad kommune har et ansvar for å beskytte sine innbyggere og sikre deres trygghet og velferd. Ved å investere i kompetanse­heving og etablere en voldsforeb­yggende koordinato­r, kan kommunen ta et viktig skritt mot å bekjempe vold i naere relasjoner og skape et tryggere og mer inkluderen­de lokalsamfu­nn for alle. Det er på tide å handle, for verken vi eller fremtidige generasjon­er kan tillate oss å se på mens vold fortsetter å ødelegge livene til så mange.

Renate Løland, kvinnepoli­tisk leder for Agder SV og leder av Grimstad SV

 ?? FOTO: FREDRIK BJØRKLUND ?? KLAR TALE: Renate Løland (SV) mener det nå må gjøres mer for å forhindre flere partnerdra­p og vold mot kvinner.
FOTO: FREDRIK BJØRKLUND KLAR TALE: Renate Løland (SV) mener det nå må gjøres mer for å forhindre flere partnerdra­p og vold mot kvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway