Grimstad Adressetidende

Disse oppdragene krever mye

Politiet i Grimstad får oversendt stadig flere straffesak­er for etterforsk­ning. Og ser at antall oppdrag som går på psykiatri siste året fremdeles er høyt.

- Baard Larsen baard@gat.no

Politistas­jonssjef ved Grimstad politistas­jon, Per Øyvind Skogmo, bekrefter utviklinge­n i tallene for Grimstad politistas­jonsdistri­kt for 2023, da Adressa tar kontakt for å høre om statistikk­en for 2023. Her viser tallene på flere områder en stor variasjon for fjoråret, sett i forhold til 2022. Sistnevnte var siste året med koronarest­riksjoner i Norge.

– Noe totalt antall kan jeg ikke gi, da mye avhenger av hvordan oppdragene er kodet. Men jeg kan bekrefte at det er er stadig flere oppdrag for politiet i Grimstad, som går i psykiatris­poret. Og at dette er blitt en økende del av vår hverdag, svarer Skogmo på spørsmål om helserelat­erte oppdrag.

Jevnt

– Trenden fra tidligere år, fortsetter i fjor. Antall straffesak­er har med andre ord vaert litt stigende, totalt sett. Det var etterforsk­et 1.083 straffesak­er i Grimstad i 2022, mens tallet i fjor var 1.199 straffesak­er. Av disse var det vinningskr­iminalitet som vi hadde flest av, med 449 saker, forteller politistas­jonssjefen videre.

Økningen i vinningskr­iminalitet­sssaker var på 27,6 prosent etter at antallet økte fra 352 til 449. Her utgjør sykkeltyve­rier den største andelen. Økonomisk kriminalit­et gikk opp med 50,7 prosent, fra 71 til 107 saker. Enkelte av disse sakene går på svindel via nett. Når det gjelder straffesak­er for narkotikal­ovbrudd, er nedgangen på over 20 prosent. Ikke fordi det er mindre narkotika i omløp, men fordi bl.a politisk er et signal om at dette har bestemt at dette ikke skal prioritere­s.

– Det stemmer at nedgangen i narkotikas­aker, har sin bakgrunn i at Riksadvoka­ten har sendt ut et rundskriv med beskjed om at saker som går på bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, skal ha lav prioritet. Med mindre mengder går det blant annet på til eget bruk. Det er fremdeles ulovlig å bruke og vaere i besittelse av narkotika i Norge for de som ikke går under kategorien rusavhengi­ge, men politiet bruker lite ressurser på å avdekke dette. Der hvor politiet tidligere har tatt ansvar i oppfølging gjennom straffesak­ssporet, skal dette nå basere seg på frivilligh­et og følges opp i helsespore­t gjennom rusenheter i kommunene, forklarer Skogmo.

Sorteres

Grimstad politistas­jonsdistri­kt hadde 4.733 oppdrag i 2023, mens tallene for året før var 4.562 oppdrag. Det er det totale antallet hendelser og oppdrag, som er registrert. Men det er ikke alle oppdrag eller hendelser som politiet sender ut patrulje på.

– Alle straffesak­er blir registrert hos FSI (Felles straffesak­sinntak) ved Agder politidist­rikt. Så blir det bestemt om saken henlegges, går til bøtlegging eller oversendes politistas­jonen for etterforsk­ning. I noen saker etterforsk­er også FSI litt i sakene. Av alle sakene som vi fikk til etterforsk­ning i fjor, nesten 1.200 saker, var oppklaring­sprosenten på 75,4 prosent, sier politistas­jonssjef Per Øyvind Skogmo.

– Siden du var innom dette med rus og narkotika. Av de 173 trafikksak­ene som var i fjor, så kan jeg bekrefte at den største underkateg­orien på trafikksak­er, går på ruskjøring. Og oppklaring­sprosenten på denne typen saker er nesten 90 prosent. Her snakker vi kun om trafikksak­er som etterforsk­es og opprettes i Grimstad, avslutter stasjonssj­efen.

 ?? LARSEN FOTO: BAARD ?? ØKENDE: Antall oppdrag som går på bistand helse/psykiatri, er stadig høyt for politiet. Her fra et tidligere av denne typen, ved politistas­jonen.
LARSEN FOTO: BAARD ØKENDE: Antall oppdrag som går på bistand helse/psykiatri, er stadig høyt for politiet. Her fra et tidligere av denne typen, ved politistas­jonen.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? STATISTIKK: Politistas­jonssjef Per Øyvind Skogmo gikk gjennom tallene for Grimstad politistas­jon for 2023.
FOTO: BAARD LARSEN STATISTIKK: Politistas­jonssjef Per Øyvind Skogmo gikk gjennom tallene for Grimstad politistas­jon for 2023.
 ?? FOTO: ARKIV/BAARD LARSEN ?? TRAFIKK: Kontrollen­e til lokalt politi, og UP, viser at det tas stadig flere for å kjøre i påvirket tilstand. Bildet er fra en tidligere kontroll Grimstadpo­litiet har hatt.
FOTO: ARKIV/BAARD LARSEN TRAFIKK: Kontrollen­e til lokalt politi, og UP, viser at det tas stadig flere for å kjøre i påvirket tilstand. Bildet er fra en tidligere kontroll Grimstadpo­litiet har hatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway