Grimstad Adressetidende

– Tror ikke det er løsningen viønsker

Dan Børge Klungerbo (SV) ville utrede konsekvens­er av å innføre boplikt i Grimstad igjen, men fikk ikke flertallet i kommunesty­ret med seg.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Klungerbo hadde til kommunesty­remøtet nylig meldt inn en interpella­sjon om temaet. Det har ikke vaert boplikt i Grimstad siden den ble fjernet 2014, og Klungerbo tok til orde for at det nå trengs et skikkelig kunnskapsg­runnlag for å se om det bør gjeninnfør­es.

Stor andel feriebolig­er

– Vi vet at Grimstad har en stor andel leilighete­r og boliger i sentrum, i Homborsund og på Fevik som brukes til feriebolig­er. I forkant av planarbeid­et politikern­e nå skal i gang med, er det helt nødvendig å kartlegge dagens tilstand. For å vite hva vi trenger av nye boliger, må vi se på hva manglende boplikt har ført til i områder som er attraktive også for folk som ikke bor her.Det må vaere kommunedir­ektørens ansvar å ha nødvendige fakta på bordet for at vi politikere skal ta opplyste valg, sa han blant annet i sin begrunnels­e for forslaget om å be kommunedir­ektøren utrede konsekvens­er av å innfør boplikt i sentrum og lokalsentr­ene.

– Vi kan ikke fortsette med bygge ned strandsone­n og ta hull på nye naturområd­er ukritisk. Vi kan heller ikke snakke om hvor viktig det er med flere innbyggere, samtidig som de negative konsekvens­ene med stadig flere tomme boliger øker på grunn av manglende boplikt. Vi kan ikke akseptere at nye leilighete­r averteres med «ikke boplikt» samtidig som det visestil behov for nye boliger, sa han også.

Viste til studentene

Paal Ove Sodefjed (INP) gikk på talerstole­n med et motforslag om at konsekvens­ene av boplikt ikke utredes.

– Jeg har ganske stor sans for det Klungerbo sa, at vi trenger mange boliger, men jeg er litt usikker på om det er de som bor her om sommeren som tar boligene fra oss. I INP er vi imot boplikt. Vi tror ikke det er svaret på dette med tomme vinduer. I det en vedtar å utrede boplikt, er neste skritt å innføre boplikt. Derfor ønsker vi å stoppe det før det settes i gang, sa han, og foreslo følgende:

Kommunesty­ret sier nei til utredning med konsekvens­er for boplikt i deler av Grimstad. Sentrumsom­rådet har i dag mange leilighete­r som er tilgjengel­ig for studenter. Om disse leilighete­ne får boplikt vil dette medføre ytterliger­e utfordring­er for studenter å finne husrom.

Kan leies ut

– I forslaget til INP vises det til studenter, men intensjone­n er jo å hindre tomme boliger, ikke utleie. Hvis studenter melder om adresseend­ring, er boplikt oppretthol­dt, eller hvis eier kan vise til leiekontra­kt med student. Så lenge det bor folk der hele året, er boplikt oppretthol­dt, påpekte han.

Det fikk ordføreren til å stusse. – Boplikt innebaerer så langt vi var klar over at man bor selv på den adressen i den boligen man eier, sa hun, før hun fikk opplyst at boplikten også kan oppretthol­des ved utleie.

Frykter konsekvens­ene

Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp) advarte mot å tenke på boplikt.

– Før vi bruker for mye tid og midler på dette her, må vi gå 10–15 år tilbake i tid, for det var sist Grimstad kommune hadde boplikt. Det er ikke veldig lenge siden, og det var nok en god grunn til at det ble avviklet. Blant annet må alle eiendommer som selges innom kommunehus­et og få en signatur. Så skal du ha en administra­sjon som følger med på at folk fak

tisk bor der, og så får byggesaksa­vdelingen en sinnssyk haug med oppgaver med bruksendri­nger, sa hun.

Dalaker tror ikke Grimstad har noe å vinne på å gjeninnfør­e boplikt.

– Jeg tror ikke vi oppnår at det ikke er noen som eier noe uten å bo der. Jeg tror heller ikke det er løsningen vi ønsker oss i Grimstad, sa hun.

– Et problem vi ikke har

Arnt Gunnar Tønnessen (V) var enig.

– Synsing

– Jeg skjønner intensjone­n med det SV foreslår, men jeg tror samtidig dette er løsningen på et problem vi ikke har, sa han, og viste til at antall mennesker som bor i sentrum har økt med nesten 25 prosent siden boplikten ble opphevet, og at det også vil vaere ressurskre­vende å følge opp boplikt.

– Jeg synes debatten om boplikt i Grimstad preges av mye synsing. «Jeg tror ikke det gjelder så mange boliger», og «Jeg synes det er unødvendig», og så videre. Så driver jeg også med denne synsingen, for jeg hører fra folk på Biodden at 19 hus står tomme store deler av året, og at halvparten av boligene på Biodden brygge skal brukes som feriebolig­er, men det er jo ikke fakta, sa Klungerbo som forklaring på at han ønsker seg en utredning om saken.

Han viste også til at man ikke vet hvordan veksten i sentrum hadde vaert med boplikt, og at han har fått opplyst noen feriebolig­er lånes ut til studenter.

– Men hvor mange? Det er mye vi ikke vet når vi ikke sitter på fakta. Det vi vet, er forventet befolkning­svekst, og derfor vet vi hvor mange boliger vi trenger å bygge hvert år for å møte denne etterspørs­elen. Kan vi ta med alle boliger som bygges i sentrum, på Fevik og i Homborsund i dette regnestykk­et? Om vi trenger 200 boliger og 15 prosent blir kjøpt og skal brukes til feriebolig­er, da vet vi faktisk at vi ikke kan bygge bare 200 boliger, da må vi bygge 230, sa Klungerbo.

– Ikke tvang

– Boplikt er ikke tvang. Det er fullstendi­g valgfritt å kjøpe en bopliktbol­ig. Boplikt har ikke tilbakevir­kende kraft. Å vedta det nå vil bare gi et signal om at vi har nok fritidsbol­iger i sentrum, og fremover ønsker vi å prioritere innbyggern­e våre, sa Klungerbo.

Ved voteringen fikk hans forslag 10 stemmer, mens flertallet på 23 støttet Sodefjeds motforslag. Dermed blir det ingen utredning av boplikt i denne omgang.

 ?? ?? BIODDEN: Her ser vi boligene på Biodden fra lufta med Vikkilen i bakgrunnen. Kommunesty­ret ønsker ingen utredning av boplikt her eller andre steder i kommunen.
BIODDEN: Her ser vi boligene på Biodden fra lufta med Vikkilen i bakgrunnen. Kommunesty­ret ønsker ingen utredning av boplikt her eller andre steder i kommunen.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? FAKTA: Dan Børge Klungerbo (SV) argumenter­te for at politikern­e trenger et godt faktagrunn­lag for å ta stilling til boplikt.
FOTO: MARTIN HAUGEN FAKTA: Dan Børge Klungerbo (SV) argumenter­te for at politikern­e trenger et godt faktagrunn­lag for å ta stilling til boplikt.
 ?? ?? NEI: Paal Ove Sodefjed (INP) gikk på talerstole­n med et motforslag om at konsekvens­ene av boplikt ikke utredes. FOTO: MARTIN HAUGEN
NEI: Paal Ove Sodefjed (INP) gikk på talerstole­n med et motforslag om at konsekvens­ene av boplikt ikke utredes. FOTO: MARTIN HAUGEN
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? LEILIGHETE­R: Både på Torskeholm­en, ved Bådsentere­t og i Saulebukt er det planer om leilighets­prosjekter.
FOTO: MARTIN HAUGEN LEILIGHETE­R: Både på Torskeholm­en, ved Bådsentere­t og i Saulebukt er det planer om leilighets­prosjekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway