Grimstad Adressetidende

Mat betyr også trivsel

-

➤ «Grimstadma­t» er begrepet lederen av kjøkkentje­nesten, Kenneth Johannesse­n, vil bruke om det de lager og serverer til alle kundene hver dag. Sykehjemsm­at klinger dårlig, og det er ikke uten grunn. Stramme kommunale budsjetter har gjort at matlaging og kjøkken har blitt gjenstand for kutt, sentralise­ringer og redusert kvalitet i mange kommuner. Det har vaert feil prioriteri­nger.

➤ Kjøkkentje­nesten i Grimstad leverer 450 måltider til sykehjem og heldøgns boliger hver dag. I tillegg kommer frokost, kvelds- og mellommålt­ider. Videre blir det kjørt ut 600 porsjoner hver uke. I sum er det mange mennesker som får sine viktigste måltider fra kommunens kjøkken.

➤ Men det er åpenbart at ting ikke ligger helt rette for en best mulig drift. Kommunedir­ektøren skriver selv i en sak som nylig var oppe til politisk behandling: «Kjøkkentje­nesten har et produksjon­skjøkken som er altfor lite. Det mangler både ovner, benkplass, kjøler, frys og pakkerom med tanke på å kunne øke produksjon, effektivit­et og kompleksit­et. Det er heller ikke egnet for å unngå kryssforur­ensning. Dette gjør at kjøkkentje­nesten ikke kan håndtere flere sykehjemsb­eboere eller hjemmeboen­de per i dag, samtidig som det hindrer utvikling».

➤ Underernae­ring er et problem for en del av dem som får mat fra kommunen. Da er det viktig at maten ikke bare er naeringsri­k, men også innbydende. Vi vet alle hvor mye måltidene kan bety både sosialt og for trivselen.

➤ Flinke fagfolk på kommunens storkjøkke­n må få mulighet til å kunne levere kvalitet til de mange hundre innbyggern­e som er avhengig av måltider derfra. Da kan de i enda bedre leve opp til slagordet om «Grimstadma­t», kortreist og laget fra bunnen av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway