Grimstad Adressetidende

Prøvene er kommet tilbake: – Jeg blir emosjonell

Sent torsdag kveld fikk AGR svaret på prøvene de har ventet på.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

– Alle prøvene kom tilbake negative. Det var deilig, for å si det sånn, sier daglig leder på AGR, Åse Mortensen.

Klubben har fortsatt noen soner som må saneres, og fristen for å gjøre det er mandag klokken 12.

– Men rideskolen kan åpne mandag, for det skal ikke tas noen flere prøver, sier hun.

Dermed er hun lettet over at de fire tunge måneder nå er over.

– Vi er veldig glade, nå trenger vi ikke å vaere delt inn i soner lenger. Vi kan ut og ri på tur igjen. Det har ikke vaert en hest langs veien her på flere måneder. Jeg blir emosjonell, sier Mortensen.

De siste prøvene ble tatt mandag, og sent torsdag kveld kom svarene.

– Når det er negative prøver går det mye raskere, for er det funn så skal det dyrkes igjen. Hadde vi ikke hørt noe i dag hadde vi vaert skeptiske, sier hun.

Planlegger stevne

Nå ser de fram til å åpne rideskolen for klubbens medlemmer igjen.

– Det er det viktigste for oss, å få rideskolen i gang igjen. Helgen ellers skal brukes til sanering, av de områdene som det fortsatt er restriksjo­ner på. Men vi planlegger også et stevne allerede neste helg, sier hun.

Vanligvis har klubben to stevner i måneden. Nå har det ikke vaert noen på fire måneder.

– Jeg tror medlemmene er klare for å konkurrere igjen, og selv om et stevne medfører mer dugnad, så tror jeg de er klare for det, sier Mortensen.

For klubben trenger inntekter. Nå kommer regningene for alle utgiftene salmonella­smitten har ført med seg.

– I januar, februar og mars har vi brukt en halv million kroner på å kjøre bort hestemøkk. Og samtidig har vi ikke hatt noen inntekter. Vi må virkelig spare i år og jobbe hardt, sier hun.

Kanelsnurr­er

Men det er flere klubber som vil hjelpe AGR, blant andre Grenland Rytterspor­tsklubb. De har lagt ut følgende sak på hestesport.no:

– Grenland Rytterspor­tsklubb kjennetegn­es av mye, deriblant vanvittig gode kanelsnurr­er, på folkemunne kalt GRSK-snurren. Men nå til helgen heter den AGRsnurren, for ti kroner per solgte snurr går til Arendal og Grimstad Rideklubb som en støtte i situasjone­n de står i, sier klubbleder i Grenland Rytterspor­tsklubb, Nina Nesstrand.

– Det er ganske rørende, det er jo rideklubbe­r som er i samme situasjon som oss, med store anlegg, og som merker høye renter. Ingen har mye å gå på. Som klubb driver vi etter nullprinsi­ppet. Det gjør at man blir veldig sårbar når ting som dette skjer, isaer når man også oppdager at vi ikke kan få noe på forsikring­en og heller ikke kan få noen offentlig støtte. Denne drahjelpen vi har fått, gjennom klubber og gjennom Spleis, det er helt vanvittig. Helt uvurderlig, sier Mortensen.

Betyr mye

For salmonella­smitten har kostet.

– Vi har hatt mye kostnader med mye utskiftnin­g av materialer, det er snakk om nye dører, nye gjerder, tonnevis av kalk og hjelp til vask av for eksempel ridehustak­et. I tillegg har vi tapte inntekter, vi har vaert fire måneder uten rideskole og uten stevner. Eneste inntjening vi har er fra stalleie, men som en frivillig organisasj­on har vi jo priset oss så lavt som mulig. Så de økonomiske bidrag vi får fra andre, det betyr bare enormt mye, sier Mortensen, som også viser at støtten ikke bare ligger i kroner og øre.

– Den andre siden av verdien i støtten ligger i det som ikke så lett kan måles. Man har kanskje tenkt litt at vi klubber sitter på hver vår haug, men det er en gjensidigh­et mellom klubbene. Våre medlemmer reiser ut til andre klubber, andre klubbers medlemmer kommer til oss. Dette fellesskap­et trenger vi, det er det det handler om. Gjensidigh­eten gjør oss gode, vi har ingen å miste, alle bidrar til sporten, sier Mortensen.

 ?? FOTO: FREDRIK BJØRKLUND ?? EMOSJONELL: Åse Mortensen daglig leder på AGR, fikk endelig svaret på prøvene de har ventet på.
FOTO: FREDRIK BJØRKLUND EMOSJONELL: Åse Mortensen daglig leder på AGR, fikk endelig svaret på prøvene de har ventet på.
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? KAN ÅPNE: Rideskolen kan åpne opp for medlemmene igjen på mandag, etter å ha vaert stengt i fire uker.
FOTO: JANICKE YTTERVIK KAN ÅPNE: Rideskolen kan åpne opp for medlemmene igjen på mandag, etter å ha vaert stengt i fire uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway