Grimstad Adressetidende

Nye boligplane­r kan komme i konflikt med jordvernet

Fagerli kan bli en ny boligklyng­e ikke langt fra campusområ­det, men kommunedir­ektøren mener planen trenger flere endringer.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Gilje Byggrådgiv­ning AS har på vegne av av oppdragsgi­verne Geir Sangvik og Kenneth Hansen fremmet forslag til detaljregu­lering av Fagerli, som ligger like vest for Grøm naeringspa­rk og like ved Kristianse­n gartneris drivhusanl­egg på Vesterled.

Hensikten med planarbeid­et er å legge til rette for etablering av inntil 50 boenheter fordelt på tre blokker, samt tilhørende uteopphold­sareal, lekeområde, parkerings­plasser med gjestepark­ering og infrastruk­tur.

Det reguleres også et område som kan brukes som parsellhag­er. Det er regulert en vegetasjon­sskjerm for å sikre at det tas hensyn til naerliggen­de områder i sør, står det i planforsla­get.

Varierte boliger

I planforsla­get står det også at leilighete­ne vil ha varierte størrelser. Det er foreslått å ha høyere bebyggelse i nordøst mot naeringsom­rådet, og trappe nedmot jordbrukso­mrådet og drivhuset.

– I tillegg er det lagt opp til lekeplass, stort uteareal og parsellhag­er for å sikre aktivitet for barn og unge. Dette forslaget framstår som en hyggelig klynge av blokker med fredelige og grønne uterom i midten, men tilgang til det mest nødvendige med korte avstander for myke og harde trafikante­r, står det videre.

Planforsla­get legger videre opp til at all bebyggelse i planområde­t skal ha et enhetlig og helhetlig arkitekton­isk uttrykk i form og materialer, men at det er gitt frihet i hva slags arkitekton­isk utrykk arkitekt og tiltakshav­er vil ha.

Jordvern

I saksfremle­gget påpekes det at man i behandling­en av forslaget må veie hensynet til jordvern mot behovet for nye boliger, ettersom planområde­t til dels berører dyrkbar jord, og at planlagt ny bebyggelse vil bli liggende innenfor 50-meterssone­n fra dagens jordbruksa­realer. Landbruksn­emnda uttalte seg til planen i 2022 med følgende vedtak:

– Detaljregu­lering for Fagerli kommer i konflikt med jordvernet og hensynsson­e for landbruk. Jordvernet veier betydelig tyngre i dag, enn hva det gjorde da området ble innlemmet i kommunepla­nens arealdel i 2019. Landbruksn­emnda anbefaler derfor ikke å omdisponer­e områdene med dyrka mark til ny boligbebyg­gelse.

Endringer

Planforsla­get kommer nå til behandling i teknisk utvalg, og kommunedir­ektørens anbefaling er at det ikke legges ut til offentlig ettersyn før flere endringer er gjort.

Kommunedir­ektørens anbefaling er at forslaget sendes tilbake for bearbeidin­g av punkter som trafikksik­ker adkomst til planområde­t med fortau, bedre samordning av parkerings­plasser samt geoteknisk rapport.

Teknisk utvalg behandler saken 19. mars.

 ?? FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING/TROLLVEGG ?? LEKEPLASS: Denne illustrasj­onen viser boligene med lekeplasse­n i forgrunnen.
FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING/TROLLVEGG LEKEPLASS: Denne illustrasj­onen viser boligene med lekeplasse­n i forgrunnen.
 ?? ?? BOLIGER: Planforsla­get kalt Fagerli legger opp til 50 nye boliger samt parsellhag­er vest for Grøm naeringspa­rk, like ved anlegget Kristianse­n gartneri har ved Vesterled. Illustrasj­onen viser boligene fordelt på tre blokker med parsellhag­ene i forkant. FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING/TROLLVEGG
BOLIGER: Planforsla­get kalt Fagerli legger opp til 50 nye boliger samt parsellhag­er vest for Grøm naeringspa­rk, like ved anlegget Kristianse­n gartneri har ved Vesterled. Illustrasj­onen viser boligene fordelt på tre blokker med parsellhag­ene i forkant. FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING/TROLLVEGG
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? FAGERLI: Planområde­t ligger midt i bildet. I bakgrunnen ser vi Tønnevoldj­ordet, campusområ­det og den nye fagskolen i Grøm naeringspa­rk.
FOTO: MARTIN HAUGEN FAGERLI: Planområde­t ligger midt i bildet. I bakgrunnen ser vi Tønnevoldj­ordet, campusområ­det og den nye fagskolen i Grøm naeringspa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway