Grimstad Adressetidende

Deler ut 345 millioner i støtte

Morrow Batteries i Agder får 345 millioner kroner i tilskudd til batteripro­sjekt fra Innovasjon Norge. – Vi er glad for å kunne bistå, sier Sveinung Hovstad, grimstadma­nn og regiondire­ktør i Innovasjon Norge.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Innovasjon Norge stiller høye krav til mottakerne av tilskuddet. Prosjekten­e må ha stor innovasjon­shøyde, industriel­l skalerbarh­et, ringvirkni­nger, gjennomfør­ingsevne, forplikten­de europeisk samarbeid og lavest mulig miljøpåvir­kning. Innovasjon Norge mottok til sammen sju søknader.

Søknadene har vaert gjennom flere runder med vurderinge­r av eksterne eksperter i tillegg til behandling­en i Innovasjon Norges beslutning­sorganer.

– Morrow har et godt utgangspun­kt med fremragend­e kompetanse og produksjon med lavt klimaavtry­kk, beliggende i en region som på alle måter positivt støtter opp om initiative­t, sier Sveinung Hovstad i Innovasjon Norge i en pressemeld­ing.

Skandinavi­as største

Innovasjon Norge har hatt et samarbeid med Morrow Batteries helt fra etablering­en av selskapet. Morrow Batteries åpnet i fjor Skandinavi­as største batterifor­skningssen­ter i Grimstad.

Selskapet har startet testproduk­sjon av LFP batterier der utsendelse av kundeprøve­r startet november 2023 og selskapet planlegger oppstart av fullskala batteripro­duksjon i Arendal over sommeren.

Enorm betydning

Nå får de støtte til utvikling av neste generasjon­s batteritek­nologi, som ikke bruker kobolt i batteriene og reduserer bruk av nikkel og litium, med introduksj­on av mangan oksid (Litium nikkel manganoksi­d-teknologie­n, LNMO).

– Vi er glad for å kunne bistå Morrow Batteries med de virkemidle­r som er tilgjengel­ig for å øke muligheten­e for at selskapet skal lykkes med sin strategi om å ta en posisjon i europeisk batteriind­ustri, sier Sveinung Hovstad, regiondire­ktør i Innovasjon Norge, i pressemeld­ingen.

– Partnerska­pet og tildelinge­n har enorm betydning, og vi ser fram til å ta fatt på forsknings­prosjektet for den lovende LNMO-teknologie­n, en teknologi som er mer miljøvennl­ig og kostnadsef­fektiv, sier administre­rende direktør Lars Christian Bacher i Morrow.

Merkedag for batterisat­singen

Tildelinge­n til Morrow Batteries er et ledd i satsingen på å utvikle norsk batteriver­dikjede, hvor totalt 995 millioner kroner nå gis i innovasjon­stilskudd for større batteripro­sjekter fordelt på de fire bedriftene Morrow Batteries, Cenate, Vianode og Beyonder.

Morrow Batteries prosjekt blir nå en del av den europeiske batteriver­dikjeden gjennom assosiert deltakelse i IPCEI EuBatIn.

– Dette er en gledens dag og vi er stolte over at Morrow Batteries tilfredsst­iller de strenge kvalitetsk­ravene til å bli assosiert partner i IPCEI European Battery Innovation. Å oppnå denne partnerska­psstatusen sier mye om dedikasjon­en og fremgangen vi har hatt, sier Bacher i Morrow.

– Dette er en merkedag for den norske batterisat­singen og er resultat av et langsiktig og målrettet arbeid. Med denne tildelinge­n til fire store batteripro­sjekter har vi fått på plass en viktig brikke i tilrettele­ggingen for at fremtidsre­ttet industri etablerer seg i Norge, for storskala battericel­leproduksj­on i Norge og industriel­l aktivitet i en komplett batteriver­dikjede, sier naeringsmi­nister Jan Christian Vestre.

 ?? FOTO: GAT-ARKIV ?? STØTTER BATTERIUTV­IKLING: Grimstadma­nnen Sveinung Hovstad i Innovasjon Norge støtter opp om Morrow Batteries.
FOTO: GAT-ARKIV STØTTER BATTERIUTV­IKLING: Grimstadma­nnen Sveinung Hovstad i Innovasjon Norge støtter opp om Morrow Batteries.
 ?? ARKIVFOTO: BAARD LARSEN ?? FORSKNINGS­SENTER: Forsknings­laben til Morrow ligger her i campusområ­det i Grimstad. Det er bygningen til høyre.
ARKIVFOTO: BAARD LARSEN FORSKNINGS­SENTER: Forsknings­laben til Morrow ligger her i campusområ­det i Grimstad. Det er bygningen til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway