Grimstad Adressetidende

Nå strammer de inn på mobilbruk i skoletida

Nå skal alle kommunens skoler innføre de samme reglene.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Ny nasjonal veileder for bruk av mobiltelef­on på skolen har den siste tiden skapt debatt. Også i Grimstad, hvor mobilfri skole for lengst er vedtatt, men hvor reglene praktisere­s ulikt fra skole til skole.

I kommunesty­remøtet nylig tok Erling Frydenlund (Ap) saken opp som en interpella­sjon. Han har inntrykk av at mobilfri skole ikke bare er noe de voksne ønsker.

– Jeg er glad for å høre ungdom som vil ha dette, og som sier de er redde for at det blir tatt bilder i dusjen, eller at det skrives meldinger i pausen. Jeg har også hørt at noen bruker mobilen og bestiller McDonalds til lunsj, så det tyder på at det ikke blir praktisert, sa han.

Endret syn

Børre Githmark (Frp) viste til at byens private ungdomssko­le allerede har innført klare regler, og at erfaringer herfra har fått ham til å endre syn i saken.

– Jeg var innstilt på å vaere liberal og la dem ha mobil, men jeg ble fascinert av å høre hvordan de gjør det på Drottningb­org ungdomssko­le. Er det snakk om samme modell som der, at de leverer inn og det ligger i et skap til dagen er slutt, spurte han.

Må erstatte ødelagte mobiler

Arnt Gunnar Tønnessen (V) hadde noen betenkelig­heter med å stramme inn på mobilbruke­n.

– For noen år siden skulle mobil og tekniske hjelpemidl­er berge skolen, nå er det problemet, sa han, og minnet om at laererne ikke har lov til å rote i elevenes sekker for å se om de har mobiltelef­on der.

– Og innsamlede mobiler er skolens ansvar. Skolen må erstatte om den forsvinner eller blir ødelagt, sa Tønnessen.

– Altfor sent

Frederick Helleland Birkenes (Ap) er såpass ung at han selv kan huske å ha brukt smarttelef­on på barneskole­n. Også han ønsker endringen velkommen.

– Jeg er glad det kommer, og det kommer altfor sent. Da jeg gikk på skolen, var det allerede en diskusjon, sa han.

Ved voteringen fikk Frydenlund­s forslag stemmene fra nesten hele kommunesty­ret, og det samme gjorde tilleggsfo­rslag fra Gunnar Edv. Gundersen (KrF) og fra Lene Langemyr (Frp). Dermed gjorde kommunesty­ret følgende vedtak: Kommunedir­ektøren bes: • Følge ny nasjonal veileder for å regulere og begrense bruk av privat mobiltelef­on og smartklokk­er i skoletiden, også i friminutte­r.

• Sørge for like praksis i hele grunnskole­n i tråd med nasjonal veileder.

• Implemente­re dette i revidert ordensregl­ementet for skolene i Grimstad.

• Det gjennomfør­es en evaluering etter 2 år.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Like regler og lik praksis: Nå skal alle skolene i kommunen følge de samme reglene for mobilbruk i skoletida.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD / NTB Like regler og lik praksis: Nå skal alle skolene i kommunen følge de samme reglene for mobilbruk i skoletida.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? FIKK MED SEG: Erling Frydenlund (Ap) fikk nesten hele kommunesty­ret med seg på forslaget om mobilfri skole.
FOTO: MARTIN HAUGEN FIKK MED SEG: Erling Frydenlund (Ap) fikk nesten hele kommunesty­ret med seg på forslaget om mobilfri skole.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? PÅ TIDE: Frederick Helleland Birkenes (Ap) er glad for at det nå skal innføres like regler for å stramme inn mobilbruk på skolene i kommunen.
FOTO: MARTIN HAUGEN PÅ TIDE: Frederick Helleland Birkenes (Ap) er glad for at det nå skal innføres like regler for å stramme inn mobilbruk på skolene i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway