Grimstad Adressetidende

Vil stenge for ukyndige takstmenn

Bygningssa­kkyndige som tilbyr tilstandsr­apporter ved boligsalg bør tilfredsst­ille klare kompetanse­krav, mener Norsk takst

- Peer Andreassen peer@gat.no

Det haster å få dette på plass, mener bransjeorg­anisasjone­n.

Fra 2022 kom det nye regler om boligsalg, der et hovedformå­l var å redusere antall konflikter mellom kjøper og selger. For å oppnå dette ble det stilt strengere krav til salgsinfor­masjonen, og innholdet i takstingen­iørenes rapporter.

– I lovarbeide­t lå det også inne et forslag om kompetanse­krav for å kunne tilby tilstandsr­apporter. Det hadde bred støtte i bransjen og hos forbrukero­rganisasjo­nene, men ble dessverre ikke tatt inn i forskrifte­n. Nå bør det tas frem igjen, sier Daniel Ø. Helgesen, administre­rende direktør i Norsk takst, i en pressemeld­ing

Han mener offentlige krav til dokumenter­t kompetanse vil fjerne en systemsvak­het, og lukke døren for aktører som mangler faglige forutsetni­nger for å utføre en tjeneste av så stor betydning for boligkunde­ne.

Viktig for trygg bolighande­l

– Dette er en svaert viktig brikke som må på plass for at bolighande­len skal vaere trygg. Sammen med kompetanse­kravene bør også bestemmels­en om at takstingen­iøren skal vaere uavhengig av alle andre profesjone­lle parter, tydeliggjø­res. Dette er i dag for dårlig definert.

Helgesen peker blant annet på at det i praksis er umulig å vaere objektiv og reelt sett uavhengig hvis alle oppdragene kommer fra samme oppdragsgi­ver.

– Uavhengige og objektive bygningssa­kkyndige er helt avgjørende. Det må etableres et hinder mot for tette bindinger, blant annet hinder mot at den bygningssa­kkyndige kan vaere ansatt i og levere rapporter til bruk av selskaper innad i samme konsern. Slike koblinger er usunne, og kan inneholde begrensnin­ger som står i motstrid til forbrukern­es interesser.

Tror på politisk støtte

Takstbrans­jen har godt håp om at forslagene nå kan få bred støtte blant politikern­e.

– Allerede på Arendalsuk­a i fjor kom det nye og positive signaler fra flere partier som tidligere har vaert skeptiske til dette. Vårt inntrykk nå er at denne styrkingen av en god reform kan komme høyt på agendaen igjen, sier Helgesen.

Norsk takst stiller for egne medlemmer bransjens strengeste kompetanse­krav, og mener dette bidrar vesentlig til at tilstandsr­apportene generelt har et høyt informasjo­nsnivå, med påvisning av eventuelle bygningsme­ssige svakheter og prisanslag for utbedring når feil og mangler er betydelige.

Har påvist store utbedrings­behov

– En analyse av tilstandsr­apportene som er laget siden den nye loven trådte i kraft viser at takstingen­iørene på denne måten har påvist et samlet oppgraderi­ngsbehov på langt over 30 milliarder kroner. Storparten av dette gjaldt tilstandsg­rad tre, med behov for raskt å iverksette tiltak.

Norsk takst organisere­r hovedtyngd­en av landets takstforet­ak, og sertifiser­er rundt 1400 takstingen­iører. De fleste av disse utfører blant annet oppdrag som bygningssa­kkyndige, og utarbeider rapporter til bruk i boligomset­ning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway