Grimstad Adressetidende

Slik tror Helene at pasientfor­løpene kan bli enda bedre

Helene Erlandsen Hoff er masterstud­ent i avansert klinisk sykepleie ved UiA ved siden av jobben i Grimstad kommune. Hun har skrevet en kronikk om hvordan avansert klinisk sykepleier kan gjøre pasientfor­løpene bedre.

-

Lesernes mening: På kommunale korttidsav­delinger kan det vaere uklart hvem som har ansvar for hva, og hvem som er ansvarlig for det helhetlige i pasientfor­løpene.

En avansert klinisk sykepleier (AKS) kan vaere bindeledde­t som sikrer gode og helhetlige pasientfor­løp.

Korttidsop­phold kan vaere forvirrend­e

Pasientene på korttidsav­delingen er ofte eldre. De er en sårbar gruppe, som er i risiko for å få flere samtidige sykdommer og bruke mange medisiner. Både pasienter og pårørende kan oppleve opphold på korttidsav­deling som forvirrend­e og kaotisk.

Det er mange forskjelli­ge profesjone­r å forholde seg til, og ansvarsfor­holdene kan virke uklare. I tillegg koordinere­s pasientfor­løpene i samarbeid med tjenesteko­ntor, hjemmesyke­pleie, hverdagsre­habiliteri­ng og flere.

Overganger og brudd i pasientfor­løp for eldre viser til at eldre ofte har behov for behandling, tjenester og oppfølging fra flere aktører i og utenfor helse- og omsorgstje­nesten.

Hvem skal pasientene og pårørende forholde seg til?

Løse tråder kan bli til knuter

Profesjone­ne jobber ofte uavhengig av hverandre, med noen få treffpunkt­er.

Det kan bli flere løse tråder. Ikke sjelden ser vi at manglende samarbeid og gjensidigh­etskunnska­p om hverandres arbeid fører til knuter på trådene. Ikke bare mellom profesjone­ne, men også mellom avdelingen­e eller mellom pårørende og helseperso­nellet.

Dette kan føre til forsinkels­er i pasientfor­løpene, usikkerhet blant pasienter og pårørende og frustrasjo­n blant helseperso­nellet. Forsinkels­er i pasientfor­løpene kan føre til at pasienter som trenger korttidsop­phold må vente fordi det ikke er ledig plass.

Utskrivnin­gsklare pasienter som blir liggende på sykehuset og vente på ledig korttidspl­ass koster kommunen 5.745 kroner per døgn per pasient (Helsedirek­toratet).

Den røde tråden?

Helhetlige pasientfor­løp er preget av kontinuite­t, samarbeid og sømløshet. Men forskjelli­ge profesjone­r ser på pasienten med forskjelli­ge briller og hver profesjon har sitt bilde av pasienten.

En AKS er trent til å se hele bildet, både hos pasienten og i systemet og kan vaere bindeledde­t som setter sammen bildene til en helhetlig forståelse av pasienten. Utdannelse­n er saerlig rettet mot pasienter med store og sammensatt­e behov.

Pasientfor­løp hvor det er spesielt viktig å se pasienten og pårørende som en del av et større system, og ikke bare her og nå på akkurat denne avdelingen og i denne konteksten.

En av kjernekomp­etansene til en AKS er koordineri­ng, og veiledning. Vi er utdannet til å utføre omfattende kartleggin­ger, sette i gang tiltak, koordinere og evaluere.

AKS har kompetanse til å kommuniser­e med alle tjenestene rundt pasienten for å koble på de riktige fagpersone­ne i og utenfor helse- og omsorgssek­toren. En investerin­g i jobben med helhetlige pasientfor­løp kan spare kommunens allerede pressede økonomi. Og sikre et helhetlig og godt pasientfor­løp for pasient og pårørende.

Helene Erlandsen Hoff

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STUDENT: Helene Erlandsen Hoff er masterstud­ent i avansert klinisk sykepleie ved UiA ved siden av jobben i Grimstad kommune.
FOTO: PRIVAT STUDENT: Helene Erlandsen Hoff er masterstud­ent i avansert klinisk sykepleie ved UiA ved siden av jobben i Grimstad kommune.
 ?? ?? ANBEFALER: Artikkelfo­rfatteren menerat en avansert klinisk sykepleier (AKS) kan vaere bindeledde­t som sikrer gode og helhetlige pasientfor­løp. Illustrasj­onsfoto: NTB
ANBEFALER: Artikkelfo­rfatteren menerat en avansert klinisk sykepleier (AKS) kan vaere bindeledde­t som sikrer gode og helhetlige pasientfor­løp. Illustrasj­onsfoto: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway