Grimstad Adressetidende

Bruker strømmen mest effektivt

Elbilenes forbruk blir bedre og bedre, viser NAFs elbilteste­r. Og bedre strømforbr­uk betyr lavere ladekostna­der.

-

– Vinterens store elbiltest viser at flere rimelige elbiler har lavt forbruk, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

Peugeot e-308 og Opel Astra Sports Tourer som er rimelige biler og har lavt forbruk, kan passe manges bil-behov.

Rekkevidde og ladetid

I NAF og Motors store elbilteste­r sommer og vinter testes bilenes rekkevidde og hvor fort de lader. I tillegg blir forbruket til bilene målt.

- Erfaringen fra testene er at forbruket blir bedre og bedre. Og det er ikke slik at de dyre bilene med lang rekkevidde er bilene med lavest forbruk, sier Sødal.

– I vinterens test var det mange biler som hadde et lavt forbruk selv i vintertemp­eraturer, fortsetter han.

Kommer best ut

Best ut i vintertest­en kom Hyundai Ioniq 6, med et forbruk på 16,8 kWh/100 km.

I samme område kom biler som Peugeot e-308 og Opel Astra Sports Tourer, som er rimelige biler som kan passe manges bil-behov.

- Er strømkostn­adene det viktigste for deg når du skal kjøpe elbil, er det en god idé å ikke stirre seg blind på rekkevidde. Noen energigjer­rige biler er både rimelige i pris og har lavt forbruk selv om ikke rekkevidde­n er den lengste, rådgir Nils Sødal.

Forbruket varierer gjennom året

Nye elbiler oppgis med et forbruk beregnet etter den offisielle WLTP-testen. Dette er en laboratori­e-test som gir en pekepinn, men som ikke viser hvordan forbruket er under varierende forhold. Det faktiske forbruket til bilen påvirkes blant annet av temperatur, bruk av klimaanleg­g og din egen kjørestil.

- Om vinteren må du regne med et betydelig høyere forbruk enn på sommeren, fordi elbilbatte­rier blir mindre effektive i kulda og fordi mye energi går til oppvarming, sier Sødal. - Hvis lavest mulig bruk av drivstoff og rimelige ladekostna­der er viktig for deg, bør du finne en elbil som har lavt forbruk.

Topp fem

Dette er topp fem i forbruk i vintertest­en til NAF 2024.

• Hyundai Ioniq 6 – 16,8 kWh/100 km

• Peugeot e-308 Combi – 17 kWh/100 km

• BYD Dolphin – 17,1 kWh/100 km

• Opel Astra Sports Tourer – 17,4 kWh/100 km.

• MG4 Trophy Extended Range – 17,9 kWh/100 km.

 ?? ?? EFFEKTIVE: Peugeot e-308 og Opel Astra Sports Tourer som er rimelige biler og har lavt forbruk, kan passe manges bil-behov, mener Norges Automobilf­orbund (NAF).
EFFEKTIVE: Peugeot e-308 og Opel Astra Sports Tourer som er rimelige biler og har lavt forbruk, kan passe manges bil-behov, mener Norges Automobilf­orbund (NAF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway