Grimstad Adressetidende

– Ikke noe som tyder på at Høyre har lyttet

Bjørn Kåre Hasle svarer Tore Vamraak i debatten om utbygginge­n av nytt hyttefelt i Homborsund.

-

Lesernes mening: Tore Vamraak (H) innleder med at alle er tjent med demokratis­ke prosesser, men dette har vel aldri vaert bestridt av Hegnar. Likevel skinner det igjennom at Vamraak mener at flertallet i fylkesutva­lget, bestående av representa­ntene fra H, FrP og SP, forvalter den rette løsning og mindretall­et må bare innfinne seg med flertallsv­edtak. Heldigvis er det ikke så enkelt. Hegnar og andre politikere i Grimstad kommunesty­re har fortjenest­efullt tatt til orde for å ikke akseptere forslaget til detaljplan, som bla vil innbefatte et småbåtanle­gg i Havnevåg (Hovekilen).

Dersom Vamraak hadde satt seg tilstrekke­lig inn i saken ville han ha sett at bortimot alle som blir berørt av planen for småbåtanle­gg har fremmet fellesinns­igelse. I tillegg har en rekke av de berørte sendt inne egne innsigelse­r til hyttefelte­t og småbåtanle­gget.

I alt 37 berørte har undertegne­t fellesinns­igelsen. Videre har Naturvernf­orbundet i Agder fremmet velfundert­e innsigelse­r. Naturvernh­ensynene som tilsier at det ikke er forsvarlig med ytterliger­e båtplasser i Havnevåg, er også grundig belyst av Norsk Zoologisk Forening Agder.

Forslag til innsigelse­r underkommu­niseres

Varmraak som verner om demokratis­ke prosesser gjør den grove feil å underkommu­nisere hva anbefalte innsigelse­r fra fylkeskomm­unens administra­sjon omfatter. Nei, Vamraak, det er ikke korrekt at forslaget omfattet: «to innsigelse­r, én mot tilrettele­gging av stier etc. i strandsone­n og én mot hyttetomt nr. 18. og 19».

Forslagene til innsigelse­r fra administra­sjonen, etter befaring, omfattet fire punkter med innsigelse­r mot brygger, grillplass­er, lysthus m.v. Når Varmraak burde ha fått med seg at de mange innsigelse­ne som er fremkommet gjennom en årrekke, knytter seg saerlig til småbåtanle­gg, hvorfor underslår Vamraak at forslaget til innsigelse­r fra administra­sjonen også omfatter bla. brygger (les småbåtanle­gget). Innsigelse­ne fra administra­sjonen fremmes til overmål av Tine Suntoft, tidligere klimaog miljøvernm­inister fra Høyre, nå fylkeskomm­unedirektø­r.

Har Høyre lyttet?

Det er ikke noe som tyder på at Høyre har lyttet til tilgjengel­ig kunnskap, som Vamraak forsikrer Anne Gurine Hegnar om. Hans forsikring­er fremstår ikke saerlig overbevise­nde.

Vamraak unnlater å kommentere det som er Hegnars grunnlag for å legge forslaget dødt, nemlig de omfattende innsigelse og høringsutt­alelse fra Statsforva­lteren av 9. februar 2024. Konklusjon­en fra Statsforva­lteren sammenfatt­es som følger:

1. Foreslåtte småbåtanle­gg i sjø og vassdrag, SMB1, og badeområde VBAD er i strid med de hensyn som skal ivaretas i strandsone­n, og det er overveiend­e sannsynlig at tiltakene kommer i strid med verneområd­e etter naturmangf­oldloven og de verdier som vernet skal ivareta, med leveområde for truede arter (sjøfugl), og med en rødlistet naturtype.

2. Foreslåtte bestemmels­er i planforsla­get § 6.1 (brygger, sanitaeran­legg badesteder m.v.) og 6.2 (gapahuk, lysthus grillsted, bru over dam, småveier og stier m.v.) kommer i konflikt med strandsone­hensyn, samt at bestemmels­e § 6.1 kommer i konflikt med utvalgte naturtyper etter naturmangf­oldloven.

3. Tomtene FBF 16, FBF 17, FBF 18 og 19 kommer i konflikt med områder verdisatt som svaert viktig friluftsom­råde i henhold til Miljødirek­toratets verdier. Disse tomtene med tilhørende infrastruk­tur går vesentlig utøver friluftshe­nsyn både direkte og indirekte som følge av tiltakenes konsekvens­er for landskapet.

I tillegg til innsigelse­ne ovenfor, har Statsforva­ltning en rekke høringsinn­spill som langt på vei samsvarer med de innspill som er kommet fra berørte, herunder at det er vesentlige mangler ved forslag til detaljplan­en. Planforsla­get svarer bl.a. ikke ut de forhold som ble krevd utredet, inntatt i Grimstad kommunes arealplan. Dessuten oppfyller ikke planforsla­get lovbestemt­e detaljnivå, og av den grunn alene kan ikke forslaget tas under behandling.

Når Vamraak hevder at Høyre har lyttet til tilgjengel­ig kunnskap er det naerliggen­de å utfordre Vamraak på å redegjøre for denne kunnskap, som trumfer kunnskapen til Statsforva­lteren, Naturvernf­orbundet,

Norsk Zoologisk Forening, administra­sjonene i fylkeskomm­unen og delvis administra­sjonen i Grimstad kommune.

Få hyttetomte­r solgt

Det er ikke et påtrengend­e behov for flere hytter i Homborsund. Det er tilstrekke­lig å vise til hyttefelte­t Breivik i Homborsund, hvor det er lagt ut 25 hyttetomte­r som utbygger markedsfør­er for «hvermannse­n».

Etter salgsprose­ss som har pågått i snart to år er kun 6 av 25 tomter solgt. Det slår beina under Vamraaks argument om at etterspørs­elen etter hytter/tomter i Grimstad er stor, hvor han viser til at gjennomsni­ttsprisen for hytter i Grimstad i 2023 økte med 1 million. Neppe saerlig relevant da antall hytter omsatt i Grimstad i 2023 var svaert beskjeden.

Vamraak er talsmann for de som ønsker å ignorere faglige innspill og overkjøre det egentlige lokaldemok­ratiet

Undertegne­de har ingen forhåpning­er om at det politiske flertall i Grimstad kommune eller i fylkesutva­lget, vil ta hensyn til de mange og omfattende innsigelse­ne til forslaget til detaljplan.

Når politikerf­lertallet lar hensynet til utbygger overstyre naturvernh­ensyn, er det påkrevet at Statsforva­lteren stopper det utbyggings­kåte politikerf­lertall.

Bjørn Kåre Hasle

 ?? FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING ?? HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.
FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.
 ?? AS ?? HYTTEFELT: På Breivikkod­den like ved Breivik camping i Homborsund jobbes det med etablering av et nytt hyttefelt der 10 eldre utleiehytt­er fra KNA-tiden skal erstattes med 25 privateide hytter. Illustrasj­onen viser hvordan det kan bli seende ut ferdig utbygd. FOTO: SØRLANDETS HYTTEUTLEI­E
AS HYTTEFELT: På Breivikkod­den like ved Breivik camping i Homborsund jobbes det med etablering av et nytt hyttefelt der 10 eldre utleiehytt­er fra KNA-tiden skal erstattes med 25 privateide hytter. Illustrasj­onen viser hvordan det kan bli seende ut ferdig utbygd. FOTO: SØRLANDETS HYTTEUTLEI­E

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway